Brief van een vrijwilliger

Tijdens de afgelopen Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (JAV), las 1 van onze vrijwilligers, haar ingezonden brief voor. Recht uit het hart en met een belangrijke boodschap, vandaar dat we het ook via deze weg delen. Lees haar brief via 'Lees verder'.

Beste Achillianen,

Ik sta hier op dit moment, niet in mijn rol als bestuurslid, maar als lid van Achilles, moeder en partner van en vrijwilliger binnen deze prachtige club. Want ja, Achilles is zoals we dat zo vaak zeggen "meer dan een club" en ik heb mijn hart jaren geleden aan deze club verpand.

Echter er moet mij ook iets van het hart. Al eerder schreef ik over het gedrag van spelers in het veld en coaches/ supporters langs de lijn richting de scheidsrechters, dit gedrag doet onze naam Achilles geen eer aan en is in mijn ogen voor een groot deel onacceptabel. Het feit dat de feedback van scheidsrechters op ontvangst en ambiance heel hoog scoort bij ons, is mooi en moeten wij koesteren. Maar als je dan hoort dat dit op het vlak van sportiviteit regelmatig als nul wordt gewaardeerd en scheidsrechters soms liever niet meer willen fluiten bij ons, dan baart dit mij ernstige zorgen. Hier moeten wij echt iets aan doen met zijn allen. En dit begint bij ons als leden, door het goede voorbeeld te geven aan onze jeugd, elkaar aan te spreken op ons gedrag in en buiten het veld en hou jezelf af en toe een spiegel voor en besef dat de scheidsrechter een vrijwilliger is!!

Verder wil ik kwijt dat wij als club vele vrijwilligers hebben waar wij niet zonder kunnen. Zij zijn net voor deze vergadering, en terecht, allemaal bedankt voor hun inzet dit seizoen. Zij geven namelijk een deel van hun vrije tijd aan de club en doen dit naar eer en geweten en met integriteit. In de rol die ik vervul als voorzitter TC op dit moment, heb ik, en ook leden uit mijn commissie, de laatste seizoenen gemerkt dat er steeds harder, feller en soms ook op de persoon wordt gereageerd op genomen beslissingen en dat velen hun mening al klaar hebben zonder na te denken over het daaraan voorafgaande afgelegde proces. En ik kan je uit persoonlijke ervaring zeggen dit doet wat met de persoon die achter die vrijwilliger zit. Mogen we dan niet kritisch zijn, ja zeker wel en een goed gesprek of discussie kunnen juist bijdragen. Maar mijn oproep hier: ga ervanuit dat de vrijwilliger in welke functie dan ook, handelt in het belang van onze club en haar leden en behandel elkaar dus met respect. Alleen zo komen we verder en wordt Achilles een nog mooiere vereniging en krijgt de zin "Achilles meer dan een club" een nog zinvollere betekenis en zorgen wij ervoor dat de volgende generaties kunnen blijven genieten van en op Achilles.

Linda

Datum 02-07-2024 10:45