Spanning in de Korfballeague, wie gaan er naar de kruisfinales?

knkv-korfballeaguefinal.jpg hoofdartikel

Het belooft weer een spannend slot te worden van de Korfballeague. In de grootste korfbal-competitie ter wereld, strijden zowel bovenin als onderin nog verschillende ploegen voor specifieke plekjes op de ranglijst. Bovenin zit de spanning vooral in de strijd om de vierde plek, waarin Fortuna en KZ de komende weken uit gaan maken wie er zal strijden tegen de nummer één van de competitie in de kruisfinales. Onderin is de strijd om plek 8, 9 (beslissingswedstrijd tegen verliezend Hoofdklassefinalist) en plek 10 (directe degradatie) al weken gaande tussen DVO, KCC en DeetosSnel.

hoofdartikel.JPGTOP, PKC en LDODK de top 3

Dat TOP en PKC de twee beste teams van de competitie zouden zijn dit jaar stond eigenlijk op voorhand wel vast. Ondanks de verrassende verliespartij in de eerste pot van de competitie tegen Fortuna, is TOP eigenlijk de rest van de competitie tot nu toe heer en meester geweest. Ook PKC maakte her en der een slippertje maar is nagenoeg foutloos gebleken in de lastige wedstrijden. Dat ook zij kwetsbaar zijn, bewees DOS’46 vorige week door bijna te winnen van de groen-witten. Een fout in het uitwerken in de laatste minuut zorgde ervoor dat PKC alsnog gelijk kon maken. Uiteindelijk denk ik dat TOP en PKC uiteindelijk in ZIGGO zullen staan.

Wie wordt de nummer 4?

Fortuna en KZ zijn verwikkeld in een mooie strijd om plek 4, de laatste plek die nog te vergeven lijkt aangezien de top 3 wel zeker is. Fortuna is dit seizoen uitermate goed gestart. Na de toch wel verrassende finale van vorig jaar, waar Fortuna na een historische zege op PKC in terecht kwam en uiteindelijk verloor van TOP, was het mooi om te zien hoe Fortuna uiteindelijk die lijn in het nieuwe seizoen door kon trekken in de eerste wedstrijden. Uiteindelijk bleek na de eerste twee wedstrijden tegen PKC en TOP (beide gewonnen) Fortuna dé te kloppen ploeg. Dat lukte in wedstrijd 3 Blauw-Wit enigszins verrassend dan ook. Maar de weken daarna liet Fortuna nog regelmatig onnodig punten liggen en zag het KZ langzaam maar zeker dichterbij komen op de ranglijst. Fortuna daalde richting de 4e plek en KZ klom juist na een matige start van de competitie juist door gewoon keihard te werken en punten te pakken tegen bijvoorbeeld LDODK (gelijk spel) en vorige week de belangrijkste winstpartij tegen Fortuna. Daarmee ging KZ “erop en erover” en nam dus die belangrijke 4e plek in.
Echter, als je naar het programma kijkt, heeft KZ een veel zwaarder programma met TOP, PKC en DOS’46 nog op het programma. De voorsprong van 1 punt kan dus zómaar als sneeuw voor de zon verdwenen zijn als Fortuna de op papier makkelijkere tegenstanders op weet te rollen. Ik zet mijn kaarten dan ook op Fortuna voor de laatste plek in de Kruisfinales. Maar het is erg knap van KZ dat zij met deze jonge ploeg zo’n groei hebben doorgemaakt tijdens dit seizoen.

Degradatie, Beslissingswedstrijd en Safe.. wie o wie?

Het kan onderin eigenlijk nog alle kanten op. De stand is in het voordeel van DVO, dat met zes punten op plek 8 staat en dus zichzelf hiermee veilig kan gaan spelen. Met nog een wedstrijd tegen DeetosSnel als huidig nummer laatst in het verschiet, ziet het er naar uit dat de formatie van Richard van Vlooten het ook dit jaar met de hakken over de sloot zal gaan halen. Maar, om daar helemaal zeker van te zijn moet er nog wel her en der een puntje gesprokkeld worden tegen KZ, DOS’46 en het kwakkelende Fortuna. Daar liggen toch wel mogelijkheden voor de ploeg uit Bennekom denk ik.
KCC en DeetosSnel gaan uiteindelijk uitmaken wie er direct degradeert en wie er met de verliezend Hoofdklasse-finalist gaat strijden om een plekje in de Korfballeague. Met een voorsprong van twee punten op DeetosSnel heeft KCC de beste papieren om zich te plaatsen voor de “play-downs”. En aangezien DeetosSnel in het nadeel is in de onderlinge strijd met KCC (Onderling resultaat is op doelsaldo in het voordeel van KCC), zal de ploeg niet genoeg hebben aan de eventuele 2 punten tegen DVO. Er zal dus nog een extra punt behaald moeten worden door DeetosSnel in de wedstrijden tegen Blauw-Wit, DOS’46 en Fortuna. Niet onmogelijk trouwens, want DeetosSnel maakt het de grotere ploegen al het hele seizoen knap lastig. Echter komen zij vaak in de slotfase van de wedstrijd te kort.

Het kan nog alle kanten op. Er zijn een aantal ploegen zo goed als uitgespeeld maar er is dus nog genoeg te beleven in de Korfballeague! Al met al een spannend slot dus.. ik ben benieuwd!

Tot volgende week weer!

Groeten,
Bart

Datum 26-02-2019 16:41
Tags