Ziggo of Ahoy?

Korfbal League Ziggo Dome.jpg hoofdartikel

Ieder jaar staat het grootste korfbalfeest ter wereld gepland, aan het eind van het Korfballeague seizoen. De aanloop naar deze “grande finale” is traditioneel spectaculair met zowel de Hoofdklasse play-offs en de uiteindelijke finale in de PKC-hal en in de zelfde periode natuurlijk de play-offs van de Korfballeague. De afgelopen jaren zijn de play-offs in de Korfballeague regelmatig leuker, spannender en vooral verrassender geweest dan de uiteindelijke finale in Ziggodome. Goed voorbeeld hiervan was vorig seizoen, toen in de play-offs Fortuna in de meest bizarre drieluik van PKC wist te winnen, om vervolgens kansloos te zijn in de uiteindelijke finale tegen TOP.

hoofdartikel.JPG

Ook dit jaar was de verrassing in de play-offs compleet, toen dat zelfde Fortuna wist te winnen van TOP en daarmee de ploeg uit Sassenheim onthield van titelprolongatie. De finale afgelopen zaterdag tussen Fortuna en PKC deed echter wat stof opwaaien toen de wedstrijd zelf eigenlijk voor de neutrale toeschouwer niet om aan te zien was. Dat deed niks af aan de prestatie van Fortuna, want met het tactische brein van Ard Korporaal en de perfecte uitvoering van het plan door de spelers om PKC niet aan korfballen toe te laten komen behaalde Fortuna terecht de eerste landstitel in 15 jaar.

Een aantal jaar geleden is de finale van “ons” korfbal van Ahoy verhuisd naar Ziggodome in Amsterdam. Het verplaatsen van Rotterdam naar Amsterdam was toen niet echt een reden voor discussie. Maar het breken met een jarenlange traditie om Ahoy de rug toe te keren was wel reden voor veel gefronste wenkbrauwen. Want waarom zou je verhuizen naar Ziggo als het goed zit bij Ahoy? Daar had men wel een aantal goede redenen voor, want de mogelijkheden in Ziggo waren vele malen groter dan bij Ahoy. Maak de vergelijking maar met de vele concerten die van Ahoy naar Ziggodome verhuisd zijn. Op zich geen gekke keuze zou je denken. Maar met de verhuizing van Ahoy naar Ziggo, zijn langzaam de prijzen van de kaartjes ook gestegen. Ook de consumpties binnen Ziggodome zijn vele malen duurder dan de consumpties binnen Ahoy en als ik de verhalen mag geloven zijn er gezinnen van vier personen die voor 150 euro een dagje naar Ziggo afreizen om twee korfbalwedstrijden te zien. Dat is misschien wel een beetje buitensporig inderdaad. Tel daarbij op dat men de traditie van de Ahoy-finales nog niet is vergeten en de discussie barst weer los!

Om de finale te verhuizen naar Ziggo, zal de grootste beweegreden geweest zijn dat daaraan een belofte hing vanuit de NOS om de finale live uit te zenden. De technische mogelijkheden zouden in Ziggo mogelijk groter en beter zijn dan in Ahoy. Op zich een begrijpelijke overweging, aangezien het KNKV hoog inzet op het promoten van onze mooie sport. Een live uitzending zou daar mogelijk goed aan bij kunnen dragen. Maar doet dit alles niet af aan de traditie die de korfbalfinale met zich mee brengt? Want als de prijzen zo zijn gestegen dat men liever thuis de finale op de bank kijkt (en die keuze is veelvuldig gemaakt als ik de foto’s op Facebook mag geloven), dan heeft die hele verhuizing eigenlijk niet het gewenste effect gehad toch? Mijn voorkeur is denk ik wel duidelijk, de verhuizing terug naar Ahoy lijkt mij meer een kwestie van tijd. Er zal een contract liggen met Ziggodome, maar er zal binnen het KNKV ongetwijfeld op nieuw gekeken worden naar de plek waar wij ons korfbalfeestje kunnen vieren.

Kort verhaal lang; Sanne en Joren… GEFELICITEERD! Ik heb echt van jullie genoten tijdens de play-offs en de uiteindelijke finale, wanneer komen jullie weer terug?! ????

Tot volgende week!

Groeten,
Bart

Datum 16-04-2019 09:18
Tags