Memoires of a Baars

muscle.jpg hoofdartikel

Dat het trainersvak mooie emoties met zich meebrengt weet iedereen. Je deelt een heel seizoen lief en leed met elkaar en vecht samen met jouw team, waar jij als trainer eindverantwoordelijk voor bent, voor twee kampioenschappen. Na de verloren kampioenswedstrijd in de zaal was het tijd voor het 2e om zich te revancheren op het veld. Een klasse lager, dat wel, maar je moet het maar wel eventjes doen...

hoofdartikel.JPGAfgelopen zaterdag won Achilles 2 eenvoudig van directe concurrent Merwede 3 en sleepte zodoende het kampioenschap in de reserve 2e klasse binnen. Een prachtige prestatie.
Zaterdagochtend kon heel Facebook genieten van de gedachtes van Coach Baars. Hieronder zijn gevoel in aanloop naar deze kampioenswedstrijd. Ik zou zeggen; geniet ervan.

"Einde van het lange seizoen nadert voor Achilles 2. Het jaar begon met een gezellig trainingsweekend in Antwerpen waarna langzaam de ploeg vormen ging aannemen. Het werd mij al snel duidelijk dat er een jonge gretige ploeg zou komen te staan met niet super veel lengte maar wel veel scorend vermogen, dus mijn strijdplan was dan ook om daar veel gebruik van te gaan maken. Niet statisch gaan neerzetten maar veel beweging rondom de korf en veel meebewegen bij de schoten voor een 2e bal. De eerste competitiewedstrijd was er gelukkig 1 waarin we aan elkaar konden wennen tegen ONDO 2. Bij vlagen ging het super, maar was wel duidelijk dat we er nog veel tijd in moesten steken. In de weken daarna ging het op en af, tegen Rapid een goede pot met een hoog schotpercentage, tegen KCC, Merwede, Velocitas en Futura weer een stuk moeizamer, maar wel de volle buit kunnen binnenhalen. En tsja slechte wedstrijden moeten ook gewonnen worden... 

Dit zegt eigenlijk ook wel veel over het 2e, matige potjes waarin we ook regelmatig achter stonden en dan toch de overwinning binnen sleepten. In de koppies zat het dus goed, de veerkracht was aanwezig om er een mooi seizoen van te maken.
Eerste helft veld sloten we dus af met 7 wedstrijden en 14 punten, een goede start van dit seizoen. Veel wedstrijden stonden er ook 8 namen op het scoreformulier en dat stemde mij positief voor de zaal waarin we als promovendus ons met sterke ploegen konden meten in de 1e klasse.

Vooraf gezien leek me dit een zware poule met als topfavoriet Pernix 2 die op het veld overgangsklasse spelen en 3e stonden na 7 wedstrijden. Ook Rust Roest kwam in de overgangsklasse uit op het veld alleen hadden ze nog geen punt behaald. Verder met ploegen als RWA, Tjoba en Maassluis die ik ook minimaal gelijkwaardig inschatte. Gezien de standen op het veld dacht ik dat we Deetos en Koag wel onder ons konden houden. Maar goed, veld en zaal is toch anders en zo bleek...

Achilles 2 begon sterk tegen Koag en wonnen zeer overtuigend, dus een prima start. Maar met name het spel was bij vlagen briljant te noemen. Waar het op het veld nog af en toe zoeken was, ging het nu ineens lopen en viel alles op zijn plek. Dan de eerste thuiswedstrijd van dit zaalseizoen tegen Maassluis. Wederom een goede pot en eigenlijk gehele wedstrijd voor gestaan, maar 4 minuten voor tijd gaven we alsnog de wedstrijd weg en verloren we onze eerste pot van dit seizoen. Een pijnlijke en deze kwam hard aan bij allen, maar ik hoopte op een leermoment en was nog geen reden tot paniek. Dan de volgende wedstrijd maar de nare nasmaak wegspoelen tegen de stugge Zeeuwen Tjoba. Helaas bleek deze ploeg inderdaad erg stug en hebben we dan ook terecht verloren. Ze hadden ons goed klem gezet en kwamen maar niet in onze flow. Helaas dus niet de start waar ik op hoopte!

Gezien de jeugdige ploeg was ik met name erg benieuwd hoe we hier als ploeg mee om zouden gaan, 2 teleurstellingen achter elkaar... Maar zoals ik al eerder aangaf, met de mentaliteit zat het wel goed en zo begonnen we aan wedstrijd 3, op papier de zwakste tegenstander van deze poule Deetos 3. Dit bleek ook en deze wonnen we zeer overtuigend met 30-14! Niet alleen de uitslag was mooi, maar ook de wedstrijd an sich, veel mooie aanvallen, plezier en energie.
Dan de kraker tegen Pernix 2, verrassend genoeg hadden ze al wat punten gemorst en voor ons was het aanhaken of voorlopig afhaken! Voor mij ook een speciale wedstrijd aangezien mijn nichtje Mandy Muller hierin speelde.
Achteraf denk ik één van de betere wedstrijden van ons als ploeg. Het was een spannende strijd in de eerste helft en het ging gelijk op. Na de rust sloegen we het beslissende gat en wonnen we van topfavoriet Pernix 2.

Het goede gevoel moesten we doortrekken, want het was duidelijk dat iedereen van elkaar kon winnen en dus was alles nog mogelijk. Maar de wedstrijd tegen Rust Roest sla ik over, de slechtste wedstrijd van dit seizoen, geen energie en dat was juist ons sterkste punt.
Maar dan de wedstrijd tegen rwa, de koploper op dat moment en daar ging het weer als vanouds en dit bleek ook de ommekeer van Achilles 2 dit seizoen. Wij wonnen van de koploper vrij eenvoudig met 24-18.
De wedstrijden daarna verloren we geen punt meer en speelde we eigenlijk alleen maar goede wedstrijden met de uitwedstrijd tegen Maassluis (20-31) als uitschieter.

Het geloof kwam er om zomaar ineens kampioen te kunnen worden in deze zware poule. In mijn ogen zouden wij ook de terechte kampioen zijn in deze poule. Met name ons doelsaldo en doelpunten voor lieten zien dat wij statistisch gezien de beste waren.
De laatste wedstrijd was dan ook erop of eronder, in een echte kraker moesten wij uitvechten met rwa wie er kampioen werd. Wij moesten winnen, zij hadden aan een gelijkspel genoeg..
Waar ik net sprak over de slechtste wedstrijd van dit seizoen tegen Rust Roest, werd helaas deze wedstrijd nog slechter. En ja kampioenswedstrijd zijn vaak niet de beste, maar helaas in deze wedstrijd kwam het er totaal niet uit. Mijn mening is dat de spanningen voor deze jonge ploeg te groot waren, waardoor we op de meest lullige manier het kampioenschap aan RWA moesten laten gaan, het werd 15-15. 1 doelpunt kwamen we dus tekort....

Een zeer bittere pil, maar een leerzame les! Als coach kwam bij mij wel langzaam het gevoel dat ik super trots op Achilles 2 ben! Wat hebben jullie in de zaal laten zien dat jullie toekomst hebben, het spelletje wat wij speelden was vaak van goede kwaliteit en daar mogen jullie echt trots op zijn!!!

Dan nu weer terug naar 2e helft veld, waarin we natuurlijk fier aan kop stonden. Dat onze concurrent Merwede ook nog punten liet liggen was lekker en kan het kampioenschap ons bijna niet meer ontgaan!!

Vandaag is dan ook die dag aangebroken om het maar gelijk te doen!!! Wederom in een direct duel met de concurrent Merwede.

Beste mensen van 2; vandaag is het jullie dag en ik hoop dat we vandaag wel in een mooie wedstrijd aan het langste eind trekken. Ik ben echt trots op jullie allemaal wat jullie dit seizoen hebben laten zien! Een nieuw spelletje waarin we allemaal tot ons recht kwamen, vandaag dus de dag om dit te belonen met het kampioenschap!!"

muscle.jpg

Datum 16-05-2017 17:00
Tags