Achilles C1 bij beste vier ploegen van Nederland

Daar is 'ie dan, het laatste wedstrijdverslag van dit seizoen. Na het kampioenschap van Achilles C1 vorige week, stond er nog minimaal één wedstrijd als toetje op het menu: de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Lees verder voor het wedstrijdverslag en de foto's gemaakt door Joost van Soest.

De foto's gemaakt door Joost van Soest vind je zoals altijd in het fotoalbum: Competitie > Jeugd > 4 juni.

 

In deze halve finale wachtte KZ/Hiltex C1, een ploeg die al lang bij elkaar is en ruime ervaring heeft met NK’s. We zijn hen al eens eerder tegengekomen, tijdens onze eigen Alsem League en tijdens het NK in de zaal. Achilles won op eigen veld, terwijl op het NK de stand na twintig minuten gelijk was. Vooraf op papier al een spannende wedstrijd dus; de vorm van de dag en omgaan met de spanning en entourage zou wel eens bepalend kunnen zijn!

Met twee goede trainingen, kampioenspannekoeken eten en het bekijken van de NK video als voorbereiding waren we zo goed als klaar voor deze spannende pot. Met onze trouwe wissels op de bank en een bijzonder goedgevulde zijlijn kon de wedstrijd van start gaan. De eerste tien minuten waren voor ons. Schoten wellicht nog van iets te ver; maar ze zaten wel. Verdedigend was het nog even zoeken, maar schoot KZ niet heel zuiver en konden wij daardoor veel rebounds pakken. Gevolg was een voorsprong van 2 a 3 punten.. Met wat standaardballetjes en acties, vanuit de korfzone en vooral veel kruisend voorin, kwam KZ langzaam maar zeker beter in de wedstrijd en pakten zij brutaal de eerste voorsprong. Bij rust was het 7-8.

Nog niets aan de hand, een sprankeltje beleving en passie er bij en wie weet hoe we ons dan konden terugknokken. Teruglopend het veld op stonden onze Superleeuwen daar luidkeels te zingen, met rookfakkels in de hand waren zij met recht de sfeermakers vandaag. Bizar en waanzinnig gaaf, dat moet de kids een extra boost geven. Chickenskin!

Stef maakte vrij snel de gelijkmaker, dus de wedstrijd lag weer helemaal open.. Zou je zeggen. Daarna bleek, helaas voor ons, wat een ervaren en goede ploeg KZ is. Korfballend zochten zij de beste kansjes en in tegenstelling tot de eerste helft gingen die er ook allemaal in. We konden hier niet meer genoeg tegenover zetten, ineens keken we tegen een achterstand van 5 a 6 punten aan. Stiekem begin je dan als coach echt al wel een beetje te balen, want nog twintig minuten spelen is dan best aan de korte kant, kunnen we dit nog wel rechttrekken? Toch ben ik geen seconde gaan zitten, want door dat twijfelen heen, bleef de trots overheersend. De kids probeerden nog te overleggen, elkaar op te peppen en te blijven gaan, zelfs al was dat tien minuten voor tijd misschien tegen beter weten in. Er staat een team in het veld, dat voor elkaar wil blijven gaan en nog niet los wil laten. Dit lukte helaas niet genoeg meer, we konden daarna wel mee blijven scoren, maar het gaatje was te groot.

Na het laatste fluitsignaal volgen bij de kids wat tranen, alle mensen wat is dit jammer zeg! We trekken de groep bij elkaar, benadrukken dat we vooral niet mogen vergeten dat we vorige week nog een kampioensfeestje konden vieren. Eigenlijk is het bijna jammer dat zo’n halve finale zo kort op het kampioenschap volgt, je zou die waanzinnige prestatie bijna vergeten. We hadden vandaag helemaal niets te verliezen, we horen bij de beste vier van Nederland! Ik heb het al zo vaak gezegd, in krantjes en tegen de kids zelf: er blijft niets anders dan trots over na zo’n succesvol seizoen als dit seizoen met deze ploeg.

Inmiddels is algemeen bekend dat mijn speeches beter op papier zijn dan in het echie, dus bij deze nog even een allerlaatste bedankronde. Dennis postte al een riedeltje op Feestboek, maar ik kan natuurlijk niet achterblijven.

Allereerst de kids zelf. Pauline, Maaike, Sterre, Rosanna, Mick, Stef, Cino en aanvoerder Noa (die gelukkig net zo slecht in speechen is als zijn coach ;-)) ontzettend bedankt voor de trainingsinzet, de strijd in de wedstrijden, het lachen om de slechte grappen, het giegelen als we samen aten etc etc. Ik hoop dat jullie net zo trots zijn op jullie zelf als dat ik dat ben.

Dan alle reserves, stuk voor stuk, die ons trouw bleven steunen. Het vergt veel energie om iedere week op de bank te zitten, niet altijd met zoveel speelminuten als we zouden willen, soms zelfs als je daar je eigen wedstrijd voor moet missen. Grote klasse om zonder mopperen voor de ploeg klaar te staan!

Ook alle ouders kan ik natuurlijk niet vergeten. Het is belangrijk dat de kinderen zelf willen, maar zonder de steun en toeverlaat op de achtergrond kan dat nog knap lastig zijn. Napraten en uithuilen na wedstrijden, oppeppen en krachtige ontbijtjes voor wedstrijden, rijden naar en supporten tijdens wedstrijden.. En natuurlijk de gezellige barbecue als afsluiter, bedankt!

Over steun en toeverlaat gesproken. Onderweg naar het NK en deze halve finale op het veld, hebben nogal wat mensen hun steentje bijgedragen aan de successen van de ploeg. Alles was tot in de puntjes geregeld en de kids kwamen nooit iets te kort. Met alle randvoorwaarden op orde zijn prestaties als deze dus echt mogelijk, dat blijkt!

Ik heb ze voor mijn eigen wedstrijden al meermaals bedankt, maar na gisteren natuurlijk nog een shoutout naar de mannen van Vakkie A en alle andere zwartwitte harten langs de lijn. Bij het inschieten concludeerden de C1’ers dat er toch wel erg veel zwartwit geklede mensen aan de lijn stonden, ‘zijn die allemaal voor ons?’

Tot slot, last but not least, mijn medecoach natuurlijk! Den, bedankt dat ik in de zaal mocht aanhaken bij wat jij, samen met Jo, al gestart was. Twee van die brulapen aan de kant moet voor de kids misschien even wennen geweest zijn, maar volgens mij hebben we het best redelijk gedaan. ;-) Had het voor geen goud willen missen!

970 woorden later rest mij iedereen alleen nog een hele fijne vakantie te wensen. Rust goed uit, laad weer helemaal op, dan kunnen we er volgend seizoen weer tegenaan om als club nog een heleboel van dit soort bijzondere prestaties te leveren. Ook afgelopen zaterdag bleek maar weer, Achilles is meer dan een club!

 

C1_-_Koog_Zaandijk_C1_0054.JPG

Datum 05-06-2016 12:26
Tags