Nieuwerkerk-Achilles

nieuwerkerk.jpg hoofdartikel

Het vlaggenschip van HKV Achilles redde het zaterdag in Nieuwerkerk aan den IJssel niet tegen de koploper van de Overgangsklasse A. Het Nieuwerkerk van voormalig Achilliaan Bas Harland was uiteindelijk met 25-22 te sterk voor de Hagenaars.

hoofdartikel.JPGNieuwerkerk staat inmiddels samen met Pernix op de eerste plek en wil dit zaalseizoen promoveren. Oud-Achilliaan Bas Harland, nu aan het stuur bij Nieuwerkerk, was gebrand om te winnen “Een wedstrijd tegen de vereniging waar je je eerste schreden als korfballer hebt gezet, is erg bijzonder.” Achilles heeft zichzelf in de zaal met slechts 3 punten te kort gedaan (en een wedstrijd minder). De Hagenaars staan daarmee op de voorlaatste plaats. Beide teams waren zaterdag dus gebrand op de punten.

Scherpte
Vanaf minuut 1 was er scherpte en het leek een mooie gelijk opgaande pot te gaan worden. Nieuwerkerk opende de score, maar Achilles bleef aanhaken en kwam in de beginfase zelfs even voor; 2-3. Gerald van Dijk liet zien in goede doen te zijn maar ook hij kon niet voorkomen dat Nieuwerkerk de leiding nam en uitliep naar 9-4. Achilles knokte zich wel terug in de wedstrijd. De kleedkamers werden uiteindelijk opgezocht bij 12-8. Gerald van Dijk en Kjeld Verboom waren toen samen met Malou Abbas de enige doelpuntenmakers van Achilles.

Debuut
Nieuwerkerk speelde met druk op de heren en vrije ruimte voor de dames in het achterveld. Coach Rober Pronk was hierop voorbereid. “Wij wisten dit en hadden afgesproken het statischer neer te zetten. Met betere afronding had er veel meer ingezeten.” Daar had de coach wel een punt, want in de tweede helft stond de Haagse verdediging beter en het verschil werd niet groter. Met wissels probeerde Pronk nog verandering te brengen in aanvallende kracht om dichterbij te komen; Mariska van Willigen mocht haar debuut maken en later vielen ook Michael Matla en Raquel Chapper in. Dit mocht echter niet baten, Achilles verloor de wedstrijd met 25-22.

‘Omstandigheden’
Volgens coach Bas Harland won zijn Nieuwerkerk verdiend. “Nieuwerkerk schoot beter en ging op cruciale momenten beter om met de omstandigheden.” Met ‘omstandigheden’ doelde Harland onder meer op de scheidsrechter van dienst die een te nadrukkelijke rol speelde. In totaal gaf hij maar liefst 16 strafworpen en 18 vrijeballen. Dat de wedstrijd daar kwalitatief niet beter van werd, was voor een ieder duidelijk.

“Taaiste”
Achilles koopt er niets voor, maar de Hagenaars boden goed tegenstand aan koploper Nieuwerkerk. “Zuiver korfballend gezien was Achilles wel de taaiste tot nog toe”, vond Harland. “Maar ja, daar koopt Achilles niets voor. Tijd dus om het goede spel een keer om te zetten in punten”, aldus de coach van Nieuwerkerk die bereid is om de week voor de return tegen Pernix training te komen geven in het Haagse Ockenburg. Ondanks dat Harland Achilles een warm hart toedraagt, lijkt dit ook een kwestie van eigen belang te zijn.

 

(Fotograaf = Matthijs de Jong)

Datum 24-01-2017 12:17
Tags