Sellicha (19): Veld verleggen

In het hoofdartikel een tijdje geleden kondigde Harald twee wekelijkse rubrieken aan: de 'Foto van de Week' en 'Sellicha'. Op weg naar ons honderdjarig jubileum neemt Harald ons mee in een 'trip down memory lane' in 'Sellicha'. Een rubriek vernoemd naar onze clubnaam tussen 1929 en 1935, toen de club door de Nederlandse Korfbal Bond geen Achilles mocht heten (vanwege de gelijknamige club in Almelo), waarop besloten werd de lettervolgorde om te draaien. Lees gauw Sellicha-bijdrage nummer 19.

Veld verleggen

Leeuwenkrabbels nummer 4, 48e jaargang 4 september 1985

Nogmaals wil ik de aandacht vestigen op het feit dat na iedere wedstrijd die op ons veld gespeeld wordt het veld 20 meter verlegd moet worden. En daarbij het verzoek aan alle trainingsgroepen om de palen regelmatig te verzetten, vooral als het geregend heeft en de middenstrook, tussen de oude verlichtingspalen zo veel mogelijk ontzien.
Zo spoedig mogelijk komt in de mast, het verst van de kantine verwijderd een zelfde soort armatuur + lamp als in de nieuwe palen zodat het veld dan ook ’s avonds optimaal benut kan worden.

Naschrift Harald:

Voorzitter Anton Hagen opende de JAV op 2 juli 1948. Interessant om deze namenlijst te bekijken. Annie Sardijn werd later Annie Broers, Annie van der Laaken heeft van alle huidige leden van Achilles de meeste jaren achter haar naam staan, Elly Boer en Jan Delcour zijn regelmatige reünie-bezoekers. De minuut stilte werd gehouden voor Erelid Marie Stempels-Piët, echtgenote van Harry Stempels (eveneens Erelid). Zij was van 1934 t/m 1936 voorzitter van Achilles.

 

Sellicha%20Opening%20kunstgrasveld%20door%20wethouder%20Wilbert%20Stolte%20van%20L%20L%20naar%20R%20Frans%20Cowan%20Hans%20Lijmbach%20Wout%20Broers.JPG

Opening kunstgrasveld door wethouder Wilbert Stolte, van links naar rechts Frans Cowan, Hans Lijmbach, een Achilles jeugdlid en Wout Broers (1 september 2001)

 

Vorige edities Sellicha gemist?


Over... Sellicha

H.K.V. Achilles Opgericht 1 oktober 1922

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. (Nederlandsche Korfbal Bond, koninklijk werd de bond in 1938) promoveerde, moest de naam van onze club worden veranderd. In Almelo speelde (en nu nog steeds) een korfbalvereniging met dezelfde naam. De bond vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen (oprichting 15 mei 1920, ruim twee jaar eerder dan de Hagenaars van de Hoek van Hollandlaan vlakbij Kijkduin). Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen.

Wim Fortanier kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien, maar liet Jeanne Fortanier de eer van deze vondst. De uitgeloofde prijs was een theezeefje! Op 6 april 1935, kregen wij onze naam weer terug van de N.K.B.-voorzitter de heer S.A. Wilson. Hij was de opvolger op 15 juli 1934 van Nico Broekhuysen, de uitvinder van de korfbalsport. Het terugkrijgen van onze naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. Passende naam dus voor deze rubriek, aangevuld met een naschrift.

Harald Braakman

Datum 08-06-2020 09:17
Tags