Van Baak en van Loon, tot Ab en Mariska.

hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Dit zou zomaar de nieuwe titel kunnen zijn van een boek in de serie van de Nederlandse Sportboeken Club. De uitgeverij uit Voorburg die na een aantal geslaagde voetbalboeken over de Haagse Voetbalhistorie in het najaar van 2018 ook een korfbaltitel aan het assortiment heeft toegevoegd, Van Alo en Tims, tot Mulder en PAMS. Van Baak en van Loon , tot Ab en Mariska zou dan een boek zijn over de belevenissen van de juryleden van Achilles.

hoofdartikel.JPG

Sinds een aantal jaren doen deze juryleden hun belangrijke taak. Het besluit van de KNKV om ook in de hoofdklassen B een schotklok in te zetten zorgde ervoor dat Achilles op zoek moest naar nieuwe vrijwilligers die deze taak op zich gingen nemen. Als ik het mij goed herinner heeft de TC zich hiermee beziggehouden. Zelf ben ik gevraagd door Arjen van Nieuwenhuijzen, zonder goed te beseffen wat het inhield heb ik toen toegezegd. Een cursusavond van de KNKV bij Die Haghe samen met nog 7 anderen, oefenen bij de trainingen van de B1, een oefenwedstrijd van de B1 en toen gewoon aan de bak. Nu zijn alweer aan het 4e seizoen ( of is het toch al het 5e seizoen ) bezig. De afgelopen 2 jaar waren het niet alleen de wedstrijden van de B1, maar ook de A1 en het 1e speelden ondertussen met de schotklok. Want tegenwoordig zijn het niet alleen de Korfbal League en de hoofdklassen A en B, maar ook de overgangsklassen die met een schotklok werken. Dat betekent meer wedstrijden maar ook meer vrijwilligers die nodig zijn om deze wedstrijden te bemannen. Want elke wedstrijd heeft een voorzitter, een bediener van de schotklok en een bediener van de tijd en de score nodig. Gelukkig lukt dat nog steeds zonder problemen. Ook de uitvoering van de ruim 80 wedstrijden die we hebben gedaan verlopen over het algemeen zonder problemen. Er zijn soms wat probleempjes met de techniek, maar dat ligt niet aan de juryleden, maar meer aan de moderne techniek die de Sportcampus ons biedt. Alle andere problemen worden gewoon "genaild" door de juryleden. Als er Aquarius in de stekkerdoos belandt dan wordt er met aanpassingen voor gezorgd dat de wedstrijd van de A1 tegen TOP gewoon door kan gaan en als er dan een belangrijk punt wordt gehaald door de A1 voelt dat best lekker hoor. Als de schotklokken het niet doen vlak voor de wedstrijd worden gewoon de reservespullen geïnstalleerd. Is er iemand ziek of verhinderd neemt een ander het zonder morren over. Dat is iets om trots op te zijn.

Dat het jureren van wedstrijden achter de jurytafel niet zomaar iets is bleek al een paar keer bij de halve finales van de Korfbal League. U herinnert zich vorig jaar nog waar bij de 1e halve finale tussen TOP en Fortuna, Fortuna voor de 9e keer wisselde in de slotfase, zonder dat iemand dat in de wedstrijd zag. Ook een jaar eerder ging het mis bij Blauw-Wit in de halve finale. Daar zaten onafhankelijke juryleden die in de hectiek van de slotfase het niet meer scherp zagen. Zo'n fout wordt daar meteen groot uitgemeten. Schande geroepen, maar helaas ook juryleden maken weleens een foutje. Ik wil daarbij de nadruk leggen op weleens, het gaat zelden fout. Als er een foutje gemaakt is kan dat dan ook weleens in het nadeel van Achilles, geeft wel duidelijk aan dat we neutraal zijn. Ton van der Laaken heeft na een wedstrijd een keer gezegd "jullie zijn zo'n verdomd eerlijk", dat is een mooi compliment natuurlijk. Maar het is ook het makkelijkst eigenlijk, voor eerlijk spel hoef je niet na te denken, maar doe je gewoon wat je moet doen. Voor vals spel is geen tijd en geen plaats.
Het boek van Baak en van Loon tot Ab en Mariska zal er niet zo snel komen. Het boek over scheidsrechter John Blankenstein van eerdergenoemde uitgeverij liep waarschijnlijk ook niet echt goed, want die kreeg je gratis bij de aanschaf het korfbalboek bij de presentatie in de Sportcampus afgelopen najaar. Dus boeken over juryleden zullen ook niet zo hard lopen ben ik bang. Er zijn ook veel meer vrijwilligers bij Achilles die ook een boek verdienen. Maar een keer in het zonnetje in het hoofdartikel is wel meer dan verdiend.
Dus langs deze weg wil ik de mensen bedanken die zich ingezet hebben en/of dit nog steeds doen . In willekeurige volgorde zijn dat Jaap Baak (die ook een wedstrijd als onafhankelijk juryvoorzitter deed bij OVVO-Rohda in 2016), René van Loon, Ab Waasdorp, Fred Boumans, Nicole de Groot, Sabrina Sanchez, Sharon van Bleijswijk, Tristan Rosenbaum, Michael Matla, Marinus Stulp, Dionne van Dongen, Tijtse Bouwkamp, Renske Lelieveld, Wim van Dortmont, Wout Broers, Linda vd Haak, Sten Verleg, Simon Pot, Joke Overwater en laatste aanwinst Mariska van Willigen (vorige week debuut achter de wedstrijdtafel en gisteren meteen bij het 1e).


Lijkt het jou ook iets of wil je meer weten over de jurytafel van HKV Achilles, neem dan contact met mij op en mail naar mdc66@live.nl


Met een sportieve groet,


Marcel de Coninck

Datum 29-01-2019 16:11
Tags