Neem je verantwoordelijkheid, kom naar de JAV (door Ilan Verboom)

Hoofdartikel 2609.jpg hoofdartikel

Vrijdag 11 oktober is het weer zo ver. Het moment om jouw stem te laten horen door mee te denken en te beslissen op onze vereniging. In deze editie kijken we terug naar het afgelopen seizoen met de jaarverslagen van de verschillende commissies die Achilles heeft.

hoofdartikel.JPGDat klinkt misschien niet als de ultieme vrijdagavond, maar het is o zo belangrijk voor de club om aanwezig te zijn en van je te laten horen. Buiten het feit dat er een minimaal aantal aanwezigen nodig is om de JAV überhaupt doorgang te laten vinden, is het de uitgelezen kans om tijdens de rondvraag jouw mening te laten horen over zaken die voor jou belangrijk zijn.

Voor de leden die nog niet of zelden aanwezig zijn geweest bij een JAV en zich afvragen hoe dat in zijn werking gaat een korte samenvatting: eerst hopen we dat er genoeg aanwezigen zijn zodat mensen niet voor niks naar De Vlonder zijn gekomen, het komt namelijk te vaak voor dat er niet genoeg leden zijn (komen dus!). Zodra de vergadering geopend is, staan we kort stil bij elk jaarverslag om iedereen de kans te geven om op- of aanmerkingen te hebben. Afgelopen vergaderingen lopen we daar steeds sneller doorheen en volgens mij is er afgelopen JAV (of die ervoor) een record gevestigd dat we na een uurtje klaar waren. Het hoeft dus ook niet je hele vrijdagavond te kosten. Met interactieve TV kan je tegenwoordig The Voice bij het begin afspelen en reclames doorspoelen om weer up-to-date te raken. Na het goedkeuren van de jaarverslagen komen we aan bij de rondvraag. Zoals eerder gezegd is dat de uitgelezen mogelijkheid voor input en verandering binnen de club. Neem als voorbeeld het ontstaan van de Materiaal Commissie. Die is op een jaarvergadering in het leven geroepen door een bezorgde ondergetekende. Tijdens de rondvraag heb ik mijn zorgen uitgesproken en een oplossing geboden waartoe ik steun kreeg van de leden. Ook de commissie Wedstrijdzaken en de duidelijkere scheiding tussen TechC en TopC is zo ontstaan. Of neem nou de Alcoholvrije Zone, dat is afgelopen JAV aan de kaak gesteld om de kinderen naast de rookvrije vereniging ook op het gebied van alcohol het goede voorbeeld te geven.

Zo maken de leden de club. Als lid heb je de verantwoordelijkheid om samen, met elkaar, het beste uit de vereniging te willen halen. Vergeet niet dat je als speler afhankelijk bent van vele vrijwilligers zonder dat je het misschien door hebt. En dat allemaal zodat jij je hobby kan uitvoeren. In mijn ogen is het dus een morele verplichting dat je (maar!) twee keer per jaar een (deel van je) vrijdagavond besteed om met zijn allen afspraken te maken voor het komende seizoen, of in dit geval terug te kijken, te evalueren en vooral te leren van het afgelopen seizoen. Iedereen wil het beste voor elkaar en de club. Samen kunnen wij daar op vrijdag 11 oktober weer aan werken.

Groeten en tot vrijdag 11 oktober,
Ilan Verboom

Niet alleen Ilan maakt zich zorgen om de opkomst bij de JAV, maar ook vele andere Achillianen. Zo ook Hans Lijmbach die hieronder zijn zorg deelt.

Voel je aangesproken, kom naar de JAV

Zaterdagochtend 9.30 kom ik ons veld op, zie ik ouders met kinderen vertrekken naar uitwedstrijden en loop ik met tegenstanders naar binnen. Ikzelf ben op weg naar mijn kleinzoon Joachim die training heeft bij de kangoeroes. Het is best wel lekker weer na een door-en-door natte avond en nacht. De velden liggen er goed bij.

Ik zie trainer/coaches samen met hun spelers sjouwen met manden en palen, veel activiteiten zo vroeg op de ochtend. Heel veel ouders en kinderen op en rond de velden, luide aanmoedigingen en gejuich bij weer een doelpunt. Iedereen geniet, of ze nu verliezen of winnen, het spelen van het spelletje met elkaar staat hier voorop.

Linda van den Haak komt van het veld lopen na het fluiten van een wedstrijd die zojuist is afgelopen. Dat zij dit doet komt de vereniging ten goede want zonder scheidsrechters geen wedstrijden.

Recht tegenover waar ik zit te schrijven trainen de kangoeroes en zijn enthousiaste trainers bezig met hun programma. Kinderen blij, ouders blij en trainers blij. Onze toekomst is in goede handen.

Dan trilt mijn smartphone en ik zie bij het openen van het email account weer een afmelding voor de JAV-vergadering van vrijdag 11 oktober. Inmiddels zijn er sinds de uitnodiging alweer een hoop afmeldingen genoteerd. En daarom besluit ik mijn stukje iets anders te laten eindigen dan oorspronkelijk beoogd.

Als zoveel vrijwilligers, (groot-) ouders en kinderen blij en gelukkig worden van het trainen en sporten op Achilles, waarom heeft de jaarvergadering dan iedere vergadering weer zo’n moeite om haar vereiste quorum te halen? Twee keer per jaar houden wij een jaarvergadering waarin we in de ene keer vooruit en de andere keer terugkijken. Dat wil het bestuur doen met zoveel mogelijk betrokken Achillianen en niet met precies het vereiste quorum aan stemgerechtigde leden. Twee keer per jaar van 20:00 tot maximaal 23:00 bij elkaar komen om met jullie bestuur te praten, of nog beter, te discussiëren over het gevoerde beleid of om te vragen om verandering. Want wat er op tafel komt gaat over ons als vereniging nu, maar ook in de toekomst. Zo ook deze keer waarin de bemensing van de verschillende commissies aan de orde is. Zonder vrijwilligers, geen vereniging, iedereen moet zijn/haar steentje bijdragen. Daar gaat het om.

Daarom vraag ik jullie namens mijn medebestuurders om, met respect dat er altijd hele goede redenen zullen zijn om niet aanwezig te kunnen zijn bij de JAV, toch na te denken of je toch niet wel aanwezig wilt zijn. Want Achilles dat zijn en doen we allemaal samen.

Dus kom op, voel je aangesproken en laat de Vlonder vrijdag 11 oktober uitpuilen door met zoveel mogelijk stemgerechtigde leden aanwezig te zijn. Dan hoeft het bestuur op vrijdagavond niet te gaan zoeken naar leden die gebeld moeten worden om alsnog te zorgen dat wij het geëiste quorum halen en de vergadering rechtsgeldig is.

Met vriendelijke groet,

Hans Lijmbach

Datum 01-10-2019 08:41
Tags