The Circle of Korfbal (Door Leon van Dam)

hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Zoals dat wel vaker gaat bij korfbalstelletjes die kinderen krijgen ‘speelt’ onze zoon ook bij Achilles: bij de kangoeroes. Op zaterdagochtend naar de korfbal, behalve wanneer het te druk is met andere (leuke) dingen. Er wordt dan netjes in de groepsapp afgemeld en niet alleen door ons, maar ook door andere ouders. Heel af en toe zijn er te weinig kids vanwege vakantie of iets dergelijks en dan wordt de training afgeblazen.

hoofdartikel.JPG

Bij de trainingen druppelen de kids op verschillende tijden binnen. Sommigen ruim op tijd, anderen net op tijd en altijd wel iemand te laat. De trainingen zijn heerlijk te om te zien. Sommige kids zijn gemotiveerd, andere focusloos en af en toe één die geen zin heeft. De toppers van trainers staan er soms als scheidrechters bij om alles in goede banen te leiden. Uiteindelijk heeft iedereen het naar zijn/haar zin gehad.

Na de training collectief opruimen. Ook daar zijn de verschillen zichtbaar: de één pakt snel wat mee, de ander verzaakt totaal en het zijn meestal dezelfden die diehard altijd zo veel mogelijk opruimen. Terwijl de diehards nog aan het opruimen zijn staan er een aantal al in de rij bij de bar om snoepjes te halen, want dat hoort er bij, wat lekkers na het korfballen.

Terwijl zij aan het lekkers zitten staat het veld vol jeugd die wedstrijden spelen. Daar zie je dan dat de discipline wordt aangetrokken naarmate de leeftijd vordert. Iedereen verzamelt op tijd, niet gemotiveerd is niet spelen of gewisseld worden, focusloosheid wordt aangesproken. Wanneer de laatste wedstrijd is geweest met zijn allen opruimen, want dat hoort er bij.

Na de jeugd is het de beurt aan de selectie. Zo vaak maak ik deze dames en heren niet mee, maar terugkijkend naar mijn tijd als selectiespeler bij Ready ga ik er vanuit dat de discipline daar hoog is. In mijn tijd (voel me oud als ik dat schrijf) was het op tijd verzamelen, verplicht trainen en goed je best doen. Zo niet, dan stond je er naast en dat wilde je niet. Er stond namelijk altijd wel iemand anders klaar om jouw plaats in de het veld in te nemen. Voorbeeldgedrag, dat hoorde er ook bij.

Kijkend naar de kangoeroes die in de zon van hun lekkers genieten zeg ik in mijn hoofd dat ze moeten genieten van deze tijd, want voor je het weet is het over met de korfbalbeleving op deze manier.

En dan is het op zaterdag tijd voor mijn eigen wedstrijd in de breedteklasse. Tenminste, als deze doorgaat, want zo nu en dan regent het afmeldingen in de groepsapp. Meestal is het 45 minuten van te voren verzamelen, maar dat is meestal een richtlijn. Sommigen zijn ruim op tijd, anderen net op tijd en altijd wel iemand te laat. De wedstrijden an sich? Sommige spelers zijn gemotiveerd, andere focusloos en af en toe één die geen zin heeft. De toppers van scheidrechters zijn er altijd om alles in goede banen te leiden. Uiteindelijk heeft iedereen het naar zijn/haar zin gehad.

Na de wedstrijd collectief opruimen. Ook hier zijn de verschillen zichtbaar: de één pakt snel wat mee, de ander verzaakt totaal en het zijn meestal dezelfde die diehard altijd zo veel mogelijk opruimen. Terwijl de diehards nog aan het opruimen zijn staan er een aantal al in de rij bij de bar om bier te halen, want dat hoort er bij, wat lekkers na het korfballen.

Datum 08-10-2019 09:00
Tags