Achilles naar de top? De tijd is er rijp voor!

Achilles 1 2015- Achilles naar de top.jpg hoofdartikel

Er heerst bij een aantal Achillianen de gedachte dat het met de club op korfbalgebied de goede kant op gaat. Met de goede kant wordt bedoeld richting “topkorfbal”. Wanneer je als Achilliaan kan worden gekozen in een Nederlands jeugdteam dan lijkt het er op dat dit al het geval is. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, een gezegde waar veel waarheid in zit. Echter alleen jeugd hebben, is niet voldoende, jeugd opleiden en binden aan de vereniging zijn de uitdagingen waarvoor Achilles moet gaan. Echter Achilles heeft meer leden, het huidig spelersarsenaal, van selectie tot recreatiesporters. Achilles heeft ook vele vrijwilligers, ouders en oud spelers die allen een rol hebben. Om de richting van topkorfbal te gaan, zijn al deze mensen broodnodig om het groeiproces in te gaan. Dit artikel is bedoeld om Achilles voor de keuze te plaatsen om hier voor te gaan.

hoofdartikel.JPG

 

Met zijn allen dan wel te verstaan. Van hoog tot laag, van vrijwilliger tot bestuurder en van ouders tot supporter. Een onderbouwing van de redenen waarom Achilles volmondig ja zou moeten zeggen, volgt hieronder.

Aanleiding

Sedert enkele seizoenen wordt er door jeugdploegen deelgenomen aan nationale kampioenschappen. Er zit groei in. Te zien was dat ervaring telt en dat kampioenschappen werden binnen gehaald. Vele Achillianen hebben hier heel veel plezier aan beleefd. Zowel bij de jeugd zelf als bij de begeleiding, de ouders en supporters maakte het veel los. Er gebeurde veel positieve zaken waarvan buitenstaanders met enige jaloerse blikken naar zaten te kijken. “Dat is daar goed geregeld zeg”! Dat gaf een geweldige kick binnen Achilles. Op dit soort momenten kan er veel.

Deze successen hebben een sneeuwbaleffect teweeg gebracht. Meerdere jeugdploegen spelen nu op het hoogste niveau en doen het goed. Nog even en er wordt door meerdere ploegen deelgenomen aan NK’s. Supporters moeten zich gaan opsplitsen omdat de ploegen alle steun moeten krijgen. Het idee alleen al! De huidige selectie heeft inmiddels ook de smaak te pakken en doet mee met deze sneeuwpret. Kortom, waar wachten we op?

Onderbouwing

Er heerst een goed klimaat onder de diverse selectieploegen om het niveau uit te bouwen. Er staan goede trainers/begeleiders bij de selectieploegen en opvolgende selecties. Er is een goede jeugdafdeling. Er staat een toevoeging met Ready op stapel waardoor er hopelijk een, noodzakelijke toename, van seniorenteams zal komen. De bouw van een prachtig nieuw onderkomen die faciliteiten gaat bieden waar je als vereniging veel plezier aan gaat beleven. Er komt een goed doortimmerd beleidsplan waarin alle noodzakelijke stappen en zaken worden benoemd die in uitvoering moeten komen.

Wat is hier verder voor nodig?

Buiten eerder genoemde zaken is van groot belang dat de organisatie van Achilles met aan het hoofd het bestuurlijk kader naar een hoger kwalitatief niveau moet gaan. Zowel in de breedte, meer kader als in de hoogte. Er moet gezorgd worden voor enkele “sterkhouders” die het proces stevig in handen hebben en uit (laten) voeren. Deze “sterkhouders” dienen onvoorwaardelijke steun te krijgen om het beleidsplan ten uitvoer te brengen.

Achilles dient zich hoe dan ook bewust te zijn dat het op vele gebieden zal moeten investeren in zaken die het mogelijk maken om te presteren. Voldoende materiaal, trainingsfaciliteiten, videoanalyse, sponsoren, reis/verblijfkosten.

Aktiepunten:

Het beleidsplan, bijvoorbeeld; HIER STAAT ACHILLES IN 2025 dient snel te worden geschreven. Hierin staan het organisatiemodel, het te bereiken doel en de wijze waarop dit te behalen, uitgebreid beschreven. Houden van informatiebijeenkomsten aan de leden. Betrek hen er vanaf het begin zoveel als mogelijk bij. Laat meedenken en -praten. Beter dan achteraf informeren, dat levert vaak weerstand op. Gebruik de Leeuwenkrabbels veel en vaak om de leden over de voortgang op de hoogte te stellen. Benoem mijlpalen in het proces en vier deze, wanneer gehaald.

Het groeimodel

Wanneer ik uit ga van de eigen kracht van Achilles dan is er op dit moment een goede basis voor het organiseren van het piramide-model. Ik bedoel hiermee dat er wordt gestreefd naar sleutelposities voor een aantal prestatiegerichte ploegen. Dit wil zeggen; bij voorkeur de ploegen in de hoofdklasse waarbij het beleid er op gericht is dat de besten voorkeur krijgen en veel aandacht is voor de opvolging. (ik zie dit nu bij A,B,C en D gebeuren).

Dit model gaat ook op voor de senioren waarbij je begint met de klasse te benoemen waarin ploegen moeten spelen om goede logische stappen naar de top te kunnen bereiken. (Bereikbare stappen, model is dynamisch. Als het 1ste hoger komt te spelen, zullen de tussenstappen mee dienen te groeien). Ook hier is het beleid dat de besten de voorkeur krijgen en de opvolging veel aandacht krijgt.

Zoals aangegeven ben ik een voorstander van het spelen in het gehele weekend waarbij je gebruik kunt maken van de besten in de andere teams. Het helpt als men in hogere teams mee kan/mag doen. De besten kunnen bepalend zijn en groeien (mentaal) verder in deze rol en de “mindere” goden maken kennis met een ander niveau. Terug in hun eigen team worden ze er beiden beter van en daar profiteert het team dan weer van.

Van belang is dat bij de prestatieve ploegen de trainers/coaches staan die er alles aan doen om het niveau te halen, behouden of verhogen. Wanneer dit gemeengoed is binnen Achilles dan zal de kwaliteit toenemen en een hoger plan worden bereikt. Buiten deze actievelingen is er een belangrijke positie voor de TC. Deze bewaakt het model en stuurt aan en bij daar waar noodzakelijk. Een sterke persoonlijkheid dient deze TC te leiden.

Buiten het bereiken van een hoger niveau wordt Achilles voor de korfbalgemeenschap interessant en stapt men makkelijker over. Moet in mijn visie geen doel zijn maar is mooi mee genomen! Wil je uitgaan van inzet van externe krachten? Dan kan je om je doel te bereiken spelers van buitenaf “kopen”. Een dure grap lijkt me en ik vraag me af wanneer begin je hiermee? Op het huidig niveau lijkt me dit geen optie of je moet heel veel bieden. Bovendien wil/kan Achilles dit?

Ik besef dat dit model er een van langere adem is dan men wellicht wil maar ben er van overtuigd dat Achilles op deze wijze veel stabieler op niveau kan gaan presteren.

  • Hierbij wil ik iedereen die mee wil denken en praten over dit plan, van harte uitnodigen dit te komen doen om 20:00 uur in de Ready kantine op woensdag 22 april 2015. Tot dan

Hugo van den Haak

Datum 13-04-2015 23:37
Tags