Aqua Eructo!

2017-07-08 De bussen vertrekken.jpg hoofdartikel

Daaaaaggggg!!! En daar gaan ze. Met twee bussen richting kampeerboerderij “de Kiek” in Alphen. De bus met materialen, fietsen, tassen en slaapzakken was hen reeds voorgegaan, met Elmar achter het stuur. Aan de ene kant klappende en zingende ouders, maar ook hartverscheurende taferelen waarbij de nodige tranen gelaten worden.

hoofdartikel.JPGZe zijn een week weg, ‘onze’ kinderen. In de tas een lunchpakketje, snoepjes en een banaan. 5 euro in de portemonnee om iets te kopen in ‘het dorp’. Samen met 122 Achillianen inclusief leiding op weg naar een weekje kamp. Het klinkt als een straf, maar dat is het zeker niet weet ik uit jarenlange ervaring.

De voorbereiding voor deze feestweek zijn al maanden geleden gestart. Met het thema ‘Harry Potter’ ditmaal, de kampweek zal in het teken staan van het 22e Toverschool Toernooi. In de kantine is al geknutseld aan een toverstaf en alleen met een treinticket kreeg je toegang tot de ‘Zweinstein express’. Ouders hebben zich uitgesloofd om de toverschool leerlingen er zo goed mogelijk uit te laten zien in de kleuren van hun team.

Wat kan er misgaan zo’n week? Het wordt een warme week, een hele warme week, een hete week. Hoe zal het gaan in deze hittegolf?! De eikenprocessierups, is die ook in Alphen actief?! Facebook werd ineens een heel belangrijk medium deze week. Regelmatig werden ouders, verzorgers, oma’s, opa’s etc. getrakteerd op een stukje ‘live-video’ en probeerden zo een glimp op te vangen van hun kroost. Hoe ging dat vroeger? Zat je dan een week lang te wachten achter de geraniums tot het voorbij was? Of was je dan zelf onbezorgd een week lang de bloemetjes aan het buiten zetten?

In ieder geval werd al snel duidelijk dat de keuken de heetste plek was, gezien de berichtgeving vanuit dit brandpunt. Afgezien dan van de keer dat de vaatwasser voor een schuimparty had gezorgd. Toch liet de kookploeg zich niet van de wijs brengen. Met als hoogtepunt het hitterecord van 39,2 graden (buiten). In de keuken werd met nog hogere temperaturen doorgewerkt tot de ruim 500(!) pannenkoeken waren gebakken.

De berichtgeving in het landelijke nieuws werd er op dat moment niet vrolijker op. ’36 kinderen onwel tijdens jeugdkamp in Leusden’. 36 kinderen moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze waren oververhit geraakt en sommigen vielen flauw.

Wij waren inmiddels al op de hoogte gesteld van het inwerking zijnde hitteplan in Alphen. Aan het verzoek om geld te doneren voor opblaasbare zwembaden op het terrein, een extra partytent, extra ijsjes, extra flesjes water, zonnebrand en aftersun, werd massaal gehoor gegeven. Een actie waar je als vereniging trots op mag zijn.

En zo werd het een oververhitte week met veel waterpret, niets om je zorgen over te maken. Een dikke ‘like’ voor alle leiding, oudere jeugd en andere organisatoren, die ook dit jaar het kamp weer tot een geweldige week hebben gemaakt!

Note to myself: Volgend jaar geen banaan meegeven.

Peter Zoutendijk

Datum 12-08-2019 17:06
Tags