Burgemeester Jan van Zanen opent Nieuwe Vlonder en reikt Achilles 'Koninklijke Erepenning' uit

Tijdens het jubileumweekend was ook ruimte voor een officieel momentje. Alleen al dankzij de komst van burgemeester Jan van Zanen, die samen met vice-voorzitter en chef nieuwbouw Hans Lijmbach de Achilles-vlag hees om onze nieuwe kantine, de Nieuwe Vlonder officieel te openen. Tijdens zijn speech had onze burgemeester nóg een officiële verrassing voor ons. Namens Zijne Majesteit de Koning, reikte hij aan HKV Archilles een Koninklijke Erepenning uit. Klik op 'Lees verder' voor zijn volledige toespraak en een stuk uit zijn fotodagboek.

Toespraak door Jan van Zanen bij de viering van het 100-jarig jubileum van HKV Achilles en de uitreiking van een Koninklijke Erepenning, 1 oktober 2022

Beste Achillianen,

Wat aardig dat ik vandaag aanwezig mag zijn bij het eeuwfeest van HKV Achilles. Een sportclub geworteld in de vruchtenbuurt, taai dankzij hechte korfbalfamilies. We vieren samen honderd jaar sport en ontmoeting. We openen het vierde clubgebouw sinds de oprichting in 1922 en hebben zo dadelijk nog een moment met een officieel tintje.

Een fraaie foto, gemaakt bij het vijfjarig bestaan, toont zes zelfverzekerde jonge mensen. Zij richtten – met drie anderen – de vereniging op toen ze nog tieners waren. Het begin van een club met een rijke geschiedenis. De eerste twintig jaar heeft de club gezworven langs verschillende locaties en velden. Maar het grootste deel van de afgelopen honderd jaar zat de club hier aan het Pomonaplein.

Bij Achilles gaat het om korfbal en wat daarbij nodig is. Er kwam kunstgras, energiezuinige veldverlichting en er had een ‘samensmelting’ plaats met KV Ready. Uit die samensmelting is ondertussen al veel moois voortgekomen. Een bredere basis voor de club, een vernieuwd logo, een nieuw clubtenue en nog veel meer.

Bij Achilles gaat het ook om verbinding. De club heeft een hechte band met de buurt en de aangrenzende basisscholen. De accommodatie wordt ook al ruim twintig jaar gebruikt voor andere sporten: jeu de boules, tennis en seniorenfit. Studenten van de afdeling Sport en Bewegen van het Mondriaan College verzorgen het fitprogramma voor ouderen. Achilles biedt op haar beurt de faciliteiten en begeleide stageplaatsen. De vereniging staat midden in de samenleving en zet zich op de velden en vanuit het nieuwe clubgebouw meer dan ooit in voor laagdrempelig sporten, bewegen en ontmoeten in de eigen buurt.

En dan zijn er de goede doelen. De club heeft al eens samengewerkt met de Hartstichting en geld ingezameld met een sponsorloop. De jeugdleden doen ieder jaar mee met de Grote Clubactie en er is de Stichting Semmy. Sinds het overlijden van het jeugdlid Iris Rog in 2009, steunt de vereniging via de stichting met verschillende activiteiten onderzoek en behandeling van kinderen met hersenstamkanker.

Achilles%20100%20jaar%20-%20Jubileum%20-%20Burgemeester%20Jan%20van%20Zanen%20-%20Wout%20Broers%20-%20Koninklijke%20Erepenning.jpeg

De honderdjarige geschiedenis en vele verdiensten van de HKV Achilles zijn een reden om trots te zijn. Het is voor mij een eer om namens Zijne Majesteit de Koning, HKV Archilles een Koninklijke Erepenning uit te kunnen reiken. Van harte gefeliciteerd.

Mag ik voorzitter Wout Broers naar voren vragen om de Koninklijke Erepenning in ontvangst te nemen.

Bekijk hier de toespraak op de website van de burgemeester: janvanzanen.denhaag.nl.

Fotodagboek Burgemeester Jan van Zanen
Zaterdag en zondag 1 en 2 oktober

"In de loop van de middag bezoek ik de Haagse Korfbalvereniging Achilles aan het Pomonaplein in de Vruchtenbuurt. De vereniging bestaat honderd jaar en vandaag is ook de opening van het nieuwe clubhuis. Wout Broers (voorzitter en erelid) en Steven Broers (erelid) ontvangen mij allerhartelijkst. De openingshandeling is het hijsen de nieuwe Achillesvlag. Dat lukt. De vlag wappert in top. Krijg een rondleiding door Arthur Bolder. Ben onder de indruk van het nieuwe clubhuis. De accommodatie wordt ook voor andere sporten gebruikt. Het is een mooi en duurzaam ontwerp van architect Bert de Jel. Complimenteer de styliste Audrey de Man met de prachtige en sfeervolle inrichting. Inmiddels zijn heel veel clubleden (jong en oud) in de grote zaal aanwezig. Het typeert de hechte en familiaire band binnen vereniging. Reik de versierselen uit die horen bij een Koninklijke Erepenning en spreek net als voorzitter Wout en bondcoach Jan Niebeek de aanwezigen toe."

Bekijk het volledige dagboek van burgemeester Jan van Zanen hier.

Achilles%20100%20jaar%20-%20Jubileum%20-%20Burgemeester%20Jan%20van%20Zanen%20-%20Wout%20Broers%20-%20Opening%20Vlonder%20-%20Opening%20kantine.jpeg

 

Datum 03-10-2022 10:30
Tags