SOS: Scheidsrechterstekort - alle hulp is nodig!

Het hing al een tijd boven ons hoofd: punten in mindering voor elke wedstrijdploeg die uitkomt in de senioren-wedstrijdcompetitie. Vorig seizoen heeft Achilles in totaal te weinig wedstrijden extern gefloten. Hiervoor hebben we een flinke financiële sanctie gekregen, en daar bovenop ook nog eens een sportieve. Zes punten in totaal zijn afgelopen weekend verrekend. Lees verder voor een stuk namens het bestuur en het ‘verslag’ van Achilles 2 - Nova 2, geschreven door Ilan, dat het probleem treffend illustreert.

Onverwacht? Nee. Timing? had beter gekund. Zeker met een 2e team dat bovenaan in hun competitie stond en nu genoegen moet nemen met een tweede plek. Echter hebben we nog een flink aantal wedstrijden te gaan en weten ze dit gat nog te dichten. Het eerste team is gelukkig gevrijwaard van een sportieve sanctie.

Afgelopen jaarvergadering in september werd het scheidsrechtersprobleem nog aangehaald door Marinus. Er moet iets gebeuren om het aantal scheidsrechters, dat extern wil fluiten, te gaan vergroten. Meerdere malen is het onderwerp binnen de bestuursvergadering besproken.

Uiteindelijk heeft het bestuur besloten een noodmaatregel voor het resterende seizoen door te voeren: Scheidsrechters worden vergoed voor alle wedstrijden die mee tellen voor de telling van de rompregeling KNKV. Iets waar het bestuur geen fan van is, maar in dit geval breekt nood wet!
Door deze noodmaatregel proberen we de sportieve sanctie voor aankomend jaar te voorkomen. Deze noodmaatregel is budgetneutraal omdat de vergoeding even hoog is als de kosten die normaal gesproken met de club worden verrekend.

Op de langere termijn heeft Achilles al de nodige maatregelen genomen. Elk lid, startende vanaf de C-categorie, dient zijn of haar spelregelbewijs te halen dit jaar. Aanstaande maandag 27 januari vindt er een spelregelavond plaats in de kantine waarbij deze leden worden verwacht. Vorig jaar is deze regel reeds ingevoerd met daarbij een resultaat om trots op te zijn. Tevens geldt er voor de juniorenteams een verplichting om elke week scheidsrechter af te staan voor de jeugdploegen. Zij worden begeleid door de begeleiders. Tijdens trainingen worden onderlinge oefenwedstrijdjes gefloten door de spelers zelf. Hierdoor komt elke speler ook in aanraking met het fluiten van wedstrijden.

Door deze maatregelen proberen we een cultuur te creëren waarin het fluiten van wedstrijden normaal is. Deze taak hoort er gewoon bij als we korfballen.

Het Bestuur

 


Achilles 2 - Nova 2

Ik werd deze zondag wakker met een berichtje dat we niet langer aan kop staan. Ondanks dat het in groten getale aanwezige publiek in Houtrust heeft gezien dat we een simpele doch zakelijke overwinning hebben geboekt op hekkensluiter Nova (29-9). Waarom staan we dan niet meer bovenaan? We zijn toch ongeslagen?
Het antwoord is simpel, de oplossing eigenlijk ook.

Teams 2 t/m 6 hebben dit weekend allen een punt in mindering gekregen, waarvan wij zelfs een extra puntje minder. Hierdoor komen we ineens twee punten achter op koploper Dindoa te staan en zal de strijd om de titel nog zwaarder worden. Een strijd waarin we bemoeilijkt worden door onszelf. Onze eigen club steekt een mes in de rug van alle spelers, staf, verzorgers en andere betrokkenen die streven naar het hoogst haalbare met hun team. Ook Team Drie, die al genoeg te verduren heeft gehad dit seizoen. Eindelijk een trainer erbij, gaat er een punt vanaf.
Dat we al jaren een scheidstrechtertekort hebben, is bekend. Dat we in onze handen mogen knijpen dat we het Segbroekverbond hebben is ook duidelijk. Echter is afgelopen seizoen gebleken dat zelfs dat ons niet meer redt. We hebben het nu over de punten in mindering in de zaal, maar dit gaat ook op het veld nog gebeuren. En wie weet wat daar de gevolgen van zijn.
Je kan je afvragen wie hier nou de schuldige is. Ik weet het wel. Ik ben schuldig. Ik heb geen papiertje, ik fluit ook niet extern. Mijn team is schuldig. Niemand fluit extern. De selectie is schuldig. Niemand fluit extern. Maar we willen wel wedstrijdsport spelen. Wij willen wel dat onze wedstrijd gefloten wordt. En het liefst zo goed mogelijk. Ook jij bent schuldig. Stel je jezelf wel vaak genoeg de vraag of je genoeg doet voor de club? Laat dat even op je inwerken. Hoeveel krijg je terug van deze club? Hoeveel vriendschappen bouw je op? Wat heb je nou echt allemaal te danken aan het feit dat je lid bent van Achilles? Onze slogan is niet voor niets 'meer dan een club'. Het gaat helemaal niet om hoe goed je kan korfballen. Wat heb je daar aan in het echte leven? Je leert vriendjes maken, je houdt jezelf gezond, je leert omgaan met tegenslagen, je leert hoe je moet omgaan met andermans kinderen, voordat je er zelf aan begint, je leert keuzes maken, verantwoordelijkheidsgevoel, teamgevoel, saamhorigheid, zorgen voor elkaar, evenementen organiseren. Je ontwikkelt jezelf. Achilles helpt je daarbij. Achilles is daar als het even tegenzit op school of op je werk. Een uitlaatklep, een schouder om op te huilen.
Stel jezelf opnieuw de vraag nadat je dit allemaal gelezen hebt: Steek ik genoeg in de club t.o.v. wat ik er allemaal voor terugkrijg?

Ik weet ook wie er zeker niet schuldig is aan dit tekort. Als je niet meteen weet over welke personen ik het heb, dan weet ik het antwoord op de vraag wel. Er is één man die al jaren alle scheidsrechters regelt. Die is niet schuldig. Marinus moeten we op handen en voeten dragen en blijven dragen. Er is sinds de samensmelting iemand bij gekomen die ook zeker niet schuldig is. Hij fluit elke wedstrijd waarbij geen bondsscheids kan. En gelukkig tellen die wedstrijden mee. Alex Bodaan weerhoudt ons van nóg meer punten in mindering.
Buiten die twee heren is een eervolle vermelding voor iedereen die bijspringt wanneer het nodig is op zijn plaats.

De oplossing is, zoals eerder genoemd, simpel. We komen al een heel eind qua sportieve sanctie als er op zaterdagochtend een paar wedstrijden extern gefloten kunnen worden. Neem het voorbeeld aan Lars, die gaat een paar keer Die Haghe D1 fluiten. Een wedstrijd die niet lastig is, rond een uur of twaalf in de 'eigen' Sportcampus. Zo zijn er wel meer wedstrijden te bedenken die je voor je eigen wedstrijd kan fluiten. Ieder steentje draagt bij. Het enige wat je moet doen is je scheidsrechtersdiploma halen en te beginnen met fluiten. Meld je dus vooral aan bij Wedstrijdzaken. Hoe meer mensen hiertoe bereid zijn, hoe minder je hoeft te fluiten. Dikke tip: ga als team te werk en verdien geld voor een leuk teamuitje!
Iets voor ons, Team Twee? Dan komt die Disney karaoke misschien toch nog een keer van de grond...

Ilan

Datum 03-02-2020 08:31
Tags