Verslag Achilles 1: Achilles grijpt koppositie

In de eerste wedstrijd na de jaarwisseling, ook wel de oliebollenwedstrijd genoemd, stond direct de topper in 1ste klasse D op het programma: koploper Dindoa kwam op bezoek bij achtervolger Achilles. De Achillianen stonden voorafgaand aan de wedstrijd één punt achter op de koppositie. Winst zou dus stuivertje wisselen betekenen voor wat de posities op de ranglijst betreft. Het werd een mooie avond voor de Haagse formatie (27-21).

Na drie weken zonder wedstrijden was het voor beide ploegen van het grootste belang om scherp aan de start te verschijnen en deze wedstrijd te winnen. Achilles kreeg echter nogal wat tegenslag te verwerken in de voorbereiding. Hoofdcoach Glenn de Vries moest verstek laten gaan wegens ziekte. Sterkhouder Bastiaan Overwater haakte af met een blessure. Assistent-coach Jan Brugmans nam de honneurs waar.

Ondanks deze tegenvallers kwam Achilles prima uit de startblokken en noteerde aan de sfeervolle Sportcampus Zuiderpark in de eerste aanval gelijk een 1-0 voorsprong. De toon was daarmee gezet, zag Brugmans: "Achilles was gebrand op de overwinning en bleef zich aan de opdrachten houden". De thuisploeg leek voor rust een comfortabele voorsprong op te bouwen, maar zag Dindoa net voor rust toch nog van vier achter tot op één verschil terugkomen (11-10). Jarmo Jongman bekroonde een meer dan uitstekende eerste helft met zijn achtste treffer, waarmee hij de ruststand op 12-10 bracht.

De prima leidende scheidsrechter Mooren had in de hectische eerste helft twee gele kaarten nodig (voor beide ploegen één) om de wedstrijd in het gareel te houden.

In de tweede helft pakte Achilles de draad weer op en bouwde de ploeg de voorsprong geleidelijk uit. Dindoa had in de rust de tactiek aangepast en probeerde nu veel te zakken en de afvallende bal te stelen. Hierdoor kregen de Achillesdames wat meer ruimte, waar met name Danique de Bruijn van wist te profiteren (vier van de negen damesgoals in de tweede helft). Halverwege de tweede helft mocht Noa Busse zijn talent weer etaleren. Met een uitverkiezing voor Oranje O19 op zak kwam hij tweemaal tot scoren. Op dat moment werd de wedstrijd in het slot gegooid met acht doelpunten verschil. Dindoa deelde in de laatste minuut nog twee speldenprikken uit, maar de punten bleven in Den Haag.

Door deze overwinning mag Achilles zich koploper noemen in 1e klasse D. “De ploeg laat zien te groeien en als ploeg te functioneren,” vond Brugmans, die oog had voor alle factoren die op de winst van invloed waren: “Deze mooie overwinning was er niet geweest zonder de inzet van alle spelers en staf. En dan het publiek dat al bij Achilles 2 in grote getalen aanwezig was en wat bij het vlaggenschip met veel lawaai de ploeg een extra boost heeft gegeven. Wat mooi om onderdeel te zijn van deze vereniging”.

Topscorer bij de heren werd Jarmo Jongman met elf doelpunten. Bij de dames was Danique de Bruijn het meest trefzeker met vier goals. “Maar de overwinning is voor de hele ploeg en voor Glenn de Vries,” besluit Brugmans. Komend weekend gaan de Achillianen op bezoek bij MIA in Amersfoort.

Datum 13-01-2020 13:58