In Memoriam: Hildegonde Apolonia Lange (Gon) *3 april 1929 - † 22 augustus 2020

Op 91-jarige leeftijd overleed Gon Lange, de dochter van oprichter Theo Lange (lidnr. 1a, Erelid) en Gonne Lange-Meijer (lidnr. 102, Erelid). Gon werd geboren in Bandjermasin in Nederlands Indie. Haar ouders woonden geruime tijd op een unieke plek aan het einde van de Savornin Lohmanlaan, naast de duinen. Gon was zeer begaan met het wel en wee van Achilles en kwam soms weleens langs op het Achilles-terrein. Dan werd ik vooraf door haar gebeld als ze naar het veld kwam en kon ik haar volledig bijpraten over de club. Gon was goed op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen Achilles via de Leeuwenkrabbels. Felicitaties werden gedeeld als Achilles 1 kampioen was geworden en het Nederlands kampioenschap veld van de C1. Lees verder voor het 'in memoriam', samengesteld en geschreven door Harald Braakman.

1%20Gon%20Lange.jpg

 

In het archief is de nodige correspondentie van Gon aanwezig, gericht aan de huidige clubarchivaris. Haar ouders hebben een enorme bijdrage geleverd aan de oprichting van Achilles. Wat er ook al gauw was: een vlag in de kleuren zwart en wit. Deze clubkleuren waren een idee van Theo Lange: het goedkoopst! In de beginjaren hadden de spelers en speelster een gewoon wit sporthemd aan, met daaroverheen een losse zwarte baan, meestal door moeder thuis uit oude lappen vervaardigd. Gonne Lange werd in 1926 lid van Achilles en was een aantal jaren nauw betrokken bij het verenigingswerk.

Foto 2 - Korfbalsport te Bandjermasin: Achilles en O.D.I.

2%20Korfbalsport%20te%20Bandjermasin%20-%20Achilles%20en%20ODI.jpg

De executeur Hans Abbink zocht contact met onze vereniging (via Olga) aangezien er meerdere Achilles voorwerpen waren gevonden.

24 september 2020

Geachte heer Braakman,

uw mailadres kreeg ik van Olga. Mijn naam is Hans Abbink. Ik was de afgelopen tijd druk met het voorbereiden en de nazorg van de crematie van mevr. Gon Lange. Zij is 91 jaar geworden. De reden om u te benaderen is het feit dat zij de dochter was van Theo Lange, een van de oprichters van uw vereniging. Bij het opruimen vond ik het lidmaatschapskaartje met lidnummer 1a. Zie bijgaande foto. Wellicht is dat interessant als u in 2022 het 100 jarig bestaan viert, zoals ik zag op de prachtige website van uw vereniging. Misschien kom ik nog meer zaken tegen bij het opruimen.

Ik hoor graag of er belangstelling voor bestaat.

En die belangstelling was er zeker. Hans kwam langs op het Pomonaplein en overhandigde de lidmaatschapskaart (1a) van Theo Lange, een vaantje, foto’s en een speldje (1922 – 1952) die in het ouderlijk huis op de Savornin Lohmanlaan werden gevonden.

Foto 3

3%20Gadgets%20familie%20Lange.jpg

Foto 4: Zes van de negen oprichters. Rechts, met vlag in de hand, Theo Lange, lidnummer 1a

4%20Oprichters.jpg

Foto 5: Gonne Lange, de echtgenote van Theo, neemt strafworpen tijdens het 65-jarig jubileum

5%20Gonne%20Lange-Meijer.jpg

Foto 6 : Wandellunch 27 februari 2010 voor het ouderlijk huis van Gon Lange

6%20Wandellunch%2027-2-2010.JPG

25 september 2020

Dank voor je enthousiaste ontvangst, maar zeker ook de Haagse tijden, met jouw verhaal over Achilles en een foto waar Truus en Han Ravoo opstaan. Ik heb nog contact met hun "kinderen" Edo en Ine. Gon is bij hun in huis geweest aan de Spreeuwenlaan 28, toen haar ouders na de oorlog weer een aantal jaren terug zijn geweest naar Ned. Indië.

Edo is nu 85 en Ine 83. Ik ken beiden heel goed. Zo zie je maar.

Groeten, Hans Abbink

Het was een aangename verrassing dat Han en Truus Ravoo ook ter sprake kwamen. Han (Erelid, lidnummer 103 , 26-3-1906 - 12-10-1990) heeft zijn sporen verdiend bij Achilles. Hij was voorzitter van 15 augustus 1936 tot en met 30 juni 1939. Mede dankzij zijn betrokkenheid als clubarchivaris, is het Achilles archief rijkelijk gevuld.

Het artikel in de krant van de Haagse Tijden, “Korfbalvereniging Achilles werd Sellicha”, heb ik verstuurd aan de kinderen van Han en Truus, Edo (85 jaar) en Ine (83 jaar). Beiden heb ik inmiddels gesproken.

27 september 2020

Beste (meneer) Harald Braakman,

Door Hans Abbink kreeg ik uw mail aan hem doorgestuurd. U stelt de vraag of mijn broer en ik mogelijk interesse hebben in een exemplaar van het blad "Haagsche tijden" waarin een foto staat van onze ouders Han en Truus Ravoo in hun Achilles tijd. Ik vind het zeker leuk dat artikel te lezen en de foto te zien en ik denk dat ook mijn broer interesse zal hebben. Leuk om te lezen dat mijn vader een goede archivaris was en de spullen van Achilles heeft geordend om te bewaren. Het was een teken temeer voor mij dat ik op mijn vader lijk omdat ook ik veel bewaar (vooral foto's) en door mijn overleden man wel eens te horen kreeg:" Jij had archivaris moeten worden".

Ook voor ons heeft mijn vader veel informatie achter gelaten in de vorm van een beschrijving van zijn levensloop en die van mijn moeder. Hieruit kan ik u al het volgende melden:

Voordat mijn vader lid werd van Achilles was hij lid van de Haagse Geheelonthouders Korfbalclub Ons Eibernest van 13 oktober 1920 -1 januari 1924. Hij stapte over naar Achilles ( omdat hij daar een aardig meisje had gezien die niet zijn vrouw is geworden). Op 1 januari 1924 werd hij dus lid van Achilles tot 17 juli1941. Daarna niet werkend lid tot 25 juli 1949 (erelid geworden) Overigens vond hij zijn overstap naar Achilles later geen aardige daad. Hij vermeldt verder dat hij van 1 augustus 1936 tot 1 juli 1939 voorzitter van Achilles is geweest.

Op zijn 15e jaar begon hij dus al met korfballen en ik heb ergens in mijn hoofd zitten dat hij goed kon scoren en van grote afstand kon doelen.

Misschien is het aardig als u meer zou willen weten om telefonisch contact te hebben.

Hierbij de adressen van mijn broer en mij om het blad aan op te sturen ( met dank)

Met vriendelijke groet, Ine Ravoo.

 

Harald Braakman

Foto 7 : Jeanne Fortani

7%20Han%20Ravoo.jpg

 

Datum 04-10-2020 20:18