Achilles A1 wint Haagse Korfbaldagen

Vorig jaar won Achilles A1 de 1e/2e/3e klasse-finale van de Haagse Korfbaldagen, dit jaar wist het dit kunstje op het HK/OK-toernooi te herhalen. De finale werd gespeeld tegen De Meervogels, die aan het begin even de bovenliggende partij waren. Langzaam maar zeker trok Achilles het initiatief echter naar zich toe en werd er een voorsprong van twee punten gepakt die in de tweede helft werd uitgebouwd tot vier punten. Bij 11-6 leek de wedstrijd gespeeld, maar De Meervogels weigerden zich hier bij neer te leggen. Met nog een paar minuten op de klok scoorden ze de aansluitingstreffer, waardoor het nog even billenknijpen werd. De gelijkmaker werd echter niet gescoord, en dus pakte Achilles met 11-10 de beker. Lees verder voor alle wedstrijdverslagen en foto's van de Haagse Korfbaldagen! UPDATE: Verslag Haagse Korfbaldagen A1 en foto's finale Achilles A1 toegevoegd.

Foto's van Achilles 1 - Dubbel Zes 1 zijn te vinden in het fotoalbum Competitie > Senioren. Voor foto's van verschillende wedstrijden van de A1, waaronder die spannende finale, vindt je in het fotoalbum Competitie > Jeugd.

Achilles A1 wint de Haagse korfbaldagen

Ook dit jaar weer deed Achilles A1 mee met de Haagse korfbaldagen. Dit was het tweede deel van onze voorbereiding op het komende zaalseizoen, na het trainingsweekend bij DVO. Maandagavond 26 oktober speelde de A1 de eerste wedstrijd tegen Valto. Valto is de ploeg die vorig jaar op het veld onze concurrent was en tegen wie wij ook aankomend zaalseizoen weer mogen spelen. Beide teams nu in een andere samenstelling, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. En dat werd het ook, de eerste helft ging het gelijk op. Pas in de tweede helft wist de A1 het verschil te maken. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 12-18 gewonnen.

Woensdagavond stond er weer een wedstrijd op het programma. Dit keer tegen VEO in sporthal Houtrust. Ook VEO was al een bekende voor ons. Op het veld wonnen wij, ondanks dat het een moeizame wedstrijd was, met 10-20. Met veel Achilles supporters in de hal, begonnen wij aan de wedstrijd. Ook deze wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Ilan en Sander vielen beide al vroeg in de wedstrijd uit met enkelblessures. Hopelijk valt het mee en kunnen jullie weer snel spelen! Wesley en Simon namen de plekken van de heren in. Over het algemeen was het een vrij moeizame wedstrijd, waarin Achilles uiteindelijk won. Merel die al een aantal wedstrijden speelt voor onze geblesseerde Daniek, speelde erg goed en was belangrijk met haar afstandsschoten. Ook was het fijn dat Daniek weer twintig minuten mee mocht spelen na haar blessure.

Vrijdagavond om 21.00 uur was het dan eindelijk zo ver. Achilles A1 speelde de finale van de Haagse korfbaldagen tegen Meervogels A1. Meervogels A1 is een ploeg die wij dit jaar vaak tegenkomen. Zowel in de veld als de zaalcompetitie mogen wij het tegen hen opnemen. De eerste veldwedstrijd werd gewonnen, maar we wisten dat we hard aan de bak moesten.

Daniek mocht deze wedstrijd starten en Simon en Wesley namen de plekken in van Ilan en Sander. De wedstrijd wilde niet goed op gang komen. Verdedigend waren beide ploegen sterk. Er werden dan ook niet veel doelpunten gemaakt. Een lange tijd hadden wij een prettige voorsprong van 4 punten, de vijfde wilde er echter niet in. In de rust kwam Merel het veld in voor Daniek. Ook de tweede helft hielden we de voorsprong. Wesley speelde een belangrijke rol aan onze kant, met zijn vijf doelpunten, een super invalbeurt! De Meervogels kwamen wel dichterbij. Wij hadden hier zichtbaar last van en in de slotfase verliepen de aanvallen moeilijk. Vier minuten voor tijd knalde Meervogels de 10-11 erin. Wij hadden niet de rust om een goede aanval neer te zetten en de ploeg uit Zoetermeer kreeg nog tot twee keer toe de kans om de gelijkmaker te maken. Gelukkig was er eindelijk het eindsignaal van de scheidsrechter. Achilles A1 wint de wedstrijd met 10-11 van de Meervogels. We hebben het goed spannend weten te maken, maar de eerste prijs van het seizoen is binnen! Al met al een mooie avond voor ons. Goed om te zien, dat wij ondanks een aantal blessures in het team, met de A-selectie deze prijs hebben weten te pakken. Opnieuw speelde ons publiek een belangrijke rol! Fantastisch hoeveel supporters er weer aanwezig waren. Wij willen jullie daar heel erg voor bedanken en hopen op net zoveel steun in het aankomende zaalseizoen. We kunnen het gebruiken en we gaan er het mooiste van maken!

Julia

Achilles 1 strandt in halve finale Haagse Korfbaldagen

Met opnieuw een gewijzigde opstelling, Raquel en Kjeld namen dit keer op de bank plaats, maakten we ons gisteravond op voor de halve finale tegen DES. Meteen een eerste echte krachtmeting voor in de eerste klasse, DES zal daar namelijk één van onze tegenstanders zijn.

Het was vanaf het begin af aan eigenlijk al niet scherp genoeg; we keken vrij snel tegen 2 punten achterstand aan. Maakte DES of wijzelf het ons zo nou moeilijk? Het zal een beetje van beide geweest zijn. We lieten ons in een eenzijdig spelletje dwingen, waarin we niet effectief genoeg konden zijn. Gelukkig trokken we de stand nog gelijk, maar het liep allemaal niet echt soepel en goed. Het kostte (te) veel moeite om tot scoren te komen en een poging tot uitlopen te doen. Tot aan de rust lieten de ploegen elkaar daardoor nauwelijks los, we gingen met een minimale voorsprong de rust in, bij een stand van 7-6.

Na rust leek DES het initiatief over te nemen, zij maakten steeds het eerste verschil. Kjeld kwam Michael afwisselen, in de hoop zo gemakkelijker tot doelpunten komen. Dit lukte gelukkig redelijk, we konden weer aansluiten bij DES en tien minuten voor tijd maakte Gerald 13-13. Daar had DES vrijwel direct een antwoord op, door opnieuw het eerste doelpunt te maken. Het laatste aanvalsvak heeft nog véle kansen gekregen, vooral door de sterke rebound van Dylan. Het mocht niet meer baten, de bal wilde niet meer door de korf heen, de wedstrijd eindigde bij 13-14 in het voordeel van DES.

De finale hebben we dan weliswaar niet gehaald, gelukkig kunnen we ons volgende week al opmaken voor de revanchepartij tegen DES. Dan start de zaalcompetitie en zullen zij onze eerste tegenstander zijn. Makkelijk zal het dus zeer zeker niet worden, we zijn gewaarschuwd. Maar na deze wedstrijd hebben we denk ik voldoende motivatie opgebouwd om in Delft het een en ander recht te zetten, er moet een schepje boven op!

Helaas zat een mooie afsluiting met de titel er dit jaar voor het eerste niet in, maar met 4 wedstrijden in de benen en nog 2 trainingen voor de puntjes op de i, moeten we klaar zijn voor het zaalseizoen dat voor de deur staat. Als we daar van net zoveel supporters mogen genieten als de afgelopen week, dan kunnen we als club wel eens hele mooie dingen bereiken.

Laten we dan ook vanavond nog even met zijn allen achter onze A1 gaan staan. Zij kunnen de zwart-witte eer namelijk nog hoog houden in de A-finale, vanavond tegen de Meervogels:

Achilles 1 door naar halve finale!

Na winst op ONDO en Dubbel Zes, stond vandaag de kwartfinale tegen Maassluis op het programma. In deze wedstrijd zou bepaald worden wie het donderdag in de halve finale op zou gaan nemen tegen de winnaar van de wedstrijd DES - Refleks. Met wederom een goed gevulde tribune, toppers achter microfoon & scorebord én opnieuw een gewijzigde opstelling, ging het maar om één taak: winnen!

Niels, Dylan en Anne-Roos namen dit keer plaats op de bank, terwijl Tjitse, Michael en Valerie hun plekje innamen in de basis. Het begin van de wedstrijd was een kleine verrassing: we kwamen 0-1 achter. Kleine spoiler vooraf: dit was ook het enige moment dat we aan de verkeerde kant van de score stonden. Dat wil overigens niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd was. We kwamen in de eerste helft niet direct los, steeds namen we 1 of 2 punten voorsprong en dan dichtte Maassluis het gaatje weer. Na 6-6 gaf Achilles even wat gas bij, waardoor de kleedkamers opgezocht konden worden met een verschil van vier: de ruststand was 11-7.

Dat was geen garantie voor verder uitlopen en de wedstrijd rustig uitspelen, bleek direct na rust. Maassluis vocht knap terug en kwam tot 11-10, voordat wij daar weer iets tegenover konden zetten. De tweede helft was iets minder sprankelend, maar de voorsprong bleef steeds twee punten, dichterbij kwam Maassluis niet meer. Na 40 minuten werd er afgefloten bij een 16-14 eindstand, wat betekent dat Achilles zich plaatst voor de halve finale!

Vandaag was er een hoofdrol voor de Haagse mannen, met voornamelijk goals van Michael (6), Kjeld (5) en Gerald (3). Overigens kunnen we scoren over alle schijven. Als we daar meer gebruik van gaan maken, kunnen we nog wel eens verrassen en gaat het een heel bijzonder seizoen worden. Zowel verdedigend als aanvallend nóg een flinke schep er boven op en dan wie weet..

Al met al, ben ik nu al trots. Niet alleen op de selectiegroep, maar ook zeker op de volle tribunes. Op de dinsdagavond stond Zuidhaghe vol met oer-Achillianen, trouwe schreeuwlelijkerds, oude bekenden en nieuwe gezichten. Fantastisch om het zaalseizoen op deze manier, als club & met z'n allen, te kunnen starten! Laten we dat nog heel even doorzetten in deze hysterische korfbalweek, met vanavond eerst de A1, om 19.15 in de Houtrusthal. Onze A1 staat al met een been in de finale, winst op VEO betekent dat zij deze finale vrijdag mogen spelen in de Eibernesthal. Hopelijk is iedereen het korfbal dan nog steeds niet zat en kunnen we ons op gaan maken voor de halve finale van Achilles 1:

Donderdag 29 oktober
Achilles - DES
19.15 uur

Tot dan!

Desiree

HKV Achilles - Dubbel Zes

Zondag mochten we met een iets wat andere opstelling om 15:35 aantreden tegen Dubbel Zes. Michael en Tjitse begonnen deze wedstrijd op de bank, hun vervangers waren Niels en Gerald. Rond 15.00 uur werd het drukker en drukker in de Marimbahal, een hoog Achilles gehalte heerste op de tribunes.

Met de Amsterdamse Gerald van Dijk in de gelederen was in deze Haagse derby Dubbel Zes een makkelijke prooi voor de Haagse Achillesleeuw. Dachten we dan, niets is minder waar. De nog niet superfitte Gerald van Dijk was alleen in de eerste helft 4x trefzeker, zijn tegenstander hield hem goed in bedwang. Maar maak jullie geen zorgen, tegenover NL Korfbal doet de zwarte parel de belofte fit te zijn zodra de competitie start. En laten we vooral eerlijk zijn tegenover onszelf, 16 (zaterdag) en 18 (zondag) doelpunten scoren in wedstrijden van 2x20 minuten laat zien dat we behoorlijk trefzeker zijn met z'n allen.

De eindstand 18-11 weerspiegelt de wedstrijd niet helemaal. Tot ongeveer 13-9 bleef Dubbel Zes ons op de hielen zitten. Het ene moment stonden we 4 doelpunten voor en het volgende moment nog maar 1. Het scoreverloop ging wat heen en weer. HKV Achilles bleef wel telkens aan de goede kant van de score, maar doordrukken gebeurde pas in de laatste tien minuten.

Ons publiek was weer fantastisch! De afgelopen periode en vorig jaar hebben we kunnen zien en voelen dat jullie ons net dat stukje extra motivatie en kippenvel kunnen bezorgen, wat weer kan zorgen voor net een overwinning.

Aankomende dinsdag mogen we weer! De tegenstander is nog niet bekend, maar laten we er een mooie pot van maken! Ik verwacht dan ook, ondanks de trainingsavond, weer veel publiek:

Achilles 1 - Winnaar Poule Madjoe/Dijkvogels/Maassluis

19.10 uur

Sporthal Zuidhaghe

Vanavond speelt de A1 haar eerste wedstrijd van het toernooi, tegen en bij Valto om 19.10 uur!

Raquel

Achilles 1 tijdens Haagse Korfbaldagen

De Haagse Korfbaldagen, door velen nog steevast ‘de HC Cup’ genoemd, is de lekkerste voorbereiding op het naderende zaalseizoen, als je het mij vraagt. Mits je wint, speel je met de ploeg veel oefenpotjes, die voelen als wedstrijden voor het echie. Bijkomend voordeel is dat de vervolgrondes heerlijk op dinsdag- en donderdagavond zijn, wat toch weer twee van mijn niet-zo-lievelings-trainingen zou kunnen schelen.

De start van de Haagse Korfbaldagen is dit jaar pittig voor Achilles: twee wedstrijden in één weekend, direct knallen dus. In een poule met ONDO en Dubbel Zes, wordt bepaald wie het in de volgende ronde mag opnemen tegen de winnaar van de poule met Madjoe, Dijkvogels en Maassluis.
Na het bekijken van een oefenpotje van Team 2 tegen Die Haghe 3 – waar het tweede maar liefst dertig doelpunten maakte en er maar 12 doorliet, grote klasse! – vertrokken we richting de Houtrusthal. Gesterkt door een gezellig grote groep supporters, een flink gevulde bank en een topteam achter de scorebord/omroeptafel waren we klaar voor een heerlijke pot!

Met Laura nog in New York, mocht Kelly haar plek innemen in de basis acht van vandaag. Onze start was voortvarend, binnen 13 minuten stond er een 8-1 tussenstand op het scorebord. De doelpuntenmachine leek aardig op gang, met onder andere twee rake vrije ballen van Raquel, een kort balletje van Michael, een stippie en een schot van Dylan. Omdat deze potjes maar 2 x 20 minuten duren, lag de ruststand daarbij in de buurt, bij 8-2 werden de kleedkamers op gezocht.

Voor de heerlijke pot waar we naar op zoek waren, zijn twee ploegen nodig. Helaas was ONDO niet compleet en daarmee ook niet vergelijkbaar met het niveau dat zij vorig jaar, als mede titelkandidaat tijdens het vorige zaalseizoen in onze poule, lieten zien. Dan moet je zelf het spel blijven maken en dat kan lastig zijn. Met wissels van Ariën, Twan, Mariska en Renee (voor Kjeld, Dylan, Raquel & ondergetekende) kwam er nog wat frisse energie in de ploeg, om de boel goed af te sluiten. Twan en Ariën wisten tijdens deze invalbeurt nog wat doelpuntjes mee te pakken, wat is zo'n brede selectie dan fijn! Na een korte wedstrijd van veertig speelminuten, werd er afgefloten bij 16-5. Al met al geen spannende pot, maar wel een goede aanloop naar de wedstrijd van vanmiddag: