Sellicha (5): Teleurstellend

In het hoofdartikel een tijdje geleden kondigde Harald het al aan, twee wekelijkse rubrieken: de 'Foto van de Week' en 'Sellicha'. Op weg naar ons honderdjarig jubileum neemt Harald ons mee in een 'trip down memory lane' in 'Sellicha'. Een rubriek vernoemd naar onze clubnaam tussen 1929 en 1935, toen de club door de Nederlandse Korfbal Bond geen Achilles mocht heten (vanwege de gelijknamige club in Almelo), waarop besloten werd de lettervolgorde om te draaien. Lees gauw de vijfde Sellicha-bijdrage, want een scheidsrechtersprobleem.. Blijkt van alle tijden.

Teleurstellend

Leeuwenkrabbels nummer 19, 14e jaargang 14 November 1951
Zonder overdrijving kunnen wij beweren dat verschillende bestuurs- en commissieleden dagelijks voor Achilles in de weer zijn, ook als het eens wat minder goed convenieert. Daarnaast bekleden enkelen nog functies in de bondsorganen, terwijl zij zelf actief spelen en/of fluiten. In dit verband is het wel teleurstellend dat de helft van de door het Bestuur aangezochte aantal Achillianen slechts bereid bleek deel te nemen aan de scheidsrechterscursus. Het vijftal dat het scheidsrechterscorps – al dan niet geregeld – zal gaan versterken is Jootje, Anton Hagen, Anton van Drunen, Nel Kamp en Annie in ’t Hol. Hulde!

Naschrift

Het scheidsrechtersprobleem is van alle tijden. In 2009 zijn we bezig met het Masterplan Arbitrage en in Segbroek verband (ALO, Dubbel Zes en Futura) pakken we het gezamenlijk aan. Dat moet leiden tot een enorme stijging van Achillianen die bereid zijn om, liefst frequent maar anders af en toe de scheidsrechtersfluit te hanteren. Te weinig wedstrijden fluiten betekent door het KNKV oplegde sancties, financieel en eventueel zelfs sportief.
Jootje is Jootje Broers de Vries (moeder van Steven en Wout, tante van Frits). Annie in ’t Hol trouwde met Pim van Deventer. Inderdaad, naar haar is de Annie van Deventerbeker vernoemd. Anton Hagen is de vader van Gonny Wubben, Tonny en Ben Hagen.

 

 

Vorige edities Sellicha gemist?


Over... Sellicha

H.K.V. Achilles Opgericht 1 oktober 1922

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. (Nederlandsche Korfbal Bond, koninklijk werd de bond in 1938) promoveerde, moest de naam van onze club worden veranderd. In Almelo speelde (en nu nog steeds) een korfbalvereniging met dezelfde naam. De bond vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen (oprichting 15 mei 1920, ruim twee jaar eerder dan de Hagenaars van de Hoek van Hollandlaan vlakbij Kijkduin). Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen.

Wim Fortanier kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien, maar liet Jeanne Fortanier de eer van deze vondst. De uitgeloofde prijs was een theezeefje! Op 6 april 1935, kregen wij onze naam weer terug van de N.K.B.-voorzitter de heer S.A. Wilson. Hij was de opvolger op 15 juli 1934 van Nico Broekhuysen, de uitvinder van de korfbalsport. Het terugkrijgen van onze naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. Passende naam dus voor deze rubriek, aangevuld met een naschrift.

Harald Braakman

Datum 02-03-2020 08:49
Tags