Appje van Glenn (Door Erwin de Laleijne)

hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Sinds een aantal jaar staat in huize De Laleijne de zondagavond in het teken van het schrijven van artikelen voor Achilles. Als de begintune van Expeditie Robinson uit de TV klinkt, is dat voor mij het teken dat het nu echt wel tijd is om te beginnen, wil ik de maandag nog een beetje fris voor de klas staan. Ze maken je genadeloos gek als ze merken dat je er niet helemaal bij bent, de jongens en meisjes van VSO-ZML het Herman Broerencollege in Monster.

hoofdartikel.JPG

Sinds dit seizoen zit er rond een uur of 21:00 een pareltje in de mailbox afkomstig uit de poule van hoofdartikelschrijvers. We hebben nu één ronde gehad en iedere week heb ik het genoegen om de gevarieerde verhalen als eerste te mogen lezen en te redigeren. Ik kan u melden dat het goed gesteld is met de d-tjes en t-tjes van de dame en heren schrijvers.

Eerder op de dag al heb ik een appje ontvangen van de hoofdcoach, Glenn de Vries. Daarin staat in grote lijnen een wedstrijdverslag van het vlaggenschip vol met qoutes van de nummer één oefenmeester van de vereniging. Dat maakt een verslag lekker levendig. Met een kleine duiding over hoe de ploegen er voor staan als inleiding en een vooruitblik naar de volgende week is een verslag voor het HaagWestNieuws weer compleet. Voorheen verschenen de verslagen ook in de Loosduinse Krant en zo af en toe in de Posthoorn, maar de Posthoorn houdt niet zo van korfbal en de Loosduinse Krant bestaat helaas pindakaas niet meer… Het HaagWestNieuws daarentegen plaatst doorgaans zonder meer de Achillesverslagen die aangeleverd worden. En dat is erg prettig, want zo weet de buurt in ieder geval van ons bestaan en houden we Harald de iedere woensdagmiddag een half uurtje van de straat om de boel weer uit te knippen, te plakken en te archiveren. Bij dezen krijgen jullie alvast een voorproefje op komende week:

Achilles trapt zaalseizoen succesvol af

Afgelopen zaterdag stond de eerste competitieronde van het zaalseizoen op het programma. De Achillianen sloten een sterke eerste helft van de veldcompetitie in mineur af en verloren ook de finale van de Haagse Korfbaldagen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen is dan ook volledig van toepassing op de Haagse formatie van Glenn de Vries. Op bezoek bij het Nijmeegse Noviomagum lieten de Achillianen geen steken vallen (20-22).

Per bus reisde de Achillesselectie af naar Nijmegen. Van Noviomagum was van tevoren weinig bekend. De Nijmegenaren delen de tweede positie op het veld in 1B. Verder was er weinig actuele informatie over de eerste zaaltegenstander. Uitgaan van de eigen krachten leek dus het devies voor De Vries. Toch werkte De Vries in de voorbereiding juist aan één van de valkuilen van zijn ploeg: het reduceren van het veroorzaken van vrije ballen en strafworpen. "De verdedigende fouten bleken een contraproductieve uitwerking te hebben op ons spel," had De Vries geanalyseerd. "Aanvallend ontwikkelen wij ons goed dus daar zit geen dringende zorg".
Direct na het beginsignaal was het even schrikken voor Achilles want Noviomagum kwam met twee keer schieten op 2-0. Dat bleek echter de enige keer dat de Nijmegenaren een voorsprong mochten koesteren want de de rest van de wedstrijd werd met gemiddeld twee doelpunten verschil gecontroleerd door de zwart-wit-groene brigade. Met een te lage ruststand van 8-9, werd uiteindelijk de 20-22 eindstand bereikt. Achilles slaagde ook in haar taak om het weggeven van de statische kans te beperken: "Drie in elke helft en dat vinden wij normaal," oordeelde De Vries. "Zelf misten wij op cruciale momenten strafworpen en vrije ballen, waardoor het geen enkel moment gemakkelijker spelen werd".
Met twee punten in de zak blikt Achillescoach De Vries vooruit: "Het doel voor dit seizoen is in de eerste plaats ons dusdanig te ontwikkelen dat wij weerbaarder zijn op een hoger niveau, zowel mentaal als korfbalinhoudelijk. Dus dat wij ons goed kunnen meten met onze concurrentie". Vorig seizoen degradeerde Achilles nog uit de Overgangsklasse. De vereniging zou graag terugkeren op dat niveau, maar makkelijk zal dat niet gaan, voorziet De Vries. "Als onze ontwikkeling succesvol wordt, dan is promotie terug naar de Overgangsklasse te realiseren. Want met KVA, Antilopen, Dindoa en Die Haghe heeft Achilles nog vier concurrerende zwaargewichten in de poule". Ook Noviomagum maakte indruk: "Vlak onze opponent van afgelopen zaterdag niet uit want in Noviomagum zie ik een reuzendoder. MIA en Nova zitten mijns inziens in de overlevingsmodus".
Vanzelf zal het niet gaan, vat de oefenmeester samen: "Kortom, keihard blijven werken, slimmer omgaan met de tegenstanders, betere samenwerking per vak en vóór alles: elke wedstrijd vol voor de winst gaan. Want dit laatste kan ook een doel zijn".
Aanstaande zaterdag mag Achilles dan ook meteen weer aan de bak met titelkandidaat KVA dat op bezoek komt aan de Sportcampus in het Zuiderpark (aanvang 17:40). "Hopelijk krijgen wij een boel steun van het publiek, want het is zo'n loodzware pot, waarbij alles moet kloppen. Daar kan het enthousiaste publiek aan bijdragen," besluit De Vries.

Epiloog
De stemmen zijn geteld. Yvette, opgegroeid in Monster, is de klos en wordt naar huis gestemd. Als Mariana Robinson wint, eet ik m'n schoen op. In ieder geval tijd dus om een eind te breien aan de avond.

Erwin de Laleijne met dank aan Glenn de Vries

Datum 26-11-2019 09:00
Tags