Korfbal League en Achilles komend seizoen (Door Peter Frauenfelder)

hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Over de Korfbal League editie 2019-2020, stereotypen in het korfbal en lukt het Achilles 1 om direct terug te keren naar de Overgangsklasse? De Korfbal League bestaat als naam voor de hoogste competitie nu 15 jaar. Is er eigenlijk veel veranderd in de afgelopen 15 Jaar? Ja en nee. Telkens gemiddeld weer meer doelpunten, records per wedstrijd, een professionele competitieopzet en stukje bij beetje steeds meer exposurewaarde. Ook is de League vaak proeftuin voor nieuwe spelregels. Helaas zelden echte gamechangers. Feitelijk is de invoering van de schotklok in 2005 nog steeds de meest in het oog springende verandering.

hoofdartikel.JPGWijzigingen doorvoeren gaan op z’n ‘korfbals’: kalm aan en niet te mal doen. Toch worden ineens dit seizoen een paar interessante spelregelexperimenten in de League doorgevoerd:
1) De groene kaart = tijdstraf voor 5 minuten. Dit kost het team van de overtreder minimaal één wissel en in het geval van terugbrengen van de bestrafte speler twee wissels. 2 x groen is geel en ook een tijdstraf. Twee keer geel of direct rood betekent douchen (dit was al zo).
2) Voortaan 2 scheidsrechters per wedstrijd. Dat lijkt een goede wijziging, maar hoe zit dat met de rolverdeling tussen de 2 arbiters? De 1 geeft aanvallende fout, de ander ziet er doordringen in? Spannend.
3) Een strafworp moet genomen worden door de speler wiens kans verloren ging. Ik lees op de site van KNKV: “We zijn niet bang dat er bij gelijke stand in de slotfase een stortvloed van overtredingen zal komen.” Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken.
Tot zo ver even de innovaties. Voor de thuiskijker is het er qua info en video een stuk beter op geworden de afgelopen jaren. Er zijn diverse sites waar alles te volgen is en de livestreams (ook steeds vaker hoofdklasse streams) worden steeds professioneler en dat geldt ook voor het commentaar, al is dat soms nog te partijdig.
Wat ook nog is zoals het was, is dat de mannen de meeste goals maken, niet omdat ze daar per definitie meer aanleg voor hebben, maar dat is simpelweg in de traditionele rolverdeling ingebakken. Standaard zien we ongeveer een 70/30% verhouding in doelpunten. Soms schurkt het voorzichtig tegen de 60/40% aan. Of het ooit 50/50% gaat worden is zeer de vraag.
Qua veel scorende dames zijn er gelukkig goede voorbeelden te noemen. Elke topclub in de League heeft wel een echte damesspits in de gelederen. Denk aan Fleur Hoek bij Fortuna, Celeste Spilt bij Top, Marjolijn Kroon bij LDODK en Esther Cordus bij KZ. Deze dames produceren goals op bestelling en dat is vooral prettig als je zo’n dame in jouw team hebt. De heren elimineren elkaar steeds vaker. De ene keer win jij, de volgende keer jouw tegenstander. Okay, op sommige heren staat geen maat, maar het is vaker gezegd, “wedstrijden win je op de dames”. Regelmatig produceren dames daadwerkelijk een beter schotpercentage dan hun mannelijke collega’s. Als aanvallende dame weet je je ook altijd gesteund door een reboundende heer. Die staat daar speciaal voor jou, dus peren maar. Dat er altijd mannen in de afvang staan is nooit anders geweest, het is nou eenmaal zo. Als je rebounder van beroep bent dan sta je desnoods te rebounden tegen een gast die nog eens een kop langer is dan je eigen gezonde 1.90 meter. Rebounden is mannenwerk, begrijp je wel. De uitzondering is Fortuna, want die hebben reuzin Mirjam Malta (1.98) in de gelederen. Toch is het vreemd dat dit de enige dame is die echt met regelmaat staat te rebounden, want ik zie genoeg voorbeelden van dames die bijna elke wedstrijd over-lengte hebben op hun directe tegenstandster. Sanne Alsem heeft ook vaak over-lengte, heeft sprongkracht en dat felle waardoor ze per definitie geschikt is om elk paalduel te winnen. Toch is dat haar rol niet, want waar moet Reigersberg dan gaan lopen? Met Malta in de rebound zie je de snelheid in de aanval toenemen bij Fortuna. Ze pakt dan veel en gaat dan uitdelen totdat de goal valt of een lange heer voor de steal gaat met risico op een stip tegen. Weet ook dat een in één keer geplukte bal (dus zonder het vertragende uitblokken, de bal over je heen laten komen en de bal bij de achterlijn pakken) meestal een flitsend vervolg van een aanval zal betekenen, want wie dan omkijkt is gezien.
Dus wat mij betreft heeft het traditionele posteren van een reboundende heer onder de paal z’n langste tijd gehad. Nog te weinig teams lossen de afvang dynamisch op. Jammer, want zonder statische afvang spelen is leuker om naar te kijken, met PKC als het beste voorbeeld. Leuker ook, omdat die tolletjes om de afvang te verkrijgen steeds irritanter worden. Misschien moeten we het gaan verbieden dat heren over een damesblok mogen oplossen? Als dat niet meer mag dan ben ik benieuwd welke creatieve oplossingen gevonden gaan worden. Misschien is dit ook de oplossing niet, maar het kan toch ook niet zo zijn dat we tot in de lengte der dagen naar dat vreselijke oplossen moeten blijven kijken.
Kort even terugkijken naar de Korfbal League editie van vorig jaar. PKC was zoals gebruikelijk in de reguliere competitie heer en meester, maar liet zich wederom aftroeven in de finale. Dit keer door de reguliere nummer 4 van de competitie Fortuna. De Delftenaren hadden een goed tactisch plan bedacht. Op de momenten dat PKC niet kon doordrukken sloeg Fortuna genadeloos toe, met Nick vd Steen als de belangrijkste plaaggeest. Fortuna is een lastige ploeg en kan diverse scenario’s spelen met uiteenlopende type spelers. Veel discipline ook in het uitvoeren van de opdrachten en taken. Wat Fortuna knap doet is spelers, met elk hun unieke vaardigheden, optimaal laten renderen en per wedstijd de ideale combinaties van die kwaliteiten bij elkaar puzzelen. Dit kan echter ook betekenen dat je ineens geen basisplaats hebt terwijl je de week daarvoor nog een 7 klapper schoot. Het collectief gaat duidelijk boven het individu in Delft en het werkt, dus ze hebben gelijk.
Aan de onderkant kwam nieuwkomer DeetosSnel (nieuw voor de millennials dan, want Deetos is toevallig wel vijfvoudig landskampioen) tekort en degraderen kost je dan meestal direct ook je beste talent. Talent Brett Zuijdwegt dus van Deetos naar PKC. Ook KCC kwam uiteindelijk tekort en speelde heroïsche playdowns tegen hoofdklasse promovendus Tempo. Eerder in directe promotie-duels promoveerde Groen Geen naar de League en ik denk dat Groen Geel het aanstaand seizoen met kunst en vliegwerk gaat overleven. Groen Geel heeft een jonge en talentvolle selectie met Kevin Dik en Carlo de Vries als target-mannen, maar ze kunnen over meer schijven scoren. Als GG er aanstaande editie in weet te blijven, dan gaan we ze daar ook de komende jaren als vaste waarde zien. Voor Tempo ligt dat anders. Daar komen de goals doorgaans van clubicoon Edwin van der Weijde en de 3 Daltons, de broertjes Steenbeek. Jelle “de sloper” is de bekendste van de 3. Probleem is dat vd Weijde en de Steenbeekjes allen geen jonge High Potentials meer zijn. Jelle Steenbeek brengt wel League-ervaring uit zijn Dalto-tijd. Dat kan wellicht helpen. Het dameskwartet van Tempo is redelijk, maar niet goed genoeg (met Elma Schroder wellicht als positieve noot) om het scoren over te nemen als de heren aan banden worden gelegd. Puntloos blijft Tempo niet. Hier en daar voorzie ik een stunt, maar ik denk dat het bij een eenmalig optreden zal blijven.
In de aankomende editie gaat het voor de bovenste plekken opnieuw tussen de top 5 van vorig seizoen. Dus PKC, TOP, LDODK, Fortuna en KZ. Maar zeker niet per se in deze volgorde. Mogelijk kunnen Dos’46 en DVO toch dit jaar al druk op plek 5 geven. PKC zal denk ik niet zo domineren zoals de afgelopen seizoenen. Ze zijn immers behoorlijk wat vaste waarden kwijt. Zo kozen Nadhie en Danny den Dunnen, Mabel en Veerle Havelaar en ook talent Mark Klop allen voor HKC, dat simpelweg geweldig heeft ingekocht. Kijk er niet gek van op als HKC zich dit jaar al gaat bemoeien met de kruisfinales voor promotie.
Maar ook Susanne Struik is bij PKC gestopt na een prachtige carrière. PKC heeft natuurlijk veel breedte die nu een kans gaat krijgen. Er komt potentieel uit België over en er staat bij de heren nog steeds een enorme bak routine binnen de lijnen. Toch, PKC gaat er bij de dames dus heel anders uitzien. Kwalitatief niet per se minder, met talenten als Sanne van der Werff en Brett Zuijdwegt zeker in de basis, maar meestal moet een vervangende motor wel even goed worden ingereden. Te snel vol gas geeft verderop olielekkage.
Bij Top zie ik niet heel veel verandering. Nog altijd TOP natuurlijk, maar ook wat sleets op de een of andere manier. Ik vond ze vorig seizoen wat mat. Als het even niet liep gaven ze zich snel gewonnen, alsof vechten te min is. Misschien toch de vervetting van 3 landstitels achter elkaar? De kwaliteit van de Sassenheimse selectie blijft evengoed onverminderd hoog. Het lijkt dus meer een mentaal dingetje. Ik denk dat nieuwe gezichten speeltijd krijgen. Talent Tim Flokstra die van LDODK overkomt gaan we zeker binnen de lijnen zien. Nieuw elan in de bollenstreek?
Fortuna zoals beschreven is een echte stuntploeg. Ze kunnen veel jokers inzetten en gaan waarschijnlijk opnieuw kruisfinales spelen, ook zonder good old Marcel Segaar die gestopt is. Tich ook een naam en altijd stabiele vaste waarde geweest. LDODK is misschien toch de te kloppen ploeg in de reguliere competitie. Stabiele selectie, nu wellicht wel klaar om te oogsten, al is de keuze van sterkhouder Femke Faber om voorlopig te stoppen een serieuze aderlating. Ik zag wel een berichtje voorbijkomen dat ze haar toch nog op andere gedachtes willen brengen. Met de komst van Marlous Frieswijk (ex-Blauw Wit) halen ze evengoed een International met scorend vermogen.
KZ liet vorig seizoen van zich horen en heeft een team in opbouw. De internationals: Ester Cordus, Alwin Out en Jordi Pasma zijn daar de dragende krachten met daaromheen veel talent, zeker bij de dames. Als ze nog een stapje kunnen maken, dan kan KZ van iedereen winnen. Ik denk wel dat KZ zich met plaats 4 gaar bemoeien.
Over Blauw Wit hadden we het nog niet gehad. Marc Broere is nu echt gestopt (dank namens korfbal minnend Nederland voor vele jaren entertainment en 1465 Korfbal League goals volgens Wiki), Otto Fabius en Momo Stuivenater voorlopig ook gestopt, Marlous Frieswijk en vriendje Christian Dekkers zijn verkast naar LDODK en dan gaat het toch lastig worden daar in Amsterdam vrees ik. Gerald van Dijk moet daar de meubels gaan redden. Hij blijft een fenomeen en begrijpelijk dat BW hem heeft gesmeekt terug te komen, maar kan hij het nog op Leagueniveau? Gerald z’n kwaliteiten en z’n ervaring zijn natuurlijk evident, maar ik denk dat zo’n hele competitie lang op topniveau acteren te veel gevraagd is. Vervelend om te zeggen, maar ik denk dat Blauw Wit op de playdown plek gaat eindigen.
DVO en Dos’46 zullen ook dit jaar de middenmoot vormen. DVO maakt stappen, lieten dat 2e helft van de vorige editie al zien en gaan dit jaar eerder afstand van de onderste streep nemen. DVO heeft veel scorend vermogen, maar moet zich verdedigend verbeteren. Het collectief is goed en ze kunnen als alles goed valt punten van de top 5 afsnoepen. Dos’46 zal zich net als vorig jaar uiteindelijk tevreden moeten stellen met plek 6. Dat past niet in hun ambities. Ze willen zich met de kruisfinales bemoeien, maar ik zie nog niet voldoende breedte om dat nu al af te dwingen. Het gat met de kuisfinale plekken zal wel kleiner zijn. De goals komen daar nog te veel van spits Jelmer Jonker (vorig jaar met 133 goals de topscorer, omdat hij werkelijk alles terugkrijgt) en de stylist van het Noorden, Harjan Visser. Ook Nienke Hintzbergen was regelmatig veel scorend, maar nog niet heel constant. Max Malesteijn is ook een vaste waarde geworden en meestal de baas in het veld. Leander Zwolle komt terug van een lange blessure en aanwinst Pascal Frieswijk (ex-Blauw Wit) is een goede versterking voor de rebound. Toch plek 6 denk ik, wellicht 5 als het mee zit.
Laat ik me eens wagen aan een voorspelling tot aan de kruisfinales;
1) LDODK
2) TOP
3) Fortuna
4) PKC
5) KZ
6) DOS 46
7) DVO
8) Groen Geel
9) Blauw Wit
10) Tempo
Als de Korfbal League voor jou een ver van je bed show is, zul je waarschijnlijk meer interesse hebben in de kansen van de Achilles wedstrijdsport teams. In plaats van een stapje dichter (amper 1,5 jaar geleden deed ons 1e tot het laatst mee voor promotie naar de hoofdklasse) bij de League te komen viel het kwartje aan het einde van het vorige seizoen juist de verkeerde kant op. Bitter en niet meer over hebben. Maar nu dan direct de kans om e.e.a. recht te zetten. Ik verwacht een zeer spannend competitieverloop en we gaan ons zeker met de bovenste plekken bemoeien. Echter, de tegenstand van de huidige veld Overgangsklassers Antilopen, Dindoa en KVA zal enorm zijn. Het is dus niet handig om hier te beweren dat we zomaar even kampioen worden. De hierboven genoemde teams hebben immers exact de zelfde doelstelling om direct (terug) naar de Overgangsklasse te promoveren. Dus op papier 4 kanshebbers. Mind you, 5, want Die Haghe heeft weer wat kleur op de wangen gekregen na de terecht gewonnen HKD finale van zaterdag.
Maar gaat het lukken? Het kan zeker, is mijn politieke antwoord. De vorm van de dag, wat extra brengen als het moet en een leeuwenhart, zijn nodig voor het kampioenschap. Met het scorend vermogen zit het doorgaans wel goed. Waar ik me af en toe wel flink aan erger is dat we het verdedigend soms echt te makkelijk laten lopen. “Ach zolang we er meer maken dan we doorlaten” zal de onuitgesproken gedachte zijn. Dat is uiterst onverstandig. In de 1e klasse kom je er vaak nog wel mee weg, in de Overgangsklasse zeker niet. Nu goed, wellicht was het bij de Haagse korfbaldagen nonchalance. Vanaf nu graag de vechtmachineknop weer activeren Als jullie dat ook kunnen brengen, dan krijg je het publiek vanzelf mee. De tegenstand gaat dus komen van Antilopen, Dindoa, KVA en Die Haghe. MIA, Nova, Noviomagnum zijn de andere tegenstanders. Een mindere dag hebben tegen deze ploegen lijkt echter niet handig. Ik wens de eerstelingen veel goals en hopelijk traantjes van geluk aan het einde van de rit. Promoveren in het shirt van Achilles is toch het mooiste dat er is.
Ons 2e en ook het 3e spelen op reserve 1e klasse niveau en dat is goed voor de opbouw. Gevoelsmatig kan het 2e voor het rechterrijtje gaan en voor het 3e zou handhaven een geweldige prestatie zijn. Ons 4e zit daar overigens (reserve 2e klasse) kort achter. Allen ook veel plezier en succes.
Tot slot onze talenten van de A1. Afgelopen seizoen heeft onze A1 zich kunnen meten met de absolute top van de Junioren Hoofklasse teams. Op het veld laat het team van coach Arjen ook zien dat ze er klaar voor zijn en dan bedoel ik promoveren naar de veld Hoofdklasse. In de zaal spelen we al op dat niveau. Maar mijn hemel wat een sterke zaalindeling, althans op basis van de namen. Wat te denken van een poule met: Fortuna, Top, PKC, KZ, Dalto, DSC en SKF. Klinkt als een loeizware klus, al zeggen de namen vaak lang niet alles over de kracht van een lichting in een specifieke seizoen. Als we even van eigen kunnen uitgaan dan zullen we wederom handhaven. Hier en daar mooie uitslagen tegen de grote namen en wie weet zit er nog wel meer in dan plek 5.


Peter Frauenfelder

Datum 12-11-2019 09:00
Tags