Achilles 4 en 5 kampioen!

Net als de eerste ontmoeting, stond ook de return tussen ons vlaggenschip en Pernix garant voor spanning, uiteindelijk werden bij 27-27 de punten verdeeld. Achilles 2 startte niet scherp, maar rechtte de rug en had daarna weinig moeite, het werd 17-25 tegen Pernix 2. Achilles 3 is nog altijd op weg richting het kampioenschap, tegen een achterverdedigend Apollo werd 'zakelijk' 25-13 gewonnen. Tot slot de kampioensoverwinningen van dit weekend: Achilles 4 en 5 (met een monsterscore van 33-10 tegen Eibernest) van harte gefeliciteerd! Achilles A2 pakte knap en verdiend een punt tegen PKC, terwijl de A4 met 13-10 won van Futura. Achilles B1 sleepte in de slotseconden de overwinning binnen tegen Die Haghe. Tot slot overwinningen van de F1 & F3, én een gelijkspel bij onze allerkleinsten. De Kangoeroes oefenden tegen Futura, daar werd het 4-4. Lees verder voor alle wedstrijdverslagen en foto's door Joost van Soest.

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar website@hkvachilles.nl!

Huisfotograaf Joost van Soest maakte afgelopen weekend foto's van Achilles 4, 5 en B2, deze staan in het fotoalbum.

Pernix 1 - Achilles 1 (27-27)

Zaterdag 11 februari stond de nummer 2 Pernix op het programma. De thuis wedstrijd tegen Pernix was spannend want deze verloren wij met 1 punt verschil. Alle wedstrijden zijn belangrijk in deze fase. Vorige week verloor Pernix van Antilopen. Wij hebben de punten momenteel erg hard nodig en het was vandaag dus zaak om de punten mee naar Den Haag te nemen. We begonnen sterk en het was belangrijk om de afspraken die we vooraf hadden afgesproken met ze alle uit te voeren. Het ging continu gelijk op. Pernix nam even de leiding met een stand van 16-12 maar wij knokte ons hard terug en gingen met 17-16 de rust in. Dat het spannend ging worden was wel duidelijk. Nu was de vraag nog wie haalt de punten binnen. Met nog een paar minuten op de klok was de stand 26-25. Wie kon er het beste met deze spanning omgaan? Micheal kwam er in de laatste fase in voor Dylan en maakte met een afstandsschot de gelijkmaker. Helaas scoorde Pernix snel weer en bracht hierdoor de stand op 27-26. Het was dus zaak voor ons om gas te geven. En dat gebeurde! Wij kregen in de slotfase een stip mee en dit bracht de stand op 27-27. Nu was het wel heel spannend en de tijd tikte door. Helaas konden wij het verschil niet meer maken maar hebben wij wel sterk verdedigd in deze slotfase. Uiteindelijk ging het fluitsignaal met een stand van 27-27 voor ons een belangrijk punt en voor Pernix een belangrijk verloren punt. Wij staan nu met 11 wedstrijden gespeeld op 6 punten. Boven ons staan Rust Roest en Tjoba met 1 wedstrijd meer op 8 punten. Tilburg staat momenteel met 11 wedstrijden op 2 punten. En laten wij nu net nog 2 keer Tilburg krijgen. Er zijn dus nog kansen. Het is nu zaak om deze belangrijke punten te pakken en dan kan het nog weleens heel spannend in de poule worden. Aanstaande zaterdag staat de eerste uitdaging op het programma. Rust Roest komt op bezoek in Den Haag. De uitwedstrijd hebben wij de punten mee naar huis genomen en nu is het uiteraard de bedoeling om de punten weer in Den Haag te houden. Wij hebben jullie dus hard nodig in deze belangrijke slotfase! Dus kom alleen zaterdag naar Ockenburg om ons te steunen in deze belangrijke wedstrijd.

Achilles 3 – Apollo 4

Apollo 4 staat op dit moment onderaan met in totaal vier punten. De twee wedstrijden die wij verloren hebben waren tegen teams die toen op dat moment ook onderaan stonden, namelijk VZOD 3 en Thor 2. In tegenstelling tot ons wist Apollo 4 wel te winnen van VZOD 3 (15-9) en Thor 2 (20-18). Het is een absurde poule waar wij in spelen met uitslagen die je niet zou verwachten. Dat Apollo laatste staat betekend dus helemaal niks. Het is een belangrijke wedstrijd voor ons om te winnen, want bij winst hebben wij op 4 maart de kampioenswedstrijd tegen ZKC’31 4. De uitwedstrijd tegen Apollo werd makkelijk gewonnen met 13-21. We weten dat dit team op leeftijd is en niet het allerbeste team uit de poule is. Maar goed dat was ook bij VZOD en Thor zo en die hebben wij verloren. We zullen ook deze week weer ons uiterste best moeten doen.

Lars, Fabian, Alana en Rianne stonden in de eerste verdediging. Erwin, Simon, Kaylee en Jeanette mochten de aanval openen. We konden niet spelen zoals wij altijd spelen. Het werd al snel duidelijk dat dit een tergende wedstrijd ging worden aangezien de dames en heren uit Benidorm het een goed idee vonden om achter te gaan verdedigen. Het was in de eerste helft vooral zoeken hoe we dit het beste konden oplossen, waarbij het belangrijk was dat we niet te veel schoten zonder afvang. De scheids hielp ons ook niet echt, die kon het spel van Apollo volgens mij wel waarderen en beloonde dit dan ook met gratis vrije ballen en strafworpen. Als je ze zelf niet kan maken, dan maar zo he. Bij rust stond het 10-4.

Op zich een mooie stand om de rust mee in te gaan, alleen het spel gaat erg moeizaam en dat komt vooral door het achter verdedigen. Wij moesten meer gaan lopen en sneller de bal rondspelen. De tweede helft ging stukken beter, ondanks het feit dat Apollo ook de hele tweede helft heeft achter verdedigd. Er werd meer gelopen waardoor we korte kansen bij de paal kregen. Schoten gingen er in de tweede helft makkelijker in waardoor we verder uitliepen op Apollo. De scheids vond het in de tweede helft blijkbaar ook noodzakelijk om zijn leeftijdsgenoten een hart onder de riem te steken, want ook in tweede helft deelde hij her en der gratis stippen uit. De beslissingen van de scheids waren op zijn minst lachwekkend te noemen. Dat vond de bank ook en dat was goed te horen. De scheids kon dit dan weer niet waarderen. Nadat de scheids de bank geïnspecteerd had kwam hij tot de conclusie dat onze Sander het hardst had gelachen en stuurde Sander vervolgens naar de tribune. Foei Sander! Er wordt nog gespeculeerd of deze omstreden beslissing van de scheids wel juist was. Verschillende ooggetuigen melden dat niet Sander maar Bas het hardst aan het lachen was. Wellicht dat hier nog een nader onderzoek wordt ingesteld.

De wedstrijd werd met 24-13 gewonnen. Over 3 weken spelen wij op 4 maart onze kampioenswedstrijd tegen ZKC’31 4. De wedstrijd begint om 17:15 in sporthal de Tref. Het is vanaf het Pomonaplein een uurtje rijden naar de zaal in Zaandam. Het zou leuk zijn als iedereen die niet hoeft te spelen komt kijken naar onze kampioenswedstrijd. En ik weet toevallig dat alleen het achtste hoeft te spelen dat weekend, dus ik verwacht een heleboel publiek!

Tot slot wil ik het 4de en 5de feliciteren met hun kampioenschap. En ik hoop iedereen 4 maart te zien in Zaandam.

Jeanette

Achilles 5 – HKV Ons Eibernest 6

Nadat we vorige week het kampioenschap al hadden veilig gesteld tegen Futura, gingen we vandaag voor het alleen – kampioenschap in onze poule. Ook deze week dienden wij weer in Ockenburgh aan te treden, al was het op een iets schappelijker tijdstip dan de week ervoor, namelijk 12:15.

Waar we de afgelopen weken een aantal trouwe supporters op de tribune en de reservebank hadden zitten, liep Ockenburgh deze week helemaal vol om het spektakel team Achilles 5 te zien stunten. Waar we in eerdere wedstrijden scorend wat moeilijk op gang kwamen, was het nu een stormregen aan doelpunten in de eerste 20 minuten. De stand leek je te doen vermoeden dat het al de tweede helft was met nog maar 10 minuten te spelen. In no time keek HKV OE namelijk tegen een achterstand aan van meer dan 10 doelpunten verschil en realiseerden zij zich dat het vandaag onmogelijk was om punten mee naar huis te nemen. Af en toe was er even een dip aan onze zijde, wat eigenlijk werd veroorzaakt door het vertragende spel van HKV OE. Gelukkig wisten wij de mand te blijven vinden met soms spectaculaire acties er aan voorafgaand. In de rust dachten we er nog aan of de 40 doelpunten haalbaar zouden zijn, maar dit was iets te hoog gegrepen en een eindstand van 33-10 was het resultaat.

Naar mijn mening hebben we de toeschouwers kunnen laten genieten van mooie, maar ook spectaculaire doelpunten, acties, onderscheppingen en een vooral knalhard blok (nice Bas!! Zou het in de naam zitten??)

Een compliment voor de scheids Lars Alsem, want het was af en toe niet makkelijk maar hij liet zich niet uit balans brengen en floot een bijna foutloze wedstrijd.

Na de wedstijd een bedankje aan het aanwezige publiek, de felicitaties namens de TC, met zijn allen op de kampioensfoto en een kampioensdrankje in de kantine van Ockenburgh, een mooie afsluiting van een bijna klaar zaalseizoen. Nog 2 wedstrijden te gaan waar wij ook weer fanatiek zullen strijden voor de punten!!

Hopelijk geeft deze wedstrijd aanleiding voor meer publiek bij de wedstrijden op het veld, waar wij ook meedingen om het kampioenschap. Gegarandeerd dat jullie worden voorzien van enig spektakel!!!

Tot dan,

Linda

Fortuna/Delta Logistiek 6 - Achilles 7

Ola, Ola! buen día! Achilles 7 was dit weekend ondanks de kou in Spaanse sferen, waarschijnlijk ook om onze wedstrijdzin iets te verhogen. Waar ikzelf begon met de woorden, 'ik heb nog nooit zo geen zin gehad in een wedstrijd als vandaag', bij het aankomen op het veld werden deze woorden exact herhaald door onze dienstdoende chauffeur van vandaag meneer Ruis. Want hoe verder we in het zaalseizoen komen, hoe later ook onze wedstrijden beginnen. Deze zaterdag was de aanvangstijd 20:50 in Delft. We gingen met precies 8 man op weg omdat er weer een handjevol mensen ontbraken vandaag. Gelukkig was Simon bereid om zijn zaterdagavond om zeep te laten helpen. Dat ook Louise veilig aankwam was door haar haperende gordel een hele opluchting. Aangezien wij zo'n lekker toetje zijn speelde we dit keer niet na ons vlaggenschip maar na die van Fortuna. Dat we zo een lekker toetje zijn maken we trouwens onszelf wijs, waarschijnlijk was dat gewoon het enigste gaatje wat ze nog voor ons over hadden. Deze wedstrijd in de korfballeague werd gewonnen door de thuisploeg, mede door oud Achilliaan Joren van Nieuwenhuijzen. Gevolg van deze wedstrijd was wel dat wij pas mochten beginnen om 21:30 uur en we inmiddels met een aardige gehoorbeschadiging rondliepen na een optreden van de winnnaar van Delft Got No Talent. We kozen vandaag niet voor het voor de hand liggende duo Rick en Simon, maar besloten de van een blessure terugkerende Sem bij zijn oude maatje te stoppen. Ook de scheids in trui en spijkerbroek werd nog even achter een bar vandaag getrokken en dan konden we toch nog mooi deze wedstrijd op zaterdag gaan afwerken. En dan de wedstrijd zelf, kort samengevat, het was zo'n dag. Al snel hadden we een eerste wissel kunnen gebruiken maarja, jammer joh, die hadden we niet, dus gewoon doorspelen. Zelf bijna- tot niet-scoren en zelf hele domme goals tegen krijgen. Bij rust hadden we de stand nog gelijk weten te trekken, en op de vraag of we snel aan de tweede helft wilden gaan beginnen werd volmondig ja gezegd. Gelukkig duurde dit ook weer een kwartier omdat ze ergens nog een B1 speler weer in zijn sporttenue moesten hijsen. De tweede helft was helaas niet veel beter dan de eerste en zo sloten we de wedstrijd af met een 16-13 nederlaag. Toch wel vrij zoutig, uuh zurig puntverlies. Gelukkig was het douchen na de wedstrijd ook al geen pretje in de kleedkamers die de concurrentie aankunnen met die van ons. Lou liep zelfs nog een blessure op tijdens het bukken voor de shampoo... Inmiddels was de wereld een stukje witter geworden en kwamen we precies klokslag middernacht weer terug op het veld. Nu hebben we een rust van drie weken en is het tijd om Tom even lastig te gaan vallen in Zurich. De laatste wedstrijd van het jaar is gelukkig om 21:50 uur. Zelfs onze jaarlijkse bowling traditie loopt nu gevaar op, dan maar voor de wedstrijd?

Wat was..

In een zeer spannende wedstrijd tegen PKC pakte de A2 dik verdiend een punt (21-21). Beide ploegen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en maakte er met goed korfbal aan beide kanten een aantrekkelijke en leuke wedstrijd van. Geen van beide ploegen kon echt afstand nemen zodat de rust werd bereikt met een minimale voorsprong, 13-12. Na rust leek Achilles een gaatje te slaan (16-13) maar PKC herstelde vrij snel het evenwicht (16-16). Dat er dat er een bloedstollende slotfase ging aanbreken was wel duidelijk. De vraag was of de A2 nu wel het hoofd koel kon houden, iets wat in eerdere wedstrijden niet lukte en door onrust vaak de wedstrijd (onnodig) weggaf. Gelukkig heeft de A2 op dat gebied flinke stappen voorwaarts gemaakt. Tekenend hiervoor was de volwassenheid en slimheid bij een 20-21 achterstand. In plaats om geforceerd op jacht te gaan naar de gelijkmaker werd de aanval met veel geduld heel duidelijk en simpel neer gezet. Met een weer ouderwets sterke Mark in de rebound werd gezocht naar spits Yeshe die uiteindelijk de o zo verdiende gelijkmaker binnen knalde. Een vreemd gegeven vrije bal (2x) leek nog roet in het eten te gooien maar gelukkig viel die niet binnen. Een terechte puntendeling. Een heel belangrijk punt, dat zeker. Maar misschien nog wel belangrijker om te zien was dat de gehele A2 gefocust was op een goed resultaat en met een enorme inzet heeft gespeeld. Het hoofd werd gebruikt en Iedereen haalde gewoon een dikke voldoende! Dat is heel fijn om te constateren. We zijn er nog niet, nog 3 finales te gaan. Maar als we deze resterende wedstrijden met dezelfde inzet en volwassenheid in gaan is lijfsbehoud gewoon mogelijk. Ik heb er zeker na deze wedstrijd alle vertrouwen in.

Teddie, Iris, Martijn en Luca bedankt dat jullie er waren. Fijn dat we elke keer weer op jullie kunnen rekenen.

Rob

Die Haghe B1 – Achilles B1
In een bomvolle Zuidhaghe mochten de 2 concurrenten van de afgelopen 2 jaar weer eens tegen elkaar aantreden. Inzet, plek 3 en wellicht een behoud op een ultiem klein kansje op plek 2. Dus echt iets om voor te vechten voor beide ploegen, naast het derby verhaal en eigenlijk constant stuivertje wisselen qua uitslagen onderling. Volle bak met Die Haghe aanhang (DH A1 kon daarna kampioen worden en het eerste werd gehuldigd voor het kampioenschap) en natuurlijk de trouwe support van de Achilles ouders. Helaas tegelijkertijd met de wedstrijd van 1, dus mochten Martin en Dennis de coaching op zich nemen.
Al met al een mooi affiche en 2 ploegen die elkaar door en door kennen, hoe zou het vandaag verlopen?
De eerste helft was van beide ploegen redelijk qua spel te noemen en ging het gelijk op. Even leek het erop dat Die Haghe weg zou lopen in de eerste helft, maar Achilles schakelde op tijd bij om in de wedstrijd te blijven en had zelfs met rust een 10-11 voorsprong. Voor de wedstrijd wezen wij de spelers erop dat hun ontzag voor DH veel te groot is geweest de afgelopen duels en dat Achilles met iets meer vertrouwen in eigen kunnen en met slimmer spel dergelijke wedstrijden beter in moet gaan. Dat was in de eerste helft ver te zoeken. 2 spelers die niet helemaal fit aan de wedstrijd moesten beginnen, de wedstrijdspanning en ondanks de waarschuwing vooraf veel te veel respect voor de tegenstander zorgden er mede voor dat bijna elk duel in de eerste helft werd verloren. Sterker nog, wij, Achilles gingen de duels uit de weg en maakte vrij baan voor DH. Dat dit ook wel een kwaliteit is van DH moge duidelijk zijn, want tegen Achilles krijgen ze dit elke keer kennelijk toch voor elkaar. De tactische aanwijzingen in de rust deden hun werk om in de discipline te blijven spelen in elk geval, maar wat belangrijker was dat de ploeg ging knokken. Maaike viel ongelukkig uit met een knieblessure, maar werd goed vervangen door Roos. De 2 helft had bijna niets meer met echt korfbal te maken, want beide ploegen vochten de zeer spannende helft de wedstrijd uit tot de laatste seconden. Waar het verdedigend angstig was in de eerste helft, werd de 2e helft meer lef getoond waardoor DH moeilijker tot scoren kon komen. Ook Achilles kwam moeilijker tot scoren en open kansen werden gemist en was het vertrouwde schot ver te zoeken bij teveel spelers, dit dan ook omdat DH beter verdedigde dan de eerste helft.
Goed werd het dan ook zeker niet in de 2e helft, beide ploegen gingen gelijk op en 1 minuut voor tijd maakte wederom Sterre de winnende goal met een prima schot van achter de korf. De laatst 44 seconden speelde de aanval het keurig uit toen de bal weer in het vak kwam en kwam de marge van 1 goal voor niet meer in gevaar.
Beide ploegen hebben ervoor gevochten, was superspannend voor het publiek dus m.i. weer een vermakelijke wedstrijd, ondanks het matige spel. Maar als een leeuw en een kanarie gaan vechten, wint de leeuw natuurlijk altijd. Nou ja, vandaag dan, omdat de leeuw in actie kwam en zich niet meer liet pikken door de kanarieJ. Het blijft een derby!
Voortaan beginnen aan de wedstrijd zoals je hem eindigt in 2e helft, dan heb je niet zo belachelijk spannende wedstrijd en kan de aandacht meer op het spel gelegd worden, maar voor vandaag, gefeliciteerd B1 met de overwinning!

Oef wat een dag voor de D1! Al snel in het zaalseizoen werd duidelijk dat de koppositie tussen ons en ONDO zou gaan. De eerste ontmoeting resulteerde in een 3-5 nederlaag, maar dit was ook een van de eerste wedstrijden in de zaal. Naarmate het seizoen vordert hou je de concurrent in de gaten, en zij ons ook. Veel trainingen waren gericht op dit tweede treffen. Soms leken de oefeningen zo uitgebreid en misschien ook wel onnodig, maar wij wisten wel beter. In de overige wedstrijden was het oproepen van deze situaties soms lastig, want het lukte op een makkelijkere manier vaak al.

Na een sneeuwballengevecht bij het verzamelen gingen we op weg. De eerste overwinning hadden we al binnen: alle auto's reden volgens mij goed en zonder omweg ;) Eenmaal bij ONDO ging de wedstrijdfocus aan. Veel koppies die er zin in hadden, zo hoort het, en zo is het eigenlijk altijd!

En dan, goed begin! Eerste aanval zocht goed naar de beste kans. Ontweek de lange armen goed en maakte gebruik van de eigen snelheid. Ook de tweede aanval zette deze lijn door. De diagonale ballen, de snelle 2e aansteun, en de eindpass op de korte kansen. Alle onderdelen waren nodig om in deze spannende wedstrijd te scoren. Met een ruststand van 4-5 (voor dus, een uitwedstrijd) gingen we de kleedkamers in. Nog wat extra tips en vooral gehamer op de gerichte passing verder, floot de scheids de tweede helft in. Lag het aan de spanning? Geen idee, feit is wel dat er een heel aantal 100% kansen niet werden afgemaakt. En met een wedstrijd die zo gelijk op gaat, ruikt de tegenstander bloed. Dit keer niet de bloedneus van Thijs (ik had al zakdoekjes meegenomen), maar wel de figuurlijke variant. Het lijkt zo'n korfbalregel: 'wij missen, zij raak'. Het werd 5-5, 6-5, 7-5. De aansluiting via een stip ging helaas mis. Zowel het tweede aanvalsvak als verdedigingsvak namen risico's, gewilde en ongewilde. Kansen kwamen daar zeker uit! Er werd nog genoeg energie in gestoken, vooral voor de neutrale toeschouwer was het een mooie wedstrijd. Onze D1 liet voor de ouders echt veel nieuwe dingen zien. Wij scoorden nog 1 keer en ONDO ook. Balen mag, sterker nog, balen moet! Als dat niet zou gebeuren, zou ik me grote zorgen maken. Het kampioenschap lijkt nu een bloedneus te ver, maar we mogen de mooie dingen niet vergeten. Vorig jaar het merendeel over uit de E, dit is het eerste jaar 2-vakken korfbal. En dan leren collectief continue presteren, want foutjes worden met een goede tegenstander gelijk afgestraft. De laatste wedstrijden blijven we uiteraard knallen. Kom nog even genieten van wat tosti's, en dan niet aan de bar maar in de zaal :)

De kangoeroes hadden vandaag hun eerste wedstrijdje tegen de kangoeroes van Futura. Fedde, Lars, Imke, Roos en Fleur stonden te trappelen om te beginnen. We begonnen met een gezamenlijk tikspelletje om even warm te worden. Toen kon de wedstrijd echt beginnen. Er werd heel goed verdedigd en overgegooid. De score bleef nog even uit, maar na de eerste 10 min gingen de schoten erin. Uiteindelijk hebben we 4-4 gelijk gespeeld.De strafworpen hebben ze gewonnen. Coaches Sander en Renee zijn supertrots! Futura bedankt voor de leuke wedstrijd en de koffie en limo voor de ouders en kinderen.