Verslag Achilles 1: Achilles koploper af na nederlaag bij KVA

Na de thuisnederlaag tegen Noviomagum stond voor de korfballers van HKV Achilles de krachtmeting met concurrent KVA op het programma. Op voorhand was duidelijk dat de veelscorende Amstelveners (gemiddeld dertig goals per duel) een moeilijke ploeg hebben om te verslaan. Helaas voor de Achillianen ging ook deze wedstrijd dan ook verloren (18-17).

De eerste helft was het voor Achilles zoeken naar de juiste aanpak van KVA. Na het startsignaal kon de Haagse formatie van Achillescoach Glenn de Vries KVA tot 4-3 goed bijhouden. Zwak verdedigen en een matig schot dat de Achillianen de hele wedstrijd in de steek liet, stelde KVA in staat om een score reeks te realiseren van vijf doelpunten (9-3). De 11-7 achterstand bij rust leek nog beperkt en overbrugbaar. De inhaalslag bleek moeilijk en zorgde voor spannende slotminuten. Via 13-12 en 16-15 kwam de Haagse formatie terug tot 16-16. In enkele hectische minuten scoorde KVA nog door een dikke verdedigende misser van Achilles. Direct daarop volgde de 17-17 van Malou Abbas die uitstekend inviel na haar recente terugkeer bij Achilles. Het eindresultaat leek in een puntendeling te eindigen. Een kapitale inschattingsfout in de Haagse verdediging bezorgde KVA in de laatste seconden echter alsnog de overwinning.

“Achteraf bleek dat ons schotvermogen bijzonder laag was: vier basisspelers haalden bijvoorbeeld wat dat betreft hun niveau niet,” analyseerde De Vries. “Bovendien hadden we te veel tijd nodig om goed om te gaan met hun verdedigende speltype, het extreme achterverdedigen en lieten onze ervaren spelers zich onvoldoende gelden”. Dat was erg jammer vond de hoofdcoach: “We startten weer compleet deze week en dat gebruikten we om samen onze kampioensaspiraties te bespreken. De neuzen staan dezelfde kant op”.

Ondanks de nederlaag tegen één van de titelkandidaten kijkt De Vries met vertrouwen naar de toekomst: “Pech, logisch en snel vergeten, want de focus moet vooruit gericht zijn. Ik weet ook dat mijn ploeg zich heel goed kan herstellen en opladen na deze onmiskenbaar mindere weken waarin ons van alles overkwam, zowel op korfbalgebied als sociaal!” De Vries zag nog meer pluspunten: “We kregen slechts drie benutte statische kansen tegen. Bovendien hielden we een ploeg, die steeds dicht tegen de dertig scoort, op achttien treffers. A1-spelers Sterre Groen en Rick Pot vielen uitstekend in. Pot hield ons zelfs in de race net zoals Malou Abbas die haar taak prima uitvoerde en haar debuut bekroonde met eveneens twee belangrijke goals”. Het kampioenschap had, met winst op KVA, erg dichtbij gekomen voor Achilles waar de realiteit nu echter is dat het tegen een punt achterstand op de ranglijst aankijkt. De winst van Die Haghe, dat in een duidelijke flow zit, bij Dindoa (17-21) toont aan dat er maarliefst vier titelkandidaten zijn en er dus nog vijf finales gespeeld moeten worden. “Voor ons geldt dus ook code oranje,” constateert De Vries. “Het kampioenschap is nog lang niet uit zicht en voor de top vier is nu de jacht op KVA geopend!”

Topscorers bij de heren waren Jarmo Jongman en Bastiaan Overwater met ieder vijf treffers. Bij de dames waren Benthe van Loon en Malou Abbas beiden tweemaal trefzeker. Komende zaterdag staat er een mooi duel op het programma: de derby tussen Die Haghe en Achilles. De Haagse ploegen gaan onderling uitmaken wie in het spoor blijft van de koploper en aanhaakt in de strijd om het kampioenschap. Die Haghe speelt thuis in de Sportcampus Zuiderpark. Aanvang is 20:35.

Datum 10-02-2020 09:07
Tags