Openingsspeech van onze voorzitter op de JAV van 28 juni 2024

1000043955.jpg hoofdartikel

Het is alweer tijd voor het laatste hoofdartikel van dit seizoen. We sluiten het seizoen af met de openingsspeech van de Jaarlijkse Algemene Vergadering (JAV) door onze voorzitter: Vincent Wiekenkamp.

Hoofdartikel.PNGBeste Achillianen,

Wat fijn dat jullie er weer zijn. Het quorum hebben we met 52 ruim gehaald. Dank aan de CR voor het organiseren van de vrijwilligersborrel nieuwe stijl. Hulde! Beetje sporten, Kubb heb ik begrepen, lekker eten (pittige saus ook!) en gewoon even samen zijn. Wij als Bestuur willen benadrukken dat we enorm blij zijn met jullie als vrijwilliger van onze mooie club. We beseffen en zien de inzet die jullie elke week en soms elke dag leveren, om onze club te “laten draaien”, mooi te maken en te houden. Heel veel dank en waardering hiervoor!

Welkom bij de 102de JAV, deel I. De JAV waar we vooruitkijken naar het komend seizoen, nu het seizoen 2024-2025. Het is aanlokkelijk om terug te kijken (en ik ontkom er niet altijd aan), maar het echte terugkijken komt toch echt pas in oktober.

Als we vooruitkijken, zijn we trots en hebben we vooral een grote glimlach.

Dat komt ten eerste omdat dat de korfbalprestaties nog steeds mooi in de lift zitten. Het is onze belangrijkste doelstelling. Let wel: de teams, trainers en coaches leveren de prestatie! Niet pronken met andermans veren!

 

  1. Het eerste gaat een mooie nieuwe ronde in de Hoofdklasse beleven. Strak behouden en hopelijk op weg naar een nog duidelijkere positie in deze klasse met de ferme blik naar boven! Verdiend én knap.
  2. Het tweede gaat zich terugvechten naar de Hoofdklasse, waar het wat ons betreft thuishoort. De eindstanden van vorig jaar kloppen niet met de kwaliteit en kunde die er zit!
  3. De A1 is bijna hetzelfde team en gaat een nieuwe ronde in in de Overgangsklasse: op het veld én in de zaal gepromoveerd!
  4. De B1 speelt in de zaal en op het veld 1ste klasse. De zaal behouden en het veld gewonnen en gepromoveerd. Knap. Nagenoeg de gehele C1 van vorig jaar gaat het geluk en de spanning beproeven in de B.
  5. De C1 is dus een nagenoeg geheel nieuw team, met een samenstelling van C1, C2’ers en D1’ers. Zij mogen direct door in de 1ste klasse en kunnen gaan laten zien wat ze waard zijn!
  6. De D1 is een mooie samensmelting met sterke 2de jaars en ook verse 1e jaars geworden. Ook hier zit veel potentie voor mooi en goed spel!
  7. We hebben weer een E1 t/m E3 waar stevig geleerd wordt en hopelijk ook veel plezier gemaakt gaat worden.
  8. We hebben één F die competitie speelt. Dat lijkt weinig. Wel hebben we een grote groep F2 en F3 die eerst gaan trainen en oefenen en later gaan beginnen. Hier hebben we bewust voor gekozen,
  9. We hebben flinke groep aan Kangoeroes (laatste training 45 stuks!) die met veel plezier aan het oefenen zijn en hopelijk aangestoken worden door het korfbalplezier en lekker blijven ballen bij ons.

De overige teams willen we, door ze niet expliciet te benoemen, niet tekort doen. In totaal hebben we aankomend seizoen 21 teams met 224 spelende leden (inclusief Kangoeroes). Ik heb veel kunnen (maar had meer willen) zien. Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren kunnen genieten van de D2, waar Jelte Bouwkamp en ook Milou Kraak zich al invallend toch maar even staande wisten te houden tussen de “kop groteren”. Kop in de wind, en gaan met die banaan! Of een C3 die glansrijk en met overmacht op eigen kracht kampioen werd, door dik te winnen van de Vissen. Met kersverse nieuwelingen! En een vurig coachende en apetrotse Jaap langs de lijn. Mooi om te zien.

Ten tweede, ik vind het indrukwekkend hoe de complexe puzzel weer gelegd is bij het samenstellen van alle jeugdploegen voor komend seizoen. Ik weet zelf van vroeger toen ik nog speler(tje) was, nu als voorzitter én inmiddels ook als ouder van twee spelertjes, hoe ongelooflijk moeilijk het is om dit “goed te doen”. Want, wat is goed? Ja, er is beleid en, er moet toch in de praktijk ergens “geknipt” worden om de nieuwe teams te vormen. Dat knippen is echt een hels karwei. Je doet oprecht je best en je doet het nooit goed.

Wat ik volmondig vind (en wat ik ook meerdere keren heb teruggekregen) is dat dit, ondanks dat het heel moeilijk is en er naast blijdschap ook knetterende teleurstelling was, het echt netjes is gedaan. Ik ben onder de indruk van de open, transparante en zelfs kwetsbare manier hoe het door de TC is aangevlogen. Eerst vanuit de TC “zelf” de voorselectie doen. Maar dit niet vertellen als de waarheid. Nee, juist niet.

Vervolgens de huidige trainers en korfbalspecialisten samen met een eigen voorstel laten komen. Geeltjes plakken, verschuiven, bediscussiëren, luisteren, aanpassen. Puzzelen. Dan de verschillen tussen TC en specialisten en ervaringsdeskundigen bekijken en doorgaan met beredeneren. Vervolgens, nadat de puzzel gelegd is, bekijken waar de twijfelgevallen liggen, zo laten, of toch aanpassen? Daarna bij alle gemaakte keuzes kijken wat de resterende twijfelgevallen waren en bij al die gevallen, proactief, het persoonlijke gesprek aan gaan over “wat het geworden is”. Met ouder(s) én kind. Toelichting geven, luisteren, bespreken. Daar waar het kan nog voordat de nieuwe opstelling bekend werd en anders zo snel mogelijk erna.

Daar kan echt geen beleid tegenop! Ik kan je vertellen, dat gebeurt niet overal. Beste TC, bij dezen, vanuit mij hier en plein public mijn bewondering en respect hoe jullie dit gedaan hebben. Weet dat ik zeer zeker niet alleen spreek of alleen namens het Bestuur: het viel breder op. Terecht. En: het is nooit perfect. Wel vinden wij het een “Best Practice”.

Ten derde, we zien dat de Sponsorcommissie op sterkte is en dat er energie in zit. Het ondernemerschap, de creativiteit en de durf om er gewoon op uit te gaan, bedrijven en ondernemers, zelfstandigen op te zoeken en om te zien of er een verbinding kan ontstaan, begint zijn vruchten af te werpen. En met succes! We hebben dit jaar, naast uiteraard een prachtige nieuwe hoofdsponsor via René, vijf nieuwe sponsoren mogen verwelkomen! Mooi om deze positieve reuring te ervaren en te zien dat het stroomt, dat de verbinding met onze omgeving ook zo vergroot wordt. Klasse!

Tenslotte, het kader groeit met het nieuwe seizoen. Heel fijn. We hebben zes commissieleden die afzwaaien: dat hoort erbij en is een natuurlijk iets. Hierbij, ook in dit moment, bedankt voor jullie inzet, schakel wat terug en blijf vooral betrokken vrijwilliger. Dank voor de extra bijdrage die jullie geleverd hebben. Verder op in de agenda staan we stil bij de afzwaaiers.

Tegenover deze zes hebben we twaalf nieuwe commissieleden en vier leden die voor een ander plekje binnen het kader hebben gekozen.

Welkom (soms opnieuw) Bas (officieel per januari 2025), Tessa, Maurice, Rick, Linda, Stef, Evelien, Peter, Marc, Steve, Mark, Angela, Quincy, Michelle en eerder ook al Damian en Erwin.

Vooral binnen de Sponsorcommissie, de TC en de (nieuwe) Commissie Accommodatie zit belangrijke aanwas. Daar zijn we echt heel blij mee. Daar waren flinke tekorten of gingen deze snel verder ontstaan. We beseffen terdege de extra inzet die jullie gaan leveren en we waarderen enorm dat jullie het stapje naar voren doen en nog actiever mee gaan helpen de club verder mooi te maken. Onze doelen zijn vrijwillige ambities, wel fijn dat er “meer vet op de botten komt” om daar invulling aan te kunnen gaan geven. Zijn we dan compleet als kader? Nee, zeker niet. Achterin het jaarplan staan de vacatures. Help mee, doe extra mee. Het wordt enorm gewaardeerd! Vele handen maken licht werk.

Wij als (deels verder vernieuwd) Bestuur hebben er zin in en gaan er weer voor, net als jullie. De club is gezond, sportief en financieel en ook de reuring op het veld voelt en is vaak goed.

Helaas hebben we ook een frons.

Is dan echt alles goed? Nee, niet helemaal. Ik heb een frons, wij allemaal als Bestuur. Ik vind dat we op heel veel vlakken laten zien dat we ‘meer dan een club’ zijn: de ontvangst van scheidsrechters, de attentie voor nieuwe leden, de verjaardagskaart, de verhuur van de kantine, het Wijkberaad, de activiteiten voor de buurt en scholen, het lekkere eten, de hoofdsponsor, de feestjes, het tennis, het Kamp, ja zelfs Jeu de Boules en de Peutergym. Ik kan nog wel doorgaan.

De frons krijg ik onder andere door wat ik soms zelf hoor en zie tijdens wedstrijden of wat ik terugkrijg van leden van andere clubs over gespeelde wedstrijden, of wat ik hoor van eigen leden. Niet fijn, helaas. En ergens begrijp ik het oprecht niet. Ik kan een verdere toelichting geven, maar iemand anders wil dat straks doen. Ik vind ook dat ze dat veel beter kan verwoorden. Ik geef haar zo het woord.

Zoals gezegd, het Bestuur heeft er zin in. En, we hopen intens dat het aankomend seizoen lukt onze frons weg te krijgen. Onze insteek is (misschien wel voor de laatste keer) dat we ervanuit gaan dat iedereen vanuit zichzelf beseft dat er op dit vlak echt iets en blijvend moet veranderen. Want soms, eerlijk, ondanks dat ik vaak zo ongelooflijk trots ben en een enorme glimlach heb, ben en heb ik dat soms niet. En ik ben echt niet de enige. Help je mee dit patroon “once and for all” te doorbreken?

Vincent

Datum 02-07-2024 11:00
Tags