Groot, groter, grootst (door Frits Broers)

grootgrotergrootst.jpg hoofdartikel

Van mijn neef de voorzitter kreeg ik wat bespiegelingen over de afgelopen ALV door. Het blijkt verdomd lastig te zijn om vrijwilligers te vinden die elke week 1, 2 tot 3 keer per week op vaste tijden wat voor de club willen doen, bijvoorbeeld training geven. En dan willen we ook nog vrijwilligers die deskundig zijn en hun taken ‘professioneel’ uitvoeren zodat alle leden het prima naar de zin hebben. Een lastige opgave voor een club die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot – in volume- de grootste van Den Haag. Waarom zijn we de grootste? Uiteraard heeft de samensmelting met Ready daaraan bijgedragen. En dat we op een behoorlijk tot hoog niveau met de jeugd spelen. En dat Achilles een doorgaans goed georganiseerde club is waarbij naast het korfbal ook heel veel andere activiteiten zijn.

hoofdartikel.JPG

Daar wil je je kind graag op doen. Maar we zijn ook groter omdat de andere clubs kleiner zijn geworden, of erger, niet meer bestaan. Een aantal clubs zaten of zitten in wijken die qua samenstelling zijn veranderd en waar de huidige bewoners niets van onze oer-hollandse gemengde sport moeten hebben. En de andere clubs in onze buurt hebben geen hoog ambitieniveau en worden steeds kleiner of zijn uit armoede aan het fuseren. Dat is natuurlijk op zich allemaal goed nieuws voor Achilles maar het gaat erom, nu je door bovengenoemde omstandigheden de grootste bent, dat je de grootste blijft maar ook toonaangevend gaat worden en naar een next level toewerkt.

En dat next level betekent dat je zaken moet gaan professionaliseren. Het is belangrijk om goede en vakopgeleide trainers voor je jeugd te hebben. Niet alleen voor de top maar juist ook voor de breedteteams in de jeugd. Zij betalen net zoveel contributie als een speler van het selectieteam en zijn samen met de lagere senioren breedteteams de ‘melkkoe’ van onze penningmeester. Als je het korfballen voor deze groep aantrekkelijk maakt en houdt dan zal dat alleen maar tot een toename aan volume gaan leiden. En dat volume zorgt weer voor extra financiële armslag om doelen te stellen en ambities waar te maken. We krijgen straks een nieuw clubhuis waarmee we een verdere voorsprong nemen op de omliggende clubs. Maar zo’n clubhuis zal niet alleen met vrijwilligers achter de bar een succes kunnen worden. Er zal geprofessionaliseerd moeten worden zodat we aan leden en buurtbewoners een hoog kwaliteitsniveau kunnen bieden en aldus meer geld de buffetinkomsten te kunnen genereren. Met deze omstandigheden creëer je een situatie waarbij Achilles de voorsprong op alle omringende clubs verder vergroot. Als je er als korfballer een beetje bij wil horen dan is er maar één club waar je lid van wil zijn.

Boter bij de vis, want wie gaat dat betalen? U, beste lezer! Op dit moment betaal je bij Achilles iets meer contributie dan als je naar een omringde korfbalclub gaat. En toch wil men graag lid van Achilles worden. Zoals u misschien weet ben ik momenteel voetbalvoorzitter van HBS. Daar wil ook iedereen lid van worden, maar dat kan niet, er zijn wachtlijsten. HBS stelt tientallen kinderen per jaar teleur. Ze wonen ondermeer in de Vruchten- of Bomenbuurt en kunnen ook bij Ras, Scheveningen of Duindorp gaan voetballen, maar dat willen ze niet. Ze betalen liever €70,-- entreegeld en het dubbele aan contributie om bij HBS te kunnen voetballen.

We zijn zoveel groter geworden dan we ooit zijn geweest. Om 400 leden of meer te kunnen bedienen kan je niet zonder professionaliseringsslag. Men werpt dan vaak tegen dat daarmee het karakter van de club geweld wordt aangedaan en we geen club meer van vrijwilligers zijn. Nou, die vrijwilligers blijven keihard nodig. Maar je kunt vrijwilligers ook ontzorgen en ze inzetten op posities die de waarde van de club verhogen. Degene die zondagmorgen 2 uur bardienst draait zou bijvoorbeeld ook 2 uur op de website en twitter voor actuele verslaglegging van de resultaten van onze teams kunnen zorgen. En dan staat onze betaalde horecamanager achter de bar. Want ik heb nu (zondagmorgen 10:00 uur) nergens uit kunnen opmaken waarom we in godsnaam met 16-10 van ZKV hebben verloren.
Voor een club met ambities moeten zulke zaken 100% voor elkaar zijn.

Om op het next level te komen zullen de contributies dus substantieel verhoogd moeten worden zodat je het aankunt om groot te zijn, groter te worden en straks zowel qua volume als prestatieniveau dé grootste korfbalclub van de regio Den Haag te zijn.

Frits Broers

Datum 29-10-2019 09:00
Tags