De kop is er af; seizoen 2015/2016 van start!

We zijn los: afgelopen weekend werden er maar liefst 24 wedstrijden gespeeld en dan speelden nog niet eens iedere ploeg. Wow! Een weekend waarin Achilles 1 & 2 de eerste drie punten binnensleepten en het derde tóch gelijk speelde. Overigens ook het weekend waarin de A1 haar eerste wedstrijd in de overgangsklasse won, complimenten! Ook de A4 pakte meteen de volle winst, net als de B1, B2, C1 en de E2. Verder nog een flink aantal wedstrijden met een gelijke eindstand; net als Achilles 3 moesten Achilles 7, de A2, E1 en F3 de punten delen. Lees verder voor de verslagen en foto's van Achilles 3 & de D2 (dank Joost!)

Kijk in het fotoalbum voor foto's de wedstrijd Achilles 3 - Synergo 4 en de wedstrijd van Achilles D2.

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar wim.ddulk@hkvachilles.nl en website@hkvachilles.nl!

Korbis 1 - Achilles 1 (9-12)

Afgelopen zaterdag mochten we aantreden tegen Korbis uit Waddinxveen. Een ploeg dat uit de derde klasse komt en over het algemeen bekend staat als een team dat veel goals maakt. Aangezien het tweede en eerste dit jaar niet gekoppeld zijn vertrokken we eerst richting Leiden om daar het tweede gelijk zien te spelen tegen Pernix (12-12). Eenmaal in Waddinxveen aangekomen werd het steeds warmer en warmer, KVS 3 speelde voor ons en veegde Korbis 2 compleet weg. Aan ons dus om hetzelfde te doen met het eerste team van deze vereniging.

Eerste aanval: Desiree, Laura, Niels (Kjeld) en Michael.
Eerste verdediging: Anneroos, Raquel, Dylan en Tjitse.

De wedstrijd verliep niet helemaal zoals gepland. Het eerste doelpunt liet vrij lang op zich wachten, mede door het aantal plaatsfouten dat werd gemaakt. We kwamen na lange tijd dan ook 1-0 achter, dit was overigens het eerste en laatste moment dat Korbis een hogere score dan wij op het scorebord hadden. Al snel werd het 1-1 en als je naar het scoreverloop kijkt zie je dat Achilles de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score stond. Twee keer werd het nog gelijk (3-3 en 7-7), maar geen moment werd er nog gedacht dat wij punten gingen verliezen in Waddinxveen.

Vlak voor rust stonden we 4-6 voor, op dit moment is het belangrijk het verschil vast te houden of nog een extra goal te maken. Helaas kregen we hier nog een stomme stip tegen waardoor we met 5-6 de kleedkamers in gingen.

De tweede helft ging redelijk goed en na ongeveer 14 minuten blokte Desiree haar dame behoorlijk hard. Het was leuk om te zien dat de tegenstanders van dit vak compleet werden lamgelegd. Kjeld kwam nog het vak en scoorde vrijwel meteen een schot, een mooie come back na zijn gebroken elleboog!

We weten de wedstrijd uiteindelijk met 9-12 te winnen. Slechte wedstrijden moeten ook gewonnen worden, en dat hebben we gedaan! Complimenten daarvoor.

Puntjes waar we aan moeten werken: het vangen en gooien van de bal en het afronden van (korte) kansen. Maar misschien nog wel het belangrijkste: strafworpen afmaken!!

Complimenten aan het eerste aanvalsvak voor het potdicht houden van de verdediging (ze lieten maar 1 bal door deze wedstrijd!). En voor het tweede aanvalsvak wat mooie aanvallen draaide, nu nog aan die afronding werken!

Grappig om te weten: het eerste aanvalsvak wint deze wedstrijden met 1-3, het tweede aanvalsvak wint deze wedstrijd met 8-9! Wat voor een matige einduitslag van 9-12 zorgde.

Doelpuntenmakers: Tjitse (5), Dylan (3), Michael (2), Raquel (1), Kjeld (1).

Volgende week komen we met z'n allen op het Pomonaplein laten zien hoe het echt moet! Dus kom allemaal kijken!

14.00 Achilles 2 - Madjoe 2
15.30 Achilles 1 - Reeuwijk 1
17.00 Achilles A1 - Top/Quoratio A2

Raquel

Pernix 3 – Achilles 2 (12-12): Een gelijkspel met perspectief

Na een goede voorbereiding stond zaterdag de eerste wedstrijd van het seizoen op het programma voor Achilles 2. Het beloofde een ware korfbaldag te worden die om 10.45 zou starten op het Achillesveld en ons, via Leiden en Waddinxveen, pas tegen het vallen van de avond weer terug zou brengen aan het Pomonaplein.

Gelukkig begonnen wij de dag goed. Wat geeft er immers meer energie dan een vol en bruisend Achillesveld en een onweerstaanbaar lekkere pannenkoek? Heerlijk om even wat sfeer mee te krijgen en vol energie naar Leiden te vertrekken voor de confrontatie met het onbekende Pernix 3.

Al snel bleek dat het geen gemakkelijke middag zou worden tegen een geroutineerde en stugge ploeg. Ondanks het schitterende weer, lukte het ons niet om tot veel scores te komen. We creëerden bij vlagen mooie kansen, maar op sommige momenten ontbrak het ons aan doelgerichtheid of zorgvuldigheid.

De 4-4 ruststand bood echter wel perspectief voor de 2de helft; met doelgerichter spel en meer aanvallende druk wilden we afstand gaan nemen. Na scores om en om leek dat voornemen ook snel waarheid te worden. We kwamen beter in de wedstrijd en na 3 snelle goals op rij namen we een 7-10 voorsprong. We wisten in deze fase beter gebruik te maken van de zwaktes van onze tegenstander. Door gedisciplineerd te spelen creëerden we eigenlijk elke aanval meerdere goede kansen.

Het was zo’n klassiek moment in een wedstrijd dat je voelt dat 1 extra goal de wedstrijd zal beslissen. Pernix bleef echter rustig en bracht extra routine in het veld. Op het moment dat wij vooral pech hadden in de afronding, kropen zij juist weer gestaag dichterbij. Zij namen in de spannende eindfase zelfs een 11-10 en 12-11 voorsprong.

Wat in die eindfase erg positief was om te zien is dat onze brede selectie ons mogelijkheden geeft om te wisselen en nieuwe energie in het veld te brengen. Daarnaast hebben we als ploeg echt voor elkaar en voor een resultaat geknokt. Dit resulteerde 2 minuten voor tijd in de late gelijkmaker. Beide ploegen kregen nog kansen op de overwinning, maar het bleef bij een gelijkspel.

Wellicht had er meer ingezeten, maar gezien het verloop van de wedstrijd is dit een punt dat wij moeten koesteren. We zijn in sterk veranderde selectie zo vroeg in het seizoen simpelweg nog aan elkaar aan het wennen. Deze week gaan we met de leerpunten aan de slag en bereiden we ons voor op de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Madjoe 2.

Wij gaan er uiteraard alles aan doen om dan de 2 punten in Den Haag te houden. We hopen daarbij te kunnen rekenen op jullie aanwezigheid langs de lijn en op jullie support!

Tot dan!

Sportieve groet,

Marcel Noordam

Wat was..

De kop is eraf voor Achilles B1. Na een voorbereiding met oefenwedstrijden tegen Valto, ONDO en de Alsem League ging het zaterdag om het echie. De resultaten in de voorbereiding zeggen niet altijd veel, maar wel was duidelijk dat we niet opgewassen waren tegen de top van de hoofdklasse (KCC), maar ons prima konden meten met DSC en Valto. De laatste oefenwedstrijd tegen ONDO duurde helaas maar 1 helft, maar gaf vertrouwen voor de start van de competitie.

Die Haghe B1 was onze eerste tegenstander. Een bekende tegenstander, maar net als ons wel met een behoorlijk nieuw team ten opzichte van vorig jaar. Toch kennen de meeste spelers elkaar goed door school, vertegenwoordigende regionale selecties en voorgaande competities. Als coaches hoefden we dus weinig over de

tegenstander te vertellen en konden we de focus leggen op ons eigen spel. Vrijuit spelen, veel beweging en elkaar helpen in het vinden van de goede kansen.

De boodschap werd begrepen, want de eerste aanval leverde direct een doelpunt op. De B1 speelde fanatiek, vrijuit en legde prima aanvallen op de mat. Er werd al snel een voorsprong van 4 doelpunten opgebouwd en deze zou de gehele eerste helft intact blijven. Aanvankelijk kon Die Haghe bijblijven door vrije ballen, verder hielden we het verdedigend behoorlijk dicht. De kleedkamer werd opgezocht met een voorsprong van 5 goals (10-5 of 11-6?).

Een goede eerste helft dus, die een vervolg moest krijgen na rust. We hadden in een mindere 2e fase van de eerste helft verzuimd de score verder op te bouwen, maar waren vastberaden om Die Haghe na rust de nekslag toe te dienen.

Dat dit een verbeterpunt is voor de B1 bleek na rust. We waren nog steeds de bovenliggende partij, maar werden chaotischer en gaven verdedigend te makkelijk goals of strafworpen weg. We vergaten om simpeler te spelen en de juiste mensen uit te spelen wanneer de wedstrijd hierom vroeg en werden wat vermoeider. Onze voorsprong konden we niet uitbreiden en Die Haghe bleef steeds “in de buurt” met op een gegeven moment een verschil van 3 goals. Dat we het op deze momenten dan wel konden opbrengen om zakelijk te spelen en direct in onze tegenaanval te scoren, is een compliment waard. We zien het dus wel degelijk. Maar als we al eerder in de wedstrijd op 6 verschil (en meer?) waren gekomen, hadden we het onszelf op zeker veel makkelijker gemaakt. Uiteindelijk scoorden we dus op de juiste momenten en kwam de overwinning niet in gevaar. Met 16-11 was de winst binnen en was de opluchting van de gezichten van de spelers (en de coaches) af te lezen.

Een lekker begin, die eerste punten kunnen maar meteen binnen zijn. En meer dan terecht ook, zeker in de eerste helft speelde de B1 prima korfbal. Verbeterpunten zijn er altijd, maar naar aanleiding van deze wedstrijd zijn dat er toch maar weinig. We hebben het al aangegeven: zakelijker zijn, een wedstrijd eerder “doodmaken”. En doet de een het niet, dan doet de ander het wel. Genoeg scorend vermogen in het team, want iedereen heeft gescoord zaterdag. Daar kunnen we mee verder!

Laura, Marlou, Rick en Steijn; bedankt voor het reserve staan en gefeliciteerd met de dikke overwinning van de B2!

De B2 begon de competitie tegen KIOS B1. Een onbekende tegenstander, maar van te voren door Rick getipt als een vrij pittige tegenstander. Het was voor de B2 een wat vreemde start, aangezien het definitieve team nog niet bekend was, omdat enkele spelers nog niet de kans hadden gekregen zich in een wedstrijd te laten zien. Dus naast spanning van de competitie, was er ook nog wat selectie-spanning. De opmerking van Rick in acht nemend was het dus ook even schrikken langs de kant toen KIOS met zijn eerste schot van de wedstrijd gelijk de 0-1 aantekende, het wordt toch niet zó’n wedstrijd? Maar het bleek een gelukstreffer, KIOS bleek niet zo sterk als van te voren gedacht. In no-time had de B2 orde op zaken gesteld en was de achterstand omgebogen in een voorsprong. Met leuke gevarieerde aanvallen werd deze uitgebreid en stond het na 8 minuten al 5-1. KIOS kreeg wel kansen om bij te blijven, maar de eerste vier door ons te makkelijk weggegeven strafworpen gingen er allemaal niet in. Martin, die Fabian verving op de bank, noemde het in de rust treffend “gretig op de verkeerde momenten.” Verdedigend valt er dan ook nog wel wat te winnen, vooral in het bewaren van het overzicht. Na de 5-1 viel eerst Mike uit, die nog last had van zijn enkel waar hij vorige week doorheen ging en daarna Danique. Zij ging bij een verdedigende actie vol door haar enkel en zal in ieder geval de komende twee weken vanaf de kant moeten toekijken. Misschien was iedereen wat geschrokken, want de doelpunten vielen hierna wat minder makkelijk, maar toch liepen we uit tot 8-1 voor KIOS zijn vijfde stip wel wist te verzilveren, direct gevolgd door een afstandsschot, waardoor we met 8-3 de rust in gingen.

In de tweede helft verving Joram Carlos (waar Brandon en Marlou eerder al Mike en Danique vervingen) en ging de B2 vrolijk op dezelfde voet verder als de eerste helft. Ook de 2e helft eindigde in 8-3, waardoor met 16-6 de eerste punten binnen zijn.

Nadat Fabian op zondag de video-opnames had bekeken, konden onze definitieve keuze worden gemaakt. Alle spelers wilden het graag zo snel mogelijk weten en kwamen dus op zondag naar het veld. Naast Laura, Marlou, Steijn en Rick maken Zoë, Danique, Anna, Mike, Gylian en Brandon de B2 compleet.

Zij zullen het komende week opnemen tegen TOP B2 (behalve Danique dan), dat ongetwijfeld meer tegenstand zal bieden dan KIOS.

Martin, bedankt voor het helpen coachen!

Vandaag eindelijk de eerste competitiewedstrijd voor Achilles C1. Voorafgaand een uitstekende voorbereiding: alle oefenpotjes werden met 'gemak' gewonnen en de Alsem League werd een serieuze proef voor het komende seizoen. De C1 wist daar ook de ongeslagen te blijven, al was het tegen deze mede hoofdklasse ploegen met minder gemak.

Kortom, de voorbereiding was top, al is er , gelukkig, veel ruimte voor verbetering. De nadruk lag in de voorbereiding met name op inzet, passie en plezier.
Vandaag dus de eerste competitie pot: uit tegen Eibernest.

Zeer sterk begin, 0-3 voor en Eibernest werd redelijk afgetroefd. Echter viel de 0-4 niet al waren de aanvallen meer dan uitstekend. Heel, heel veel kansen maar de ballen vielen niet. Aanvallen met 10+ schoten van binnen de 5 meter werden niet beloond en deed de C1 zichzelf echt tekort. Eibernest wist daar dankbaar gebruik van te maken en was wel doeltreffend en kwam tot de rust zelfs terug tot 3-3.

De rust werd vooral gebruikt om te benadrukken dat Achilles C1 de betere ploeg was en wij niet de koppies moesten laten hangen. Nog wat kleedkamertips en met vertrouwen de 2e helft in. 4-3 achter deed de C1 dan vlak na rust niet veel en vrij snel was het dan ook weer 4-4. 4-9 was het 10 min. later... Uiteindelijk 6-13 dik verdiend gewonnen. De C1 maakte het zichzelf wat lastiger dan nodig en de uitslag doet een makkelijke wedstrijd vermoeden. Dat was het zeker niet doordat we de kansen niet afronden in de eerste helft.

Al met al een prima begin van de eerste competitiewedstrijd. Iedereen speelde met een dikke voldoende, maar onze Plien was wederom echt top! Klasse C1, op naar volgende week!!!

De eerste competitie wedstrijd van Achilles F1 zit erop en was vooral een wedstrijd van wakker worden. Er kan namelijk zeker niet gezegd worden dat de topper van de F dingen niet goed deden, maar vooral net te laat. Op het moment dat de wedstrijd halverwege was had Die Haghe het gat al geslagen en was de wedstrijd al gespeeld. Geen probleem om te verliezen van een goede ploeg, maar uitslag had niet zo moeten zijn. Direct verdedigen bij balverlies! Direct een bal pakken en niet eerst rustig kijken! Direct echt verdedigen ipv een beetje! Direct vrijlopen als we de bal hebben en niet na paar tellen! Direct schieten als je vrij staat en niet te lang denken! Direct gooien als iemand vrij staat en niet eerst naar de paal kijken! Al met al de handelingsnelheid met alles omhoog en we gaan punten pakken. Een leuke eerste wedstrijd tegen een sterk Die Haghe, waar we weer mee verder kunnen. Tot woensdag, Cino en Rob

De F3 begon de competitie voortvarend. In de eerste helft pakte het via mooie doelpunten een 2-0 voorsprong tegen KVS F2 . Helaas konden we deze in de 2e helft niet vasthouden en kwam KVS verdiend langszij, 2-2. Maar wat hebben we allemaal goed gespeeld!! Een dikke pluim voor deze prestatie in hun allereerste competitiewedstrijd voor deze zeer jonge F3 is zeker op zijn plaats.

Datum 31-08-2015 22:54