Hoofdklasser in de Vruchtenbuurt

Nk c1.jpeg hoofdartikel

Laatst raakte ik in een discussie verzeild met mijn broer over de vraag naar de toekomst van Achilles. Niet voor het eerst waren we het oneens met elkaar. Zoals ik ook in de Leeuwenkrabbels vaker heb betoogd, vind ik dat een club van de omvang die Achilles heeft ernaar moet streven zo hoog mogelijk te spelen, met de selectie en met de jeugd. Ik begrijp ook wel dat de korfballeague de komende 10 jaar niet echt binnen bereik ligt, maar hoofdklasse (let op: dat is het derde niveau tegenwoordig) zou toch wel het streven moeten zijn en overgangsklasse het absolute minimum. En ook met de A-, B- en C-jeugd zouden we toch wel moeten willen acteren in de hoofdklasse.

 

Mijn broer denkt daar iets anders over. Hij vindt dat het echte topsportklimaat in Achilles ontbreekt en dat we meer een wat hij noemt “wijkvereniging” zijn.

Op dat punt aangekomen ontspoorde het gesprek, ik vloog in zeven gordijnen, terwijl hij zich beriep op de stemming in de club die helemaal niet prestatiegericht zou zijn.
Inmiddels ben ik tot bedaren gekomen en probeer ik mij, dat zouden meer mensen moeten doen in dit land, te verdiepen in de leefwereld en argumenten van mijn opponent. En even in zijn schoenen te gaan staan, de voorzitter van onze geliefde club.

Het bestuur heeft in de afgelopen jaren leiding gegeven aan een ongelooflijk lastig, ingrijpend en kostbaar project, het realiseren van een schitterende nieuwe accommodatie, een prestatie waarvoor de verantwoordelijken en met hen de harde werkers niet genoeg geprezen kunnen worden. Daar is veel energie in gaan zitten en ik kan mij heel goed voorstellen dat de aandacht voor het realiseren van sportieve ambities daaronder te lijden heeft. En als die aandacht er minder is dan staan de mensen die bezig zijn met trainen, coachen, jeugdopleiding er teveel alleen voor. En als dan, nog geen half jaar na de glorieuze opening van het clubgebouw de nonchalance toeslaat bij de leden die er het meeste gebruik van maken, met als gevolg grote risico’s voor de exploitatie van dit peperdure bezit, dan kan ik me goed voorstellen dat je hoofd even niet staat naar het ontwikkelen van een nieuw sportief plan. Wat zijlijntoeteraars als ik er ook over roepen. Dus even pas op de plaats, ik kan het billijken. Even ademhalen, nieuwe bestuurders inwerken, zorgen dat de organisatie rond het clubhuis en de financiën op orde zijn.

Maar wijkvereniging, wat zou dat zijn? Het staat inmiddels in de statuten, zegt mijn broer, heeft niemand zich tegen verzet. Maar dat is natuurlijk geen antwoord op de vraag wat het is. Een vereniging geworteld in de Vruchtenbuurt, dat zijn wel al sinds de jaren vijftig. Gaan we dan meer doen voor buurtbewoners? Wat dan? Daar lees ik nergens aanzetten voor in de Leeuwenkrabbels, en bovendien: er is al een wijkberaad dat zich daarmee bezighoudt. Het lijkt me meer een excuus om even niet gericht te zijn op waarvoor we zijn opgericht: de korfbalsport. En volgens mij zijn die excuses helemaal niet nodig: alle begrip dat er de afgelopen periode een paar andere prioriteiten waren. Maar laten we vooral het nieuwe bestuur dat dit voorjaar aan zal treden bevragen op de ambities. Achilles, al meer dan honderd jaar meer dan een club maar wel een korfbalclub!

En volgens mij hoeft dat streven helemaal niet het versterken van de wortels in de wijk in de weg te staan. Integendeel denk ik juist. Door meer wijkbewoners te binden aan de club, wordt de vijver waaruit je je kader kunt recruteren ook wat groter: een belangrijke zorg voor iedere amateurclub. En bedenk dat niets zo bindt als succes. Mensen willen heel graag lid zijn van een club die het goed doet.

P.S.
Rinus vroeg om reacties op het idee om te zoeken naar naamsverbinding. Ik zou willen adviseren onze naam niet voor een paar zilverlingen te verkwanselen. Ik loop er niet erg warm voor maar ik kan me voorstellen dat we overstag gaan als het substantieel geld oplevert dat we in kunnen zetten voor iets echt belangrijks. Dus ik zou zeggen: eerst stabiel minimaal hoog in de hoofdklasse spelen, zodat
je een interessante partij kunt zijn voor een organisatie die je financieel kan helpen de stappen naar de echte top te maken. Even wachten dus maar…

Steven Broers

 

Datum 14-03-2023 11:00
Tags