Achilles 1 weer net niet, Achilles 2 doet goede zaken

Na een korte voorsprong, moest Achilles 1 wederom in de achtervolging. De ploeg kwam dichtbij.. Maar nooit dichtbij genoeg: het werd 25-22. Team 2 speelde - op de eerste vier minuten na - een wedstrijd waarin alles lukte, de doelpuntenmachine stopte uiteindelijk bij 20-31. Er waren overigens veel ruime overwinningen, ook voor Achilles 3 (23-3), 4, 5 (30-10) en 7. Achilles 9 won weliswaar minder ruim, maar niet minder overtuigend, tegen ALO werd het 9-6. Achilles A1 kon ook tegen Nieuwerkerk de eerste punten nog niet binnenhalen, het werd daar 23-17. Achilles A2 speelde een ontzettend goede pot, maar moest met 19-20 toch de punten aan RWA afstaan. De A3 en A4 wisten hun potten wel te winnen, van VEO en Weidevogels. Bij de jeugd was het verder een zwaar weekend, de punten waren schaars dit keer. Alleen de D1 en E2 sloten hun wedstrijden winnend af. Lees verder voor alle wedstrijdverslagen en voor de foto's van de wedstrijden van de A2 en A3 door Joost van Soest.

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar website@hkvachilles.nl!

Foto's door Joost van Soest van Achilles A2 en A3 staan in het fotoalbum.

Nieuwerkerk - Achilles (25-22)

De wedstrijd tegen de mede-koploper uit onze poule waar wij de eerste ontmoeting totaal niet thuis gaven, waren wij gebrand om in ieder geval goed weerstand te bieden en misschien wel een kleine stunt te verwezenlijken. De wedstrijden waren nogal uitgelopen dus we waren ruim op tijd bij Nieuwerkerk. We konden zelfs nog een stuk van de A1 zien! Na een prima voorbereiding gingen we redelijk van start. Na weliswaar een 0-1 achterstand werd het uiteindelijk 2-3 in ons voordeel. Toen ging het mis. Na een geruime 10 minuten niet de korf gevonden te hebben liepen we tegen een achterstand van 9-3 aan. Het ontbrak voornamelijk aan goed korfbal. Er werden veel fouten gemaakt, onduidelijkheden in het spel en het aanpassen aan het strijdplan van de tegenstanders. We waren het in de eerste helft even helemaal kwijt en wisten geen antwoord te geven aan de verdedigende druk van Nieuwerkerk. Aan het eind van de eerste helft begon er langzamerhand een keerpunt te komen door met name veel druk naar binnen te geven en Nieuwerkerk fouten laten maken. Dit resulteerde in een 12-8 ruststand. Vier punten is te overbruggen. Dat hebben we vaker gedaan!

We starten goed aan de tweede helft en het geloof komt langzamerhand weer terug en we komen gelijk op 12-10. Dan komt daar weer zo'n periode als in de eerste helft waarbij het ons niet lukt om mee te scoren en Nieuwerkerk er vrolijk mee doorgaat van 12-10 naar 18-13 en 20-15. Waarbij met name de schutter van Nieuwerkerk het op zijn heupen kreeg. Tijd voor Achilles om in te grijpen door het brengen van Mariska, Raquel en Michael. Dit leverde het gewenste effect op en er werd met nieuwe energie, een andere speelstijl en een stuk beleving de draad weer opgepakt en de comeback ingezet. Mariska beloonde haar invalbeurt met een prachtige doorloopbal en ook Michael wist zijn schot te verzilveren. Toen werd het toch nog heet onder de voeten bij Nieuwerkerk met een 23-20 op het scorebord. Het mocht helaas niet baten en Nieuwerkerk wist op belangrijke momenten wel mee te scoren en zo ging de overwinning naar Nieuwerkerk 25-22. Een tweetal lange periodes waarbij wij simpelweg niet tot scoren kwamen heeft ons de das omgedaan. Verdedigend hadden we de zaken keurig op orde. Aanvallend zal zaterdag echter beter moeten om tegen Tjoba de punten te gaan pakken. Het zit echt in de ploeg en we zijn in staat om zelfs van de koplopers te winnen maar dat kunnen wij niet alleen. Ik wil graag aan het publiek vragen om zaterdag massaal ons te komen steunen en de Haagse leeuw in ons te ontketenen. Wij hebben jullie hulp daar hard bij nodig en tezamen zullen wij de punten pakken en degradatie voorkomen.

Groeten,
Kjeld

Maasluis 2 – Achilles 2

De afgelopen week was de focus van Achilles 2 volledig gericht op het treffen met geduchte concurrent Maasluis 2. In de thuiswedstrijd zijn wij namelijk bestolen van 2 punten. Met nog 4 minuten te spelen gaven wij een 20-17 voorsprong uit handen en verloren wij uiteindelijk met 20-22.

Maar dat was toen. Deze week waren we gebrand op een revanche tegen Maasluis. We wisten dat we vanaf het begin tot het eind scherp moesten zijn om de twee punten mee te nemen naar Den Haag. De start van de wedstrijd was echter niet zoals we verwacht hadden. Binnen twee minuten keken wij al tegen een 3-0 achterstand aan. Echter herpakte het 2e zich. EN HOE! Nog geen 8 minuten later stond er 3-11 op het scorebord. Achilles 2 was fenomenaal. Alles lukte bij iedereen. Ilan schoot zijn eerste vijf schoten raak en de rest scoorde vrolijk mee. Het was volop genieten tijdens de wedstrijd, om te spelen, maar de toeschouwers die waren meegereisd en het 1e dat op de bank zat genoot eveneens mee van wat Achilles 2 liet zien. Na deze opmars kwam Maasluis echter toch een stukje terug en stond het op een gegeven moment 8-12. Op dit moment denk je heel even: Het zal toch niet weer. Maar dat gebeurde niet, want Achilles kwam weer in een geweldige fase en liep uit naar een 10-20 stand bij rust. 10-20 bij rust hadden we niet durven dromen. We hadden een schotpercentage van 37,7% bij rust.

In de rust kwamen we wederom tot de conclusie dat we er nog lang niet zijn, we moesten in de tweede helft doorpakken. Speel alsof de wedstrijd net gaat beginnen bij een stand van 0-0. Dit is in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Achilles 2 ging echter in de tweede helft vrolijk door en liep uit naar een stand van 10-24. Mooi was hier om te zien dat Achilles 2 kan scoren over alle schijven, aangezien Ilan volop werd verdedigd in de tweede helft. Hierna kakte de wedstrijd iets in. Dit is niet onbegrijpelijk, omdat zo’n hoog niveau vasthouden zeer moeilijk is. De scheids hielp Maasluis ook een handje met scoren door alles tegen ons te fluiten, omdat zoals hij zelf zei wij heel dik voorstonden. Voor ons kon dit de pret gelukkig niet drukken, want wij sloten af met een 31-20 overwinning tegen een van de concurrenten. Dat is een uitslag die staat en wij mogen zeer trots zijn op de prestatie die we als team hebben geleverd.

Doelpuntenmakers:

Kelly de Koning, Ilan Verboom en Michael Matla (allen 6x) Jeroen Alsem en Raquel Chapper (beiden 4x) Twan de Raad (3x) Mariska van Willigen (2x)

Volgende week wacht Achilles 2 wederom een geduchte concurrent. Tjoba 2 treedt dan om 16:45 aan in de ock. De uitwedstrijd in Goes werd helaas ook nipt verloren. Vanaf dinsdag zal onze focus dan ook liggen op deze wedstrijd waar Achilles 2 zal moeten winnen om het kampioenschap in eigen hand te kunnen houden. Wij hopen dat jullie allen komen kijken, want het beloofd wederom een prachtwedstrijd te worden.

Groetjes,
Twan

Achilles 3 – VZOD 3

Een wedstrijd van revanche zou het worden! Vorige keer begonnen we de wedstrijd goed en hebben we het helaas zelf uit handen gegeven. Nu zouden we het anders gaan aanpakken en de twee punten in Den Haag houden. Bij binnenkomst van VZOD zagen we veel nieuwe gezichten. We hadden al snel door dat dit team heel anders is samengesteld, veel jonge dames en heren, en het een andere wedstrijd zou worden.

In de eerste helft hebben we veel schoten genomen en gingen er nog weinig ballen in. We moesten onze draai nog vinden. De tegenpartij gaf namelijk weinig druk, waardoor het spel voor ons eigenlijk niet persé makkelijker werd. De tegenpartij zelf had veel moeite met het vinden van mekaar, waardoor wij de tijd hadden ons op onze eigen spel te richten. Dit resulteerde de eerste helft in 10 doelpunten, tegen 1. We moesten natuurlijk veel meer ballen erin schieten en dit was het doel van de tweede helft.
De tweede helft was niet veel anders qua spel. VZOD ging wel iets feller verdedigen, maar het was nog steeds niet veel soeps. Concentratie was bij ons moeilijk vast te houden, maar we hielden stand. Balletjes gingen ietsje meer vallen, nog geen topscore, maar een mooie eindstand van 23-3 en twee punten is zeker verdiend! EN zeker de koppositie die we weer terug hebben gepakt. Verlies van onze mede koploper ZKC ’31 door winst van Rohda, die toch nog steeds een concurrent blijft. Over twee weken weer knallen tegen Rohda, een ploeg die het zeker niet verdient bovenaan te staan.

Groet,
Rianne

Achilles 9 – ALO 6 9-6

De eerste punten zijn binnen! Dat vraagt uiteraard om een verslag. Al het hele zaalseizoen heeft Achilles 9 moeite de korf te vinden. Verdedigend gaat het vaak best aardig, maar als je zelf niet scoort, krijg je uiteindelijk natuurlijk het deksel op je neus.

Vandaag was ALO 6 de tegenstander. Een ploeg waar op het veld (waar hetzelfde team als ALO 7 door het leven gaat) en in de zaal al eens van verloren werd. In de uitwedstrijd waren we vrij kansloos met een scherp schietende heer van ALO, 12-6. Even leek het zondag dezelfde kant op te gaan. Een heer van ALO zag zijn eerste twee schoten feilloos door de korf vliegen en zo keken we dus al snel tegen een 0-2 achterstand aan. Daarna kreeg de aanval alle tijd om de stand gelijk te trekken, maar ondergetekende miste een behoorlijk vrije doorloop en daarna verloren we vaak de bal aan een vissende heer. Gelukkig wist Arie met een prachtige onehander de 1-2 te maken, maar daarna was het toch weer ALO dat twee keer de korf vond.

Met deze 1-4 achterstand brak de rust aan en werd er aan beide kanten naar hartenlust gewisseld. Dit bleek vooral in ons voordeel uit te pakken. Fred schoot al snel de 2-4 erin en via 3-5 werd het 4-6 en leek er, ondanks de achterstand, toch echt wel wat mogelijk vandaag. Verdedigend ging het erg goed, zo goed zelfs, dat ALO in het restant van de wedstrijd de korf niet meer wist te vinden. Na vele gemiste schoten en nog een gemiste doorloop, wist ondergetekende ongelukkig balverlies van zijn tegenstander onder de paal wél af te straffen. Marian beproefde vervolgens haar geluk maar eens van afstand en dat geluk bleek met haar te zijn, want het leverde de gelijkmaker op.

ALO kreeg het wat benauwd en hun aanvallen werden steeds statischer en korter. Hierdoor kon Achilles op zoek naar de voorsprong en via Sander en wederom Fred werd deze gevonden en verdubbeld. Met nog zo’n tien minuten op de klok stond er een 8-6 voorsprong op het scorebord, maar de afronding van de kansen liet, aan beide kanten gelukkig, nog veel te wensen over. Uiteindelijk was het vlak voor tijd Yoke (met een Y ;-)) die ALO de genadeklap toediende.

Deze week maar even flink genieten van de overwinning, want volgende week wacht om 10 uur in Leiden koploper Crescendo.

Wat was...

Zaterdag mocht de A2 aantreden tegen RWA A1, op voorhand zou dit een extra'tje zijn mochten wij winnen. Achteraf is het ontzettend balen dat wij geen punten hebben gewonnen, deze hebben wij zeker wel verdiend.

We begonnen onwijs scherp, niet zaterdag maar dat was dinsdag op de training al. Ook donderdag werd er goed en scherp getraind. Amel nam de mannen mee om zowel 1 tegen 1 te trainen als de rebound. Als we deze training mogen personificeren mag dit als Steijn, wat stond hij goed te verdedigen en rebounden! Trouwens een fantastisch gevoel als coach, als je zegt 'probeer dit even' en dat hij hem dan even twee keer precies zo scoort. Later begreep ik dat zijn schoolvrienden op de tribune zaten, ik zou zeggen neem ze elke week mee, je nam het team namelijk echt op sleeptouw. Aan de andere kant stond ook Mark als een beest te rebounden, hij springt écht boven iedereen uit. Om nog maar een goed punt te noemen is de dynamische rebound die wij meepikten. Daan die van de ene kant naar de andere kant vloog en "eventjes" een bal ergens tussenuit springt. Zo mooi om te zien. Yeshe wist al na 3 seconden te scoren, is het een record? Uit de rustschoten ben je dodelijk, dat is iedereen opgevallen.

Dan de dames. Die hebben getraind op korte kansen en voorverdedigen. En wat hebben jullie uiteindelijk goed voorverdedigd, op de meest cruciale momenten pikte Camille weer even die bal eruit. Hup hij kon weer naar de aanval. In de rebound waren ook Jisse en Danique onmisbaar, maar als ze voorin staan kunnen zij ook zo makkelijk mee schieten! Jamie heeft de afgelopen weken ander voedsel denk ik? Bijna elke bal die omhoog gaat valt erin. Klasse en je ziet je eigen kansen steeds meer!

Als je zo het verslag leest denk je misschien 'Hebben ze dan toch gewonnen, ze hadden toch geen punten?' Nou nee het klopt, geen punten... dat hebben we helaas niet. We maken op sommige momenten stomme keuzes. Als we 2 of 3 pt voorstaan moeten we leren door te zetten en door te pakken. De stress lijkt ons dan naar het hoofd te stijgen. We hebben nog een aantal wedstrijden om te leren en punten te pakken, zo gaan we vrolijk door. Even balen mag, maar dinsdag staan wij er weer!

Raquel en Amel

De returnronde is begonnen, ook voor Achilles D1. De tweede wedstrijd tegen DES stond om 13.00 uur geprogrammeerd in Den Hoorn. Nog geen wedstrijden om 9.00 uur 's morgens gehad, dat willen we graag zo houden. Helaas waren Mick en Paivi getroffen door een exotisch griepvirus. Niet in staat mee te gaan dus (laat staan mee te doen). Gelukkig konden we Elise en Damien uit de hoge hoed toveren en die speelden moeiteloos met ons mee. DES was sinds de vorige keer flink vooruit gegaan en ze begonnen met veel verdedigende druk en aanvallend fel korfbal. Ook wisten ze van voorverdedigen en daar moesten we even aan wennen. Maar na vijf minuten schoot Thijs de eerste binnen, begon alles te lopen en konden we gaan korfballen. Er werden overal om de korf heen kansen gezocht en er werd lekker afgerond. Afstandschoten werden afgewisseld met korte kansjes of doorloopballen. In de verdediging hadden we nog wat moeite in de paalzone, maar DES wist niet te scoren, dus schade werd er niet aangericht. Bij 1-7 gingen we de rust in. We spraken af om vooral door te gaan. In de tweede helft hadden we volledige controle. Het druk zetten op de passing van DES werkte goed en ook in de paalzone kwam meer rust. In de aanval bleven we afwisselend korfballen en ze gingen er lekker in. Uiteindelijk stopte de teller op 2-15. Paivi had 3-15 gegokt, dus krijgt helaas geen geld uitgekeerd. Mooi om te zien dat we op veel verschillende manieren hebben gescoord met 6 verschillende doelpuntenmakers. De aanvallende instelling betaalde zich goed uit. Elise en Damien, bedankt voor het goede invallen!

Na de verloren oefenwedstrijd van vorige week, mocht de E2 afgelopen zaterdag weer aantreden voor de competitie. Tegenstander was nummer vijf (van zes) ONDO. De start van de wedstrijd was wat slapjes. We keken niet goed of iemand wel vrij stond en gooiden zo telkens de bal in handen van ONDO. Ook waren we vaak een stapje te laat om de snel schietende spelers van ONDO te verdedigen. Gelukkig was Armin aanvallend erg scherp, met een bovenhandse doorloop en een onmogelijk schot bracht hij ons eerst op 1-0 en vervolgens op 2-2. Dit was ook de stand na de eerste tien minuten.

Het tweede kwart was de E2 al een stuk scherper. Verdedigend zaten we er voortdurend goed bij en aanvallend creëerden we enkele goede kansen. Toch maakten we het onszelf nog altijd lastig, door bijvoorbeeld iemand die op vijf meter van de paal staat als aangever te beschouwen en de bal te lang vast te houden. Als we vooruit willen, zullen we de bal sneller moeten laten rondgaan en beter kijken waar de kansen liggen. Met vier doelpunten kwamen we op een 6-2 voorsprong, maar de spelers beseften dat we er nog niet waren. Iemand noemde de 7-1 achterstand die we zelf al een keer goedmaakte en zo gingen we dus scherp het derde kwart in.

Daarin werd het spel beter, werd er goed naar elkaar gekeken en scoorden we wederom vier keer. Bij 10-3 was het verzet van ONDO gebroken en in het laatste kwart liepen we uiteindelijk uit naar een 14-4 overwinning.

Volgende week wacht Dijkvogels, een goede ploeg waar we vorige keer met veel moeite tegen gelijkspeelden. Als we dan vanaf het begin scherp zijn (moet mogelijk zijn, aangezien we een uurtje later beginnen dan anders), belooft het een leuke wedstrijd te worden!

Jeugdverslagen

Achilles A2 - RWA A1 (18-19)
Afgelopen zaterdag moest de A2 tegen RWA A1. Het was een hele leuke wedstrijd, met goede en leuke aanvallen om te zien. We begonnen veel scherper dan toen we uit speelden, waar we 5-0 achterstonden. De zuivere Yeshe bracht ons snel op een 2-0 voorsprong. Verdedigend zat het goed maar RWA bleef wel mee scoren door een aantal verre afstandsschoten. De voorspong hebben we bijna de hele wedstrijd weten vol te houden. In de rust stond het dan ook 10-10. Maar helaas gebeurde wat ons vaker overkomt, in de laatste paar minuten geven we de wedstrijd uit handen, daardoor hebben we met 1 punt verschil verloren (19-20). Het is heel jammer, maar we kunnen terug kijken op een zeer goede wedstrijd! Volgende week een weekje vrij en hard trainen. Dan kunnen we daarna Nieuwerkerk pakken!

Groetjes,
Selene

Avanti C3 - Achilles C3
Vol goede moed begon Achilles deze zaterdag aan haar wedstrijd tegen Avanti. Meteen vanaf het begin speelde Avanti zeer aanvallend. Gelukkig werd de korf door de Achillianen goed dichtgehouden. Dit voorkwam echter niet de eerste vier punten voor Avanti in de eerste tien minuten. De tegenstander bleek een geduchte en deze maakte veel schoten op de korf. Dit ontmoedigde Achilles echter niet en Melissa scoorde het eerste punt in de achtste minuut. Hiermee werd een begin gemaakt met de terugkomst van Achilles. De wedstrijd werd geen moment saai. Helaas betekende dit ook dat Avanti haar voorsprong kon uitbouwen naar 8-1. Achilles gaf niet op en bleef goede pogingen ondernemen, waaronder een lange bal van Silja. Hoewel Avanti dus enkele punten kon scoren, bleef ook de verdediging goed. Milla zorgde vervolgens voor het tweede punt van Achilles. Dit was overigens de eerste keer dat zij een punt scoorde in haar Korfbal carrière. Met een mooie doorloop wist Esmee nog een derde punt te score vlak voor het einde van de eerste helft. Hoewel de wedstrijd wellicht een beetje mat begonnen was, had Achilles het mooi opgepakt. Na de pauze wist Avanti helaas weer te scoren, waarmee zij haar voorsprong verder uitbreidde naar 11-3. Gelukkig wist Silja hier nog een vierde punt tegenover te zetten. Achilles bleef proberen door te breken bij deze geduchte tegenstander en zowel Melissa als Evy wisten nog een vijfde en zesde punt te scoren, Het mocht helaas niet baten. De eindstand was 13-6. Jammer van het verlies, maar het was toch een mooie en spannende wedstrijd waarbij Achilles alles gegeven heeft.

Peter

DES D1 - Achilles D1
Vandaag weer eens na lange tijd een uitwedstrijd. We moesten naar de hoornbloem in Den Hoorn tegen de D1 van Des. We konden vandaag lekker uitslapen gezien de wedstrijd in de middag pas plaats vond. Onze start daar was zeker geen valse, dat bewees Thijs door de score zeer snel te openen via een afstandsschot. Niet lang daarna greep Des vrijwel direct in door eigenlijk de eerste mogelijkheid aan hun kant te benutten de stand weer gelijk te trekken. Dat dit maar voor even was bleek uit de vele mogelijkheden die wij in korte tijd creëerden. Veel van deze kansen gingen net mis, maar gelukkig dat door 2x Thijs en 1x Demi ervoor gezorgd werd dat wij tot de 1e vak wissel een dik verdiende 4-1 voorsprong op het Hoornbloemse scorebord plantte. Via levi, Jordan en nikki werd de stand opgekrikt tot een veilig voelende 7-1. Na de rust pakten we de draad weer op. Niemand was verslapt en we speelden Des zoek. Dat vooral Thijs het vandaag op zijn heupen had bleek wel dat hij verantwoordelijk was voor de 8-1 en de 9-1 . Des deed toch nog wat terug en maakte 9-2. Hierna liepen wij uit naar 10-2 door een Heel mooi afstandsschot van Demi. Hierna was het Jill die tweemaal scoorde. Thijs maakte nog 13-2 . vervolgens maakte Jordan de 14e en bepaalde nikki de eindstand op 15-2 invallers Elise en Damien bedankt voor het invallen geweldig gedaan! Mick en Paivi beterschap!