Sellicha (13): Shirt Sybrand en colbert Ad

In het hoofdartikel een tijdje geleden kondigde Harald het al aan, twee wekelijkse rubrieken: de 'Foto van de Week' en 'Sellicha'. Op weg naar ons honderdjarig jubileum neemt Harald ons mee in een 'trip down memory lane' in 'Sellicha'. Een rubriek vernoemd naar onze clubnaam tussen 1929 en 1935, toen de club door de Nederlandse Korfbal Bond geen Achilles mocht heten (vanwege de gelijknamige club in Almelo), waarop besloten werd de lettervolgorde om te draaien. Lees gauw alweer Sellicha-bijdrage nummer 13!

Shirt Sybrand en colbert Ad

Leeuwenkrabbels nummer 39, 37e jaargang 30 april 1975

Tijdens de wedstrijd van ons derde in Schiedam werd een heer van tegenstander Harga zo kwaad op Sybrand, dat hij hem bij zijn shirt greep en daarin – gelijk geschiedde met het goedkope overhemd van Wim Kan – een scheur van onder naar boven maakte. Nu was het wel geen goedkoop shirt, wel een oud shirt, maar even zo goed Sybrand naar de sportshop moeten. Moet dat allemaal zo? Colbert Na afloop van de wedstrijd Raven 1 – Achilles 4 trof Ad van Riel zijn colbert aan met volledig afgerukte knopen! Ads tegenstander had wraak (voor de 16-2 zege?) na afloop in uitzicht gesteld, maar dit vandalisme lijkt wel iets te ver te gaan. We hebben de kwestie inmiddels met het Bestuur van de Raven opgenomen.

Naschrift Harald:

Een weekendje korfbal waarin kledingvandalisme centraal lijkt te staan! Ad (niet verwarren met Ed) van Riel was vanaf 1973 acht jaar lid, Sybrand de Boer vanaf 1968. Korfbalvereniging de Raven speelde destijds aan de Hengelolaan, de buurman was Kwiek, beide clubs bestaan niet meer (Kwiek en Olympiaan fuseerden op 1 juli 1993, Olympiek werd de nieuwe naam). Een jaar na de oprichting van Olympiek werd de Raven opgeheven en de meeste leden gingen naar Olympiek.

Vorige edities Sellicha gemist?


Over... Sellicha

H.K.V. Achilles Opgericht 1 oktober 1922

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. (Nederlandsche Korfbal Bond, koninklijk werd de bond in 1938) promoveerde, moest de naam van onze club worden veranderd. In Almelo speelde (en nu nog steeds) een korfbalvereniging met dezelfde naam. De bond vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen (oprichting 15 mei 1920, ruim twee jaar eerder dan de Hagenaars van de Hoek van Hollandlaan vlakbij Kijkduin). Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen.

Wim Fortanier kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien, maar liet Jeanne Fortanier de eer van deze vondst. De uitgeloofde prijs was een theezeefje! Op 6 april 1935, kregen wij onze naam weer terug van de N.K.B.-voorzitter de heer S.A. Wilson. Hij was de opvolger op 15 juli 1934 van Nico Broekhuysen, de uitvinder van de korfbalsport. Het terugkrijgen van onze naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. Passende naam dus voor deze rubriek, aangevuld met een naschrift.

Harald Braakman

Datum 27-04-2020 08:55
Tags