Wedstrijdverslagen: Achilles 1 verliest van ALO 1

Achilles 1 speelde vooral en alleen tegen zichzelf in de Bosjes van Pex. Het had bij rust 2-14 mogen en moeten staan gezien het spel en de kansenverhouding, maar het was slechts 1-3 bij rust. ALO zelf begreep dit eigenlijk ook niet zo, maar zij gingen er de 2e helft in geloven dat er wat te halen viel. Zeker omdat het vertrouwen nog verder wegzakte bij de Achillianen en dat kwam ook het spel niet ten goede. Een beschamende 12-10 werd het voor ALO, die dan ook dik verdiend de uiteindelijke winnaar werd in deze derby. Achilles 2 speelde, net als Achilles 3, gelijk met 14-14. Achilles 4 had geen kind na een wat stroeve start aan Fortuna 4: 24-6. [Update: verslag Achilles 1 en A2] Team 5 pakte ook de winst tegen Fortuna (6) met 10-13. De A1 wist ook te winnen na pas in de 2e helft echt het verschil te maken. 20-12 werd het tegen KVS A1. Onze A2 begint het seizoen ook goed, 13-15 was daar de uitslag tegen Fortuna A4. Bij de C categorie een gelijkspel voor de C2 (4-4) en de volle buit voor de C1 (5-9). Ook de D2 wist te winnen met 3-5 werd Refleks D2 aan de kant gezet. De E1 schiet ook uit de startblokken, 7-13 tegen ONDO E5. Tot slot een behoorlijke uitschieter bij de F1; met 31-0 waren zij veel te sterk voor RWA F2 . Lees verder voor de verslagen. [Foto Frank van Leeuwen; @Sportsnap.nl]

• Niemand kan alle wedstrijden kijken, maar met de verslagen houden we elkaar toch een beetje op de hoogte. Bij de Opstellingen staat (binnenkort weer beschikbaar) - naast wie er spelen, rijden of fluiten - ook altijd aangegeven wie er verantwoordelijk is voor het verslag.
  • Ook een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan voor maandagochtend 12:00 uur naar website@hkvachilles.nl
  • Alle uitslagen vind je hier. En hier alle standen.

ALO 1 - Achilles 1 (12-10)

Afgelopen zaterdag stond, na een prima voorbereiding, de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen op het programma tegen stadsgenoot ALO. Het zonnetje scheen volop en het publiek, van zowel ALO als Achilles, was dan ook in grote getalen aanwezig.

Hoewel we voorzichtig kunnen stellen dat ALO in principe (korfballend) de minste tegenstander uit de poule is, was vooraf wel duidelijk dat we ze niet mochten onderschatten. Deze gedachte bleek niet onterecht, want hoewel we het betere van het spel hadden en dit ook uitdrukten in de kansenverhouding, wisten we dit niet om te zetten in doelpunten. Complimenten voor de verdediging, want de kleedkamers werden opgezocht met een (povere) tussenstand van 1-3 in het voordeel van Achilles. Dat het vooral aanvallend beter moest was dan ook duidelijk. Echter, gedurende de wedstrijd (en vooral achteraf) zou duidelijk worden dat we met een schotpercentage van slechts 10% vooral tegen onszelf hebben gespeeld.

We hebben ALO te lang in de wedstrijd gehouden en ze het geloof en vertrouwen gegeven dat er wat te halen viel. Doordat we maar niet in ons schot kwamen en ALO langzaam maar zeker steeds dichterbij kwam, leek het geloof in een goede afloop steeds verder weg te zakken. Dit kwam logischerwijs het spel niet ten goede en resulteerde dan ook in een eindstand van 12-10.

Dat dit niet de start is waar we op hoopten mag duidelijk zijn. Evenals het feit dat er nog veel beter kan en moet. Flink balen, maar de koppies moeten weer op en de neuzen dezelfde kant op. We gaan er dan ook weer alles aan doen om aanstaande zaterdag (15:30) de eerste overwinning van dit seizoen, wederom tegen een stadsgenoot (HKV/Ons Eibernest), in eigen huis over de streep te trekken. Maar, daar hebben we jullie wel voor nodig! Vergeet natuurlijk ook niet om de toppers van Achilles 3 en 2 aan te komen moedigen om 12:30 en 14:00! Ook zij kunnen jullie steun en aanmoediging natuurlijk goed gebruiken!

Tot zaterdag!

Groetjes,

Laura

Bekijk hier ook het verslag en de foto's van Sportsnap.nl.

Rohda 2 – Achilles 2 (14-14)

Na een goede voorbereiding, waarin wij alleen tegen ONDO ons schotpercentage niet haalden en dus verloren, was het zaterdag eindelijk tijd voor de eerste competitiewedstrijd. Rohda uit, altijd lastig. Maar vol vertrouwen trokken we naar Amsterdam. Scherp beginnen en belangrijk om snel te laten zien dat Rohda vandaag geen kans zou maken tegen ons. Helaas bleek al snel dat ons vizier niet zo scherp stond als een week eerder in Enschede (toen we er in 25 minuten 19 inlegden van de 64 pogingen), de kansen creëerden we wel en dit waren normaal gesproken ook zeker veel meer doelpunten. Dit keer niet, en echt los kwamen we dus ook niet. Een paar keer kwamen we op drie doelpunten voor, maar het gat naar vier hebben we nooit kunnen slaan. In de laatste secondes voor rust kon Rohda zelfs weer aanhaken, 7-9. Een doelpunt wat wel de vermelding waard was, was die van Yara. Vanaf de zijkant schoot ze hem geruisloos door de korf. Ik stond eronder en kon dus juichen, en zowel wij als Rohda gingen van vak wisselen. De scheidsrechter had het doelpunt alleen gemist, fijn dat Rohda dit niet door had, want dat voorkwam een hoop discussie. De tweede helft kregen we het verdedigend lastiger. Rohda speelde het in hun ene vak goed uit met hun lange dame onder de korf en twee snelle mannelijke spitsen eromheen, waardoor het voor dat vak de hele wedstrijd al lastig was om ballen snel te plukken. In het andere vak kwam een wissel, waardoor ook dit vak dat het de eerste helft verdedigend goed had staan, het een stuk moeilijker kreeg. Hierdoor kon Rohda heel veel herhalen en dan vallen de ballen uiteindelijk wel. Ze kwamen er naast en zelfs met 13-11 voor. Gelukkig toonden wij op dat moment veerkracht en met drie doelpunten op rij stonden wij weer aan de goede kant van de score, 13-14. Rohda maakte in een wederom hele lange aanval de 14-14, waarna we beide nog enkele minuten de tijd hadden om de winst naar ons toe te trekken. De bal viel er echter nergens meer in. Ook het inbrengen van Ilan in de laatste 20 seconde mocht niet baten, al hoewel, als je in de laatste 10 seconde nog twee strafworpen hoort te krijgen (1x Timme, 1x Ilan), werkte de tactiek misschien toch wel. Echter besloot de scheidsrechter ze niet te geven en eindigde de wedstrijd dus gelijk. Een dag later ben ik er nog steeds niet uit of het een gewonnen of verloren punt is. Wat wel duidelijk is geworden is dat als wij ons schotpercentage niet halen we het tegen veel tegenstanders moeilijk kunnen krijgen, maar wanneer we het wel halen (en dat is gelukkig veel vaker het geval) we voor iedereen lastig te verslaan zijn. Mooi moment om dat tijdens de eerste thuiswedstrijd a.s. zaterdag te laten zien. Het wordt iets minder warm, dus een mooi moment om er met zijn allen een dagje Achilles van te maken!

Tot dan!

Mandy

Refleks 2 - Achilles 3

Op zaterdag was het de beurt aan het vernieuwde derde team voor het seizoen 2023-2024 om aan te treden tegen Reflex 2. Voor dit seizoen hebben we het genoegen om geleid te worden door het ervaren duo Rob Koene en Tjitse Bouwkamp, twee mannen met een schat aan korfbal ervaring en kennis waar we het komende jaar veel profijt van zullen hebben.

We begonnen de wedstrijd met een vliegende start en namen al snel een voorsprong van 1-5. Reflex had moeite om ons spel te doorbreken en besloot een time-out te nemen om onze scoringsdrang te temperen. Deze time-out bleek effectief te zijn voor Reflex, want kort daarna wisten ze de stand naar 2-5 en 3-5 te brengen. Na een korte drinkpauze kwam Reflex snel terug en stond het 5-5. Gelukkig slaagden we er al snel na de gelijkmaker van Reflex in om de korf weer te vinden, waardoor de ruststand 6-8 werd.

In de rust concludeerden we dat we Reflex nog te veel kansen gaven, waardoor ze gemakkelijk in de wedstrijd bleven. Het was cruciaal om scherper te zijn in de verdediging, ondanks de hitte, en om onze vele kansen om te zetten in doelpunten.

De tweede helft begon net zo sterk als de eerste helft. We vonden vaker de korf en stonden beter opgesteld in de verdediging. Er leek niets aan de hand te zijn tot de laatste vijf minuten. Met nog vijf minuten te spelen stonden we drie punten voor, maar helaas had Reflex een zuivere schutter die zijn dag had en de ballen makkelijk erin schoot. Ook zijn schot in de laatste minuut, dat tevens de gelijkmaker was, ging raak. Eindstand 14-14.

Het gelijke spel voelde extra bitter, gezien het feit dat we de betere ploeg waren en genoeg kansen hadden om de wedstrijd te winnen. Ondanks het gelijke spel, dat aanvoelt als een verlies, kunnen we waardevolle lessen trekken om herhaling te voorkomen. Reflex slaagde er namelijk goed in om de meest zuivere speler van de wedstrijd in de slotminuten uit te spelen. Met slimme wissels zorgden ze ervoor dat deze speler steeds in het aanvalsvak terechtkwam. Bij ons ontbrak het in de slotminuten aan duidelijkheid over wie de doelpunten zou maken, wat leidde tot chaotische aanvallen en minder doelpunten. We moeten werken aan onze organisatie en vertrouwen in de cruciale momenten van de wedstrijd om dit in de toekomst te voorkomen.

Volgende week treden we aan tegen Excelsior 2, opnieuw een sterke tegenstander. Maar wij geloven in onze kwaliteiten en streven ernaar om snel de eerste twee punten van het seizoen binnen te halen.

Simon

Fortuna A4 - Achilles A2

Op deze bloedhete zaterdagochtend was het voor de A2 van Achilles tijd om te verzamelen voor het veld voor hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen. We moesten om 12:30 uur uit spelen tegen Fortuna A4. Eenmaal aangekomen, begonnen we met de bespreking. We zouden de eerste 5 minuten zware druk op de bal lijn geven om te kijken hoe Fortuna hierop zou reageren. Dit hoefden we van onze coach Sterre gelukkig niet de hele wedstrijd vol te houden, want daar was het veel te warm voor. Verder moesten we er proberen voor te zijn bij de insnij en de bal goed in elkaars handen gooien natuurlijk. We hebben ons goed voorbereid op de hitte en zodra de emmers, sponzen en waterflessen klaarstonden was het tijd om te beginnen. Het vak van Lucas, Viggo, Lizzy en Sophie begon met aanvallen. Damien, Siemen, Jalien en Stella stonden in de verdediging en Lena en Bregje begonnen op de bank. Na een paar minuten scoorde Lucas het eerste doelpunt, helaas direct gevolgd door een tegengoal van Fortuna. Hierna wisten we gelukkig nog 4 keer te scoren en stonden we dus al snel op een 1-5 voorsprong. Vanwege de warmte kregen we elke 10 minuten een drinkpauze, waarbij Sterre ons nog even wat nieuwe aanwijzingen voor het vervolg van de wedstrijd gaf. We breedden onze voorsprong steeds verder uit en in de rust stonden we 4-9 voor. Sophie ging er uit voor Lena en Bregje kwam erin voor Lizzy. Nadat er een hoop enkels en nekken gekoeld waren door sponzen begonnen we vol frisse energie aan de tweede helft. De doelpunten bleven maar komen in ons voordeel, maar ook Fortuna maakte haar kansen goed af. Toen het 6-14 stond konden we de overwinning al bijna ruiken. Na de eerste drinkpauze in de tweede helft storten we echter een beetje in. Fortuna bleef maar scoren en wij raakten de bal steeds sneller kwijt door domme fouten. In de laatste 10 minuten heeft Fortuna 7 keer gescoord en wij maar 1 keer. Gelukkig was dit net genoeg en hebben we op het nippertje met 13-15 gewonnen! Het was een pittige wedstrijd en we hebben het onszelf onnodig spannend en moeilijk gemaakt. Goed gespeeld iedereen en Sterre bedankt voor het coachen. Volgende week gaan we er weer tegenaan thuis tegen Ondo. Hopelijk maken we het die keer minder spannend en slepen we de overwinning weer binnen!

Bregje

Achilles E2 – KVS E2

Het seizoen is begonnen! Na een aantal trainingen, een oefenwedstrijd en een toernooi ging het afgelopen donderdag om het echie! Donderdag? Ja, KVS had moeite om compleet te raken zaterdag en ook de E2 zou twee spelers missen.

Voordat we verder gaan met de donderdag eerst even de E2 van dit jaar voorstellen. In willekeurige volgorde (maar wel dames eerst):

Roos: De turbo van de ploeg, vorig jaar E4
Juna: De stille kracht, vorig jaar E4
Sophie: De harde werker, vorig jaar F1
Jason: De diesel, vorig jaar F1
Brandon: De spelverdeler, vorig naar E3

De trainingen en coaching zijn dit jaar in handen van Melissa, Quirina en Leon.

Donderdagmiddag kwam helaas het bericht dat Roos ziek was, dus moest er last-minute een invaller geregeld worden. Gelukkig was Olivia bereid om haar training te missen om mee te draaien bij de E2.

Het eerste deel van de wedstrijd ging op alle fronten gelijk op. Er waren fases dat Achilles de overhand had en er waren fases dat KVS de overhand had. Ook de score was in evenwicht. Na deze gelijk op gaande fase kreeg KVS wat meer de overhand. Ballen gingen er helaas niet in bij Achilles en bij KVS wel. Ook werd Achilles was slordiger in de passing; ballen werden door het midden gegooid in plaats van opbouwen via de zijkant.

Na de rust herstelde Achilles zich, maar de opgelopen schade kon helaas niet meer worden hersteld, mede omdat het vizier niet op scherp stond. Dit kwam mede door het strakke verdedigen van KVS, waardoor er te snel geschoten werd en daardoor onzuiver. Eindstand was uiteindelijk 2 – 8.

Ondanks alle hierboven genoemde verbeterpunten heeft de E2 niet slecht gespeeld. Ze hebben keihard gewerkt en lieten de kopjes niet hangen. Ondanks dat de spelers uit verschillende teams komen werken ze al hard met en voor elkaar. Het kan niet anders dan dat de E2 een hechte ploeg gaat worden die niet alleen voor elkaar door het vuur gaan, maar ook buiten de wedstrijden het leuk zullen hebben met elkaar.

Leon

ONDO F3 – Achilles F2

De F2 van dit seizoen is een nieuwe, jonge, iet wat onervaren, leuke ploeg met leuke trainsters/coaches. Even een voorstelrondje:

Van links naar rechts: Hermance, Sarah, Oliver, Guinevere en Caat.

De trainingen en wedstrijden zijn in handen van Kim, Kiki en Esmee.

Matchday! Vandaag de eerste competitiewedstrijd van het seizoen voor de F2. Kiki en Esmee konden er helaas niet bij zijn. Kiki moest namelijk vanwege een blessure invallen bij de A1. Degene met de blessure? Esmee… helaas heeft zij haar vinger gebroken. Veel succes met het herstel Esmee!

Voor de wedstrijd zochten de kinderen van de F2 elkaar op om even samen te spelen alvorens met Kim mee te gaan om zich op de wedstrijd voor te bereiden.
Gelijk aan het begin van de wedstrijd was het zichtbaar dat ONDO letterlijk en figuurlijk een maatje te groot was. Er liepen twee grotere jongens bij ONDO die alles ongestoord konden vangen en schieten zonder last te hebben van de handen van spelers van de F2. Ook was het duidelijk dat deze ploeg wat meer korfbalervaring had dan de F2.

Gelukkig liet de F2 zich niet het veld uitslaan. Er werd goed verdedigd, zo goed als kon werd er vrijgelopen en naar elkaar gegooid. Er zaten zelfs een aantal super mooie aanvallen bij waarbij iedere speler minimaal 1 x de bal gevangen en gegooid had. Ook creëerden de F2 een aantal goede kansen. Uiteindelijk scoorde de F2 toch nog 2 keer!

Einduitslag was 22-2 voor ONDO. Ondanks de grote uitslag grote complimenten voor de ploeg! Jullie hebben erg goed jullie best gedaan.
Aanstaande zaterdag speelt de F2 een thuiswedstrijd tegen ALO F3. Nieuwe wedstrijd, nieuwe kansen, zelfde leuke kinderen bij de F2!