Zo houden we een coronaproof Achilles!

Korfballen en sporten, zal ook op ons veld de komende tijd een beetje anders blijven verlopen dan anders. Het coronavirus is nog niet verdwenen en dus moeten we ook op Achilles de nodige maatregelen blijven nemen in verband met het coronavirus. Vanzelfsprekend volgen we hierbij de richtlijnen van het RIVM en het protocol Verantwoord Sporten van het NOC*NSF. Wat kan wel, wat mag niet en hoe zat het ook alweer? Een kleine opfrisser van alle coronamaatregelen. Sport bewust, houd je aan de spelregels, zodat we sámen 'gewoon' een mooi korfbalseizoen hebben!

In het algemeen

 • Heb je (milde) klachten? Blijf thuis en laat je testen. Testresultaten wacht je thúis af, je komt niet naar het veld.
 • Ben je 18 jaar of ouder? Houd 1,5 meter afstand van elkaar (behalve tíjdens het korfballen, daarover hieronder meer). Ook als supporter op de bankjes.
 • Vermijd drukte.
 • Pas hygiëne toe, was/desinfecteer regelmatig je handen.
 • Volg altijd aanwijzingen en instructies op: zowel de looproutes, als aanwijzingen van aanwezige coronacoaches.
 • Publiek is welkom (met een max van 250 personen), maar dient zich te allen tijde verantwoordelijk te gedragen.
 • Scan de QR-code bij aankomst op het veld en registreer je bezoek. Dit doen we zodat de GGD, wanneer dit onverhoopt nodig is, contactonderzoek kan doen. Je kunt de QR-code scannen met de camera van je mobiele telefoon. Je wordt vervolgens gevraagd of je naar een webpagina wilt gaan waar je een aantal gegevens kunt achterlaten. Deze gegevens worden alleen hiervoor gebruikt en niet voor andere doeleinden.
 • Kom je om te trainen of spelen? Kom zoveel mogelijk omgekleed en wel naar het veld toe. De kleedkamers zijn héél beperkt beschikbaar (met max 3 spelers tegelijk), ook de kantine is niet bedoeld als omkleedruimte.
 • Gaat het regenen? Er kan níet geschuild worden in de dug-outs of kantine, neem altijd een eigen paraplu mee.
 • Probeer het bezoek bij andere verenigingen zoveel mogelijk te beperken tot alleen het noodzakelijke. Zo helpen we de andere clubs zoveel mogelijk bij het veilig houden van hun accommodatie. Volg hierbij natuurlijk de protocollen van die club!

Er wordt gehandhaafd, maar we doen met klem een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid en discipline. We zullen alle maatregelen, ongeacht hoe je er persoonlijk over denkt, moeten naleven. Spreek elkaar ook aan, wanneer het naleven onvoldoende gebeurt!

Tijdens het sporten

 • Iedere speler wast/desinfecteert vooraf zijn of haar handen.
 • Gebruik alleen je eigen bidon.
 • Tijdens het sporten - dat wil zeggen binnen de korfballijnen tijdens trainingen en (oefen)wedstrijden - hoef je geen anderhalve meter afstand te houden.
 • Voor en na het sporten, en tijdens rustmomenten, houd je wél altijd 1,5 meter afstand. Dit geldt in de kantine, in de kleedkamers, tijdens de teambespreking etc. Ook stafleden en de reservebank houden dus onderling afstand van elkaar!
 • Voor- en rustbesprekingen doe je buiten, niet in de kleedkamers.
 • Geforceerd stemgebruik (schreewen en spreekkoren bijvoorbeeld) langs de lijn is niet toegestaan.
 • Vermijd tijdens het sporten fysiek contact dat niet noodzakelijk is, zoals het vieren van een overwinningsmoment of bij een wissel. Geen handen schudden vooraf en geen high fives na een doelpunt dus.

spelregels-sportaccomodatie.jpeg

In (en rondom) de kantine

 • De kantine is alleen geopend voor toiletbezoek, of het kopen van iets te eten of drinken. Voor alle andere doeleinden is de kantine GESLOTEN tenzij in overleg met het bestuur. Gebruik de kantine niet om te schuilen voor regen, om te kleden, te hangen of gewoon om lekker je drankje te drinken. Met de huidige regelgeving is dit niet toegestaan.
 • Laat 1 persoon namens een groep bestellen.
 • Ontsmet bij binnenkomst je handen. Het pompje staat bij de ingang klaar.
 • Volg de aangegeven (eenrichtings!) looproute.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar. De tafels en stoelen staan op 1,5 m. afstand van elkaar. Zorg dat de onderlinge afstand ook zo blijft.
 • Na ontvangst van je bestelling, verlaat je de kantine via het terras.
 • Blijf niet staan aan de bar.
 • Betaal contactloos met pin of met clubcard.
 • Ook achter de bar: houd onderling 1,5 m. afstand. Bepaal bij drukte onderling je positie, verdeel de taken en maak afspraken met elkaar.
 • Bij het toiletblok is ruimte voor één heer en één dame tegelijk.
 • We zijn op weg naar rookvrij, roken is alleen nog toegestaan op het terras. Laat daarom de achteruitgang van de kantine en de brug terug naar het veld zoveel mogelijk vrij, zodat iedereen de kantine veilig kan verlaten.

Vergeet vooral niet te genieten van het feit dat we elkaar weer fijn kunnen ontmoeten, onder het genot van een hapje en een drankje!

Kantine-corona2.PNG

FAQ KNKV

De korfbalbond maakt het ons makkelijk en heeft een hele pagina ingericht over de veel gestelde vragen. Voor het volledige artikel verwijzen we naar https://www.knkv.nl/faqcorona. De belangrijkste staan hieronder:

Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?
Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft aan de overige spelers om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden. Mocht je een test ondergaan, geef dit dan door aan de trainer/coach (indien geen coach, dan aan de teamgenoten en TC doorgeven) zodat hij/zij op de hoogte is van de situatie.

Mag een positief geteste speler deelnemen aan trainingen en/of wedstrijden?
Nee, een positief geteste speler neemt geen deel aan trainingen, wedstrijden en/of andere verenigingsactiviteiten en volgt de richtlijnen die vanuit de GGD worden opgelegd.

Wat moeten we doen als een team aangeeft niet te durven spelen in verband met het coronavirus?
Zolang de (lokale) overheid aangeeft dat het verantwoord is om wedstrijden te spelen verwachten we van teams dat zij hun wedstrijden ook gaan spelen. Mocht een team toch aangeven niet te willen/durven spelen, neem dan eerst contact op met de tegenstander om te kijken of de wedstrijd kan worden verplaatst naar een moment – binnen de gestelde termijn – waarop dat beter voelt voor het betreffende team. Mocht er geen passende oplossing worden gevonden, neem dan contact op met de competitie afdeling van het KNKV via competitie@knkv.nl zodat de gevolgen voor de competitie kunnen worden besproken.

Wat te doen als er vermoeden is dat er een speler of staflid van de tegenstander klachten heeft?
We gaan er te alle tijde vanuit dat de speler gezond is, omdat hij/zij anders niet aanwezig zou zijn conform de basisrichtlijnen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. We adviseren om altijd het overleg te zoeken met de tegenstander. Op het moment dat het team alsnog van mening is dat de gezondheid van alle betrokkenen in het geding is kan er besloten worden om niet te starten of te stoppen. Op basis van de privacy-wetgeving is het niet mogelijk om een gezondheidsverklaring of negatieve corona test op te eisen. De wedstrijd zal dan behandeld worden als een gestaakte wedstrijd, en daarbij dienen alle betrokkenen conform het tuchtreglement een verklaring in te zenden.

Moeten reservespelers en andere stafleden ook 1,5 meter afstand van elkaar houden op de reservebank?
Reservespelers en stafleden boven de 18 jaar moeten 1,5m afstand van elkaar houden, ook op de reservebank. De extra ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het gebruik van stoelen naast de dug-out. Deze mogen neergezet worden binnen de omheining. Alle stafleden die niet strikt noodzakelijk plaats moeten nemen op de reservebank worden geadviseerd om achter de omheining plaats te nemen, uiteraard ook op 1,5m afstand van anderen. 

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar uitwedstrijden of andere korfbalactiviteiten?
Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit verschillende huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Mag een fysiotherapeut/verzorger actief zijn tijdens de training en/of wedstrijd?
Er gelden op dit moment vanuit de KNGF (zie richtlijn) op dit moment geen beperkingen ten aanzien van het verzorgen van spelers zolang de desbetreffende speler of arts/ fysiotherapeut geen corona gerelateerde klachten heeft.

Moeten we bij een time-out / rustmoment / groepshug afstand houden?
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven van niemand afstand te houden. Kinderen tussen 12 en 18 wel ten opzichte van volwassenen maar niet ten opzichte van elkaar. Volwassen dienen altijd 1,5 meter afstand te houden tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Deze regels gelden ook tijdens rustmomenten. Hou je hier altijd aan!

Het Bestuur

 

Bronnen

 

Datum 12-09-2020 08:21
Tags