Achilles op weg naar rookvrij

Achilles is een belangrijke omgeving in het leven van opgAfbeelding_onze_sportvereniging_is_op_weg_naar_rookvrij.pngroeiende kinderen. Daarom sluiten we graag aan bij de nationale campagne "Op weg naar een rookvrije generatie". Achilles is sinds 1 maart 2018 dan ook een rookarme vereniging: voor, tijdens en na afloop van alle wedstrijden en trainingen wordt er niet meer gerookt rond de velden en voor de kantine. Roken doen we alleen nog op het terras.

De keuze voor 'rookarm' op weg naar een rookvrije generatie komt niet uit de lucht vallen. Integendeel; eerder heeft een werkgroep (samengesteld uit rokers en niet-rokers) onze leden via een enquête geraadpleegd. De uitkomsten van de enquête waren erg duidelijk. Een grote meerderheid heeft aangegeven achter de koers 'rookarm' te staan. Rookarm betekent dat er alleen nog gerookt mag worden op het terras en dat we rookvrij worden op en rond de sportvelden. Het bestuur heeft dit signaal van de leden nu overgenomen.

Wat merken we ervan op het veld?
Roken gebeurt dus niet meer langs de velden en voor de kantine. Verder kom je op de ramen van de kantine en aan hekken rondom het veld bordjes tegen die de boodschap van rookvrij sporten uitdragen. Het wordt aangemoedigd dat we elkaar én onze gasten aanspreken op dit nieuwe rookbeleid. We doen dat natuurlijk wel altijd vriendelijk en beleefd, maar wel stellig. Houd daarbij in het achterhoofd dat een grote meerderheid achter dit beleid staat. Voel je dus gesteund door zowel rokers als niet-rokers, als je een roker langs de lijn aanspreekt.

Campagne: op weg naar een rookvrije generatie!
De campagne is nodig: iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo'n 20.000 Nederlanders. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid, om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

Wil je meer weten over de campagne rondom de rookvrije generatie? Kijk dan op rookvrijegeneratie.nl. Heb je nog vragen over het nieuwe rookbeleid? Spreek ons aan of stuur een mailtje via bestuur@hkvachilles.nl.