Achilles 1 start 2017 slecht

Achilles 1 liet afgelopen weekend na om aan te haken bij de middenmoot. Waar Achilles voor de Kerst sprankelde en het koploper Pernix bijna de eerste punten afsnoepte, bleek in de eerste wedstrijd van 2017 een matig Antilopen te sterk. Achilles 2 had aanvankelijk veel moeite om de concentratie vast te houden tegen hekkensluiter KOAG. Vanaf 15-15 werd er een tandje bijgeschakeld en werd KOAG via 23-15 met 24-18 alsnog kansloos gelaten. De A1 kende een slechte start tegen Oranje Wit, kwam 2-11 achter, herpakte zich, maar moest uiteindelijk met 16-25 zijn meerdere erkennen. In de overige wedstrijden pakte de F1 en B1 flink uit met 22-9 en 32-15. De B3 boekte zijn eerste overwinning op Eibernest en ook de D1, A4, het 3e, 4e, 5e en 7e wisten hun wedstrijden te winnen.

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar website@hkvachilles.nl!

Foto's door Joost van Soest van Achilles 1, 2 en A1 staan in het fotoalbum.

HKV Achilles 2 - KOAG 2 24-18

De laatste jaren is Achilles 2 Koag 2 al vaker tegengekomen, maar eigenlijk nooit in competitie verband. Rober Pronk (coach van 1) was voorheen trainer/coach bij Koag, eenmaal aangesloten bij Achilles organiseerde hij vorig jaar een mooi driekamp, en dit jaar sloten beide clubs bij het trainingsweekend in Antwerpen aan.

Uit werd er de eerste wedstrijd ruim en makkelijk gewonnen, ondanks het missen van Twan, Jeroen, Julia en Raquel. Zij waren mee naar Leusden met het eerste. Er werd toen getekend voor een 13-25 winst. Een mooie voorbode voor de zaalcompetitie, die eigenlijk niet helemaal zo is gelopen als gepland.

Afgelopen zaterdag dan, op papier een redelijk makkelijke wedstrijd voor de jonge Achillianen. Maar met de voorkennis dat wij als ploeg beter korfbal tonen tegen de "grote" ploegen, kon het nog eens lastig worden. Men moest dan ook waken voor onderschatting.

Team twee schoot uit de startblokken en met goals van Jeroen, Ilan, Merel en Twan stond het al gauw 4-1 in het voordeel van Achilles. Dit ging door tot er inmiddels 9-4 op het scorebord stond. Maar toen gebeurde het.. Achilles werd wat 'mat'.. dat kan gebeuren in zulke wedstrijden. Kunst is om in dit geval de wedstrijd te gaan lezen en dit slim uit te spelen. Situaties die we misschien beter moeten trainen, maar ook zelf volwassen in moeten worden. Binnen no time stond het namelijk 10-9. KOAG was aangehaakt, en met mooie rebound duels tussen Amel Groos en zijn directe tegenstander Nathan kon het aanwezige publiek toch nog een beetje genieten. Ruststand 13-10.

Na rust ging het stroef, er was een minder schotpercentage dat in combinatie met saai korfbal niet veel opleverde. Frank Baars besloot Michael Matla en Raquel Chapper te laten warmlopen, dit bleek later the key to success. Niet omdat zij werden ingezet (die gebeurde namelijk niet), maar de spelers in het veld werden wakker en scherp! Nadat KOAG gelijk was gekomen (15-15), ging er een tandje bij. Jeroen en Julia wisten in deze fase beide 2 keer te scoren, ook Amel en Twan waren in deze fase scherp (3 en 2 goals). Van die gelijke tussenstand 15-15 liep Achilles uit naar een 24-18 eindstand.

Een mooie tweede helft die vanaf de bank en warmlopend erg plezierig was. Mooi toetje voor de A1 spelers die het in de hoofdklasse erg lastig hebben. Mirthe, Joël, Benthe en Wesley mochten namelijk nog ongeveer 10 minuutjes mee doen. En dat deden zij goed. Wesley pikte zelfs nog een mooie goal mee. Complimenten aan jullie allen & natuurlijk hartstikke bedankt voor het reserve zitten week in, week uit.
Doelpuntenmakers:
Twan (5x), Amel, Jeroen, Ilan (allen 4x), Julia (3x), Kelly (2x), Merel, Wesley (beiden 1x)

Op naar volgende week. Rivaal en kampioensconcurrent Maassluis is dan de tegenstander. Thuis werd er zacht gezegd stom verloren, tijd om dit recht te zetten en te laten zien wat wij waard zijn!
Één team, één taak! Let's do this!

Raquel

Velocitas 3 - Achilles 3 15-21

Zaterdag 14 januari mocht het derde aantreden tegen Velocitas 3. Na het verlies van vorige week moesten de punten mee naar Den Haag De 8 spelers die deze week mochten starten waren: Lars, Fabian, Kaylee en Jeanette in het ene vak. En in het andere vak begonnen: Bart, Sander, Alana en Joy. De eerste helft werden goede aanvallen gespeeld. Na een korte periode waarin het scoren even lastig ging pakten we dit weer op en zochten we met een ruststand van 8-11 de kleedkamers op. In de tweede helft gingen we door waarmee we voor rust gestopt waren. Scoren! Alleen ook hier kenden we even een moeilijke periode waar we ons met zn allen doorheen sloegen. Laatste 10 minuten kwamen Rianne, Renee, Koen en Simon ook binnen de lijnen. We lieten de gehele wedstrijd zien over alle schijven gevaarlijk te kunnen zijn en dat iedereen mee kan scoren. Mede hierdoor wonnen we de wedstrijd met 15-21. Laten we deze goede flow vast houden. En zo het kampioenschap binnen slepen.

Gr. Joy

Achilles 7 – Avanti 7 15-11

Dat korfballers mooi weer sporters zijn bleek afgelopen donderdag wel op de training. Een paar regendruppels en slechts zes mensen kwamen maar opdagen. Gelukkig wel gezelschap van teamgenoot Nelleke doordat ze goede voornemens had. Twee maar liefst, want naast trainen wil ze dit jaar ook meer aan goede doelen geven. Dus heb je dit jaar nog kinderpostzegels of grote clubactieloten die je moet verkopen zou ik zeker even bij haar langs gaan. Verder stond het weekend vooral in het teken van onze grote sinterklaasviering. Maar daarvoor moesten we nog wel even korfballen. Ow die ballen, wat een ballen! Er was één iemand zich zorgen maakte of die wel op tijd was voor het inlopen en dat was onze invaller Niels. En met Tom over uit Zwitserland langs de kant hadden we weliswaar genoeg aan deze ene invaller. Groter wonder was toch echter wel Henk zijn nieuwe broek, strak om zijn gat. Het was voor ons teamgenoten even wennen, gelukkig was de nieuwe trui nog niet binnen dus kunnen we de veranderingen per keer verwerken. Tegenstander was Avanti die ons leuk tegenstand bood. Door zelf, waaronder ongetekende, te weinig kansen te verzilveren bleef de wedstrijd tot het einde toe spannend maar gelukkig hebben we de punten in Ockenburgh kunnen houden. Een 15 - 11 overwinning staat weer bijgeschreven. Na het ballen, ow die ballen, wat een ballen, was het dan zover: dobbelen! Veel kado's en prachtige gedichten al werd niet ieder zijn gedicht door de rest in dank genomen. Rick herkende zichzelf niet meer in zijn eigen woorden en droop dan aan het einde van de avond ook af met een zielig lampje. Ook Tom moest het doen met een kussen terwijl hij ook met een heuse tafeltennis set naar huis had kunnen gaan. Onderhandelen zit niet in de aard van deze jongens. Dan nog de complimenten voor de gastheer en vrouw van deze avond, Sem en Evy. Hopelijk viel de rommel mee en houden jullie van glitters...

Jasper

Achilles Acht Atleten – De Meervogels 6

Afgelopen zaterdag kwam koploper De Meervogels met hun 6e team op bezoek bij de Achilles Acht Atleten. Terwijl de Atleten het bezoek in Ockenburgh ontving, was Martijn bezig familie uit Zuid-Afrika te ontvangen en was Rogér op verjaardagsbezoek. De mannen werden vervangen door Joost en Niels.

Omdat Tom zijn neus harder liep dan hij, mocht Joost zijn officiële debuut als Achilles Acht Atleet maken. Helaas voor Joost is hij zelf de huisfotograaf en zijn er dus geen actiefoto’s van zijn basisplaats beschikbaar.

Dan de wedstrijd zelf. De Atleten begonnen goed aan de wedstrijd en lagen de gehele eerste helft aan de goede kant van de score. Iedereen deed zijn/haar uiterste best en dat was zichtbaar. Hier en daar hadden de Atleten wat pech met de afronding, maar deze pech hadden De Meervogels ook. Met rust stond er een mooie 9-7 stand op het scorebord. Het gevoel bij de ploeg was dat we er ondanks de positieve ruststand nog lang niet waren en dat we de 2e helft weer volle bak moesten en hopen op wat meer geluk met de afronding.

Helaas was het gevoel niet voor niets. Binnen no time was het 9-9 en een spannende 2e helft was geboren. Met nog 3,5 minuut te gaan stond er een 15-16 stand op het scorebord en deden de Atleten er alles aan om de gelijkmaker te maken. Helaas lukte het niet om deze te maken en viel het doelpunt aan de andere kant. Met een 15-17 stand en nog een paar minuten te gaan besloot het verdedigingsvak meer risico te nemen. Het risico resulteerde in de definitieve genadeklap van De Meervogels, waardoor scheidsrechter Ed 15-18 moest invoeren in het digitale wedstrijdformulier.

Al met al was het een goede wedstrijd van de Achilles Acht Atleten, maar helaas geen punten.

Dit verslag wil ik graag eindigen met de opmerking dat Joost zijn debuut bij de Atleten heeft opgesierd met 5 doelpunten; geen onaardig debuut dus.

Groet,
Leon

Wat was...

De A2 boekte een hele belangrijke overwinning bij Korbis, maar maakte het zich onnodig moeilijk. In de beginfase was het nog even aftasten, maar gaandeweg de 1e helft was de A2 duidelijk de baas en liep snel uit naar een 7-14 ruststand. Op naar een gemakkelijke ruime overwinning zal je denken, maar hoe anders verliep de 2e helft. De A2 had het plots niet meer, Korbis kroop punt voor punt dichterbij. Dichter dan 3 verschil liet de A2 het niet worden en kwam uiteindelijk met een 16-19 overwinning met de schrik vrij. We kwamen naar Korbis voor een goed resultaat, dus wat dat betreft is de missie uiteraard geslaagd. Komende week RWA, daar liggen zeker mogelijkheden, maar dan moeten we echt wel 2 helften goed zijn. Zeker als het even niet loopt, is het geen overbodige luxe om de rust te bewaren, meer duidelijkheid naar elkaar te scheppen en kan het je helpen om het soms gewoon heel simpel neer te zetten. Pauline en Luca, fijn dat we op jullie konden rekenen. Top!!
Rob

Voor de D1 stond een wedstrijd tegen VEO op het programma. Een tegenstander die we nog niet hadden gehad en die een plaatsje onder ons stond op de ranglijst. Onder leiding van Dennis en Mario had de D1 vorige week een goede wedstrijd gespeeld en ook deze week was er goed getraind. Hoe zou het deze wedstrijd gaan? VEO ging met veel vertrouwen het veld in ('Moeten we tegen hen? Die zijn veel te klein..'), maar daar kwamen ze snel van terug. Er werd scherp verdedigd en dat was volgens afspraak. VEO zou de hele wedstrijd amper kansen krijgen. Onze eerste aanval speelde fel, maar ook onrustig. Daardoor liep de passing niet optimaal. Ook werd de oplossing veel naar binnen gezocht, vergaten we soms te schieten en werd er moeizaam afgerond. Het leek of we hiervan schrokken en de energie lekte weg. We gingen de rust in bij een 2-2 stand. In de rust gingen de hoofden dezelfde kant op en werd het vertrouwen hervonden. Het zou echt wel goed komen. De tweede helft kwam de felheid terug en ging het lopen. Er waren heel veel kansen en onderscheppingen. Het plezier kwam terug en iedereen ging ervoor. Levi liet zich zelfs meerdere keren op de grond vallen voor het resultaat (Of viel hij voor de meisjes? Dat konden de coaches niet goed zien...). Nikki mag deze week niet onvermeld blijven, die zich weer eens wegcijferde voor het team, heel veel meters maakte en een puike wedstrijd speelde. VEO schoot nog een paar twijfelachtige ballen erin (Je gaat vanzelf groeien Jill) en floot de scheids af bij 9-5. Onze score had veel hoger kunnen uitpakken bij een betere afronding. Toch zien we dat de dingen die we op de training oefenen terugkomen in de wedstrijd en is het zichtbaar dat alles steeds beter gaat. Misschien nog niet altijd als een automatisme of foutloos, maar het inzicht groeit. Komende zaterdag tegen het bekende DES. Damien, bedankt dat je er weer was!

De E2 speelde op 17 december zijn laatste wedstrijd en zou pas op 21 januari weer in actie komen. Omdat dat toch wel heel lang zonder wedstrijd was, gingen we op zoek naar een tegenstander voor een oefenwedstrijd. KVS E3, dat een klasse hoger speelt, maar het daar erg zwaar heeft, wilde graag en zo stonden we afgelopen zaterdag om 9 uur in Ockenburgh voor een oefenpotje.
Al snel werd duidelijk dat KVS met een aantal punten wat verder is dan wij, maar dat ze ook weer niet zoveel beter waren dat we een kansloze wedstrijd speelden. Zo is KVS al behoorlijk geoefend in het verdedigen van doorlopen en ook het nemen van doorlopen, met een start tegelijk met het gooien van de bal, liep bij hun erg soepel. Toch wisten we genoeg kansen te creëren en kwamen we al snel op een 1-0 voorsprong. KVS ging erop en erover en scoorde drie keer achter elkaar, waardoor we tegen een 1-3 achterstand aankeken. Vooral de snelle doorlopen van KVS hadden we wat moeite mee, maar verder hadden we onze zaakjes verdedigend best goed op orde. Er werd hard gerend om op tijd bij onze tegenstanders te zijn. Ook aanvallend waren we best goed bezig, al moeten we wat beter leren kijken naar wat nodig is. KVS hield veel afstand, maar we maakten daar te weinig gebruik van. Zo af en toe schoten we wel, maar het lijkt alsof we alleen maar voor de doorloop willen gaan. Op het moment dat een tegenstander afstand houdt, loop je dan alleen maar naar ze toe. Iets om op te trainen dus en dat zullen we deze week dan ook zeker doen.
Het precieze scoreverloop weet ik niet meer, maar ik weet wel dat we weer eens ouderwets terugkwamen van een flinke achterstand. Volgens mij pakten we zelfs nog even een voorsprong, maar het kan ook zijn dat we alleen gelijk kwamen. Hoe dan ook, KVS had het laatste woord en pakte met 6-8 de overwinning. Voor hun fijn voor het zelfvertrouwen, voor ons een goede oefenwedstrijd.
Volgende week wacht ONDO, eens kijken wat we daartegen kunnen laten zien.

Verslagen jeugd

Achilles D1 - VEO D2
We speelden weer lekker thuis en Tobias was onze scheidsrechter. Zoals altijd begonnen we in de aanval met Jill, Demi, Thijs en Mick en in de verdediging Nikki, Paivi, Levi en Jordan. Jill opent de 1-0 met een doorloop op aangeven van Thijs. Demi schiet een paar keer van afstand maar helaas mis. Dan is het al wissel van vak en is er nog maar 1 doelpunt gemaakt, maar hebben we het ook goed dicht gehouden in de verdediging. Ik moest soms het meisje van Nikki overnemen en die was zo lang dat mama me vanaf de tribune af en toe kwijt was. Levi krijgt nog een stip, maar die is helaas mis. Nikki maakt nog een schot en ik nog een doorloop maar die gaan allebei mis. Dan maakt VEO 1-1. Dan maak ik een doorloop op aangeven van Jordan 2-1. VEO maakt nog een punt en is het 2-2 als we de rust in gaan. Een moeizame eerste helft. In de rust zegt een speler van VEO "Zij zijn eigenlijk beter, maar wij gaan winnen." Nou, dat laatste willen we niet! In de rust geven de trainers allemaal tips. Hierna gaat het beter en begint Jill met een doorloop: 3-2 op aangegeven van Thijs. Hierna hebben we heel veel kansen maar willen ze er nog niet in. Maar dan gaat het los: 4-2 Mick op mooi aangegeven door Demi. 5-2 koelbloedig ingegooid door Jill en mooi aangegeven door Demi. Nog eens: 6-2 koelbloedig ingegooid door Jill en mooi aangegeven door Demi. Ondertussen houden we het goed dicht in de verdediging. Vakwissel. VEO scoort dan 2x: 6-3, 6-4. Maar ook wij weer: 7-4 afstand Levi; 8-4 doorloop Levi op aangeven Nikki. VEO scoort 8-5. Daar na krijg ik een strafworp mee en gooit Levi hem erin: 9-5 Tobias fluit voor het eindsignaal.
Dank je Damien weer voor het reserve staan. En ook beterschap voor onze vaste reserve Elise die ziek was en er daardoor vandaag niet bij kon zijn.

Groetjes Paivi

Achilles F2 – Fiks F1
Op zaterdag 14 januari speelde onze F2 thuis tegen Fiks. Hoewel korfbal een gemengde sport is, stonden er enkel vier kleine heren in het veld. Het vrouwelijk aandeel werd steeds ingevuld door een dame uit de F1, die in het vak naast ons speelde. Goed geregeld en dankjewel F1 meisjes! Al snel stond het 0-1...... 0-2.....0-3. Na vele pogingen lukt het Jens om er 1-3 van te maken en vervolgens 2-3. Na de rust stond het al gauw 2-4 en 2-5. Op de tribune hadden de F2 ouders het al over een oliebollenwedstrijd....., ondanks achterstand zat de stemming er al goed in op deze vroege zaterdagochtend. Gelukkig zorgde Jens voor de 3-5 om de schade een beetje te beperken. Van korte duur, want toen stond het alweer 3-6 en 3-7. Wat slokjes water, wat heen en weer gespring op jonge beentjes en een klimpartijtje op de houten wand verder, zorgde Lukas voor de 4-7. Daarna een prachtig punt van Jurre en een stand van 5-7. Jens maakte er vervolgens 6-7 van. Het zevende punt van Achilles is niet gelukt, maar de pogingen daartoe waren geweldig en spannend. Met een eindstand van 6-7 kan men het weekend in.