Sellicha (2): Voetbal

In het hoofdartikel van vorige week kondigde Harald het al aan, twee nieuwe wekelijkse rubrieken: de 'Foto van de Week' en 'Sellicha'. Op weg naar ons honderdjarig jubileum neemt Harald ons mee in een 'trip down memory lane' in 'Sellicha'. Een rubriek vernoemd naar onze clubnaam tussen 1929 en 1935, toen de club door de Nederlandse Korfbal Bond geen Achilles mocht heten (vanwege de gelijknamige club in Almelo), waarop besloten werd de lettervolgorde om te draaien. Lees gauw de tweede Sellicha-bijdrage, over voetbal & Achilles.

Voetbal

Leeuwenkrabbels nummer 49, 32e jaargang 24 juni 1970

Brazilië is wereldkampioen, dat is wel algemeen bekend. Daarmee is ook een eind gekomen aan de noodzaak om op ons KORFBALVELD hoe goed je mee had kunnen doen in dit wereldtoernooi. Van nu af aan dus geen gevoetbal meer op ons terrein, althans niet tijdens de trainingsuren van Achilles. Het stoort de trainenden en leidt de aandacht te veel af.

Naschrift Harald: Brazilië versloeg Italië met 4-1, de grote ster was Pelé. Wat betreft voetballen op ons veld, er verandert weinig wat dat betreft. Ik zou graag weer eens zien dat er continu tussen twee palen geschoten wordt, 21’en is leuk, nog leuker is het om je tegenstand(st)er een stuk of zes, zeven goals om de oren te knallen!

Vorige edities Sellicha gemist?


Over... Sellicha

H.K.V. Achilles Opgericht 1 oktober 1922

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. (Nederlandsche Korfbal Bond, koninklijk werd de bond in 1938) promoveerde, moest de naam van onze club worden veranderd. In Almelo speelde (en nu nog steeds) een korfbalvereniging met dezelfde naam. De bond vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen (oprichting 15 mei 1920, ruim twee jaar eerder dan de Hagenaars van de Hoek van Hollandlaan vlakbij Kijkduin). Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen.

Wim Fortanier kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien, maar liet Jeanne Fortanier de eer van deze vondst. De uitgeloofde prijs was een theezeefje! Op 6 april 1935, kregen wij onze naam weer terug van de N.K.B.-voorzitter de heer S.A. Wilson. Hij was de opvolger op 15 juli 1934 van Nico Broekhuysen, de uitvinder van de korfbalsport. Het terugkrijgen van onze naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. Passende naam dus voor deze rubriek, aangevuld met een naschrift.

Harald Braakman

Datum 10-02-2020 08:47
Tags