De samensmelting (door Marianne Kasten)

Samensmelting-Marianne-Rinus.JPG hoofdartikel

Toen een aantal jaar geleden een groot aantal leden van Ready Achillianen werden, werd er een feestje georganiseerd. Ik weet nog goed dat een Readyaan en Achilliaan aan elkaar werden gekoppeld en dit zou de samensmelting moeten bevorderen. Een superleuk idee en de uitvoering had ook zeker effect, echter een ingewikkeld proces waarin twee bloedgroepen samen komen, met een eigen cultuur, opvattingen, normen en waarden, heeft ook tijd nodig.

hoofdartikel.JPGVoor groepsdynamica heb ik altijd een voorliefde gehad, één van de redenen dat ik ooit heel heel lang geleden Sociologie ben gaan studeren en ik binnen mijn huidige werkzaamheden nog steeds graag behandelgroepen geef. Nu een aantal jaar verder kijk ik terug op dit proces van bovenstaande ontwikkelingen en denk ik: wow, dit is toch wel goed geslaagd, maar wat is hiervan eigenlijk de reden?
Komt het door dat feestje? Komt het omdat er mensen zijn die hierin the lead hebben genomen, de zogeheten verbinders en bruggenbouwers? Komt het omdat de groep die in eerste instantie weerstand had, kleiner was dan de groep die positief stond tegenover de ontwikkelingen en zijn inmiddels ook de mensen met weerstand ‘om’? Is het een organisch proces geweest dat tijd nodig heeft en zelf wel een weg vindt richting inbedding en acceptatie? Getuigt het van een staaltje uitstekend leiderschap binnen het bestuur van Achilles? Ik denk dat het een combinatie is van veel factoren, maar bovenal hetgeen in het DNA van Achilles zit (ondanks de club kleuren) namelijk: iedereen is welkom.
Ik vond het in het begin wat vreemd om al die nieuwe mensen te zien rondlopen op ons veld. Sommige kende ik niet en hadden duidelijk al een rol binnen de club. De kleur groen vind ik spuuglelijk en moest dat een plek krijgen in ons nieuwe shirt? Nu zit ik alweer een aantal jaar in een team met veel oud-Readyanen, ben bevriend geraakt met deze mensen en zal ze niet uit mijn leven kunnen denken. Ik heb geluisterd naar hun geschiedenis met elkaar en heb ze leren kennen. Ik word uitgenodigd op verjaardagen en ik borrel, klets en vier feestjes met ze. Voor mij is de samensmelting een feit en voor mij zijn het nu Achillianen met een wat groener hart. Het zal niet voor iedereen zo voelen als voor mij en voor sommige Achillianen zal het zelfs sneller zijn verlopen, maar mijn mening is dat met respect voor beide culturen, we nu op het punt staan dat we ons eigen Zwart/Wit/Groen cultuurtje hebben ontwikkeld en dat is iets waarop de gehele club best trots mag zijn.

Datum 15-03-2020 09:00
Tags