Semmy Run? ….Run4Iris!

semmyrun.png hoofdartikel

De maand oktober is voor Achilles de maand van de laatste veldwedstrijden in de zaal, de Grote Clubactie en ook de Semmy Run in Amsterdam. Eigenlijk heet deze run voor alle Achillianen: Run4Iris! Iris Rog, jeugdlid , is op 11 mei 2009 op 12 jarige leeftijd overleden als gevolg van hersenstamkanker. De impact was groot, de saamhorigheid enorm en Iris heeft nog steeds een plekje in het hart van vele Achillianen. De overlevingkans bij een hersenstamtumor is vrijwel 0% en er is een levensverwachting van maar 2 tot 12 maanden. Stichting Semmy financiert het VUmc onderzoek. Achilles wil haar steentje bijdragen.

hoofdartikel.JPG

Ivo Rog , Margot van Loon en Leonne Zwaal waren onder andere  van de partij , ze schrijven het volgende.

Margot schrijft dat onduidelijk was wie gehoor hadden gegeven aan de oproepen om vooral mee te lopen. Ze ging 's morgens vroeg  in de auto, op pad naar Amsterdam met bijna geen kip op de weg. Op de ontvangstlocatie van het VU ziekenhuis wordt duidelijk dat circa 50 Achillianen de herinnering levend willen houden en geld hebben ingezameld. Er wacht hen één voor één een hartelijk ontvangst van Jolanda, Ivo en Arie Rog.

Ivo over de ontvangst:
"Een toespraak door de voorzitter John Emmerik geeft iedereen een goed idee waarvoor hij of zij loopt op deze toch wel bijzondere dag. De toespraak van dokter Dannis gaf nog even aan dat de opbrengst vanuit Amerika een doorbraak is maar dat voor vervolg onderzoek veel meer geld nodig is van met name ook uit het bedrijfsleven om  een vervolg te kunnen realiseren.  En dan, dat altijd indrukwekkende moment van de 1 minuut stilte. Een minuut waarin je denkt aan alles wat je met Iris hebt meegemaakt. Ik denk dat ik namens alle Achillianen spreek die hierbij waren dat dit een breekpunt is. 

Na de toespraak begint de spanning te stijgen, je loopt langzaam naar de start toe en zodra je in dat vak staat weet je het zeker. Geen weg terug en iedereen is er klaar voor. De meeste Achillianen toch wel bij elkaar om gezamenlijk de loop te starten. Je kijkt elkaar aan wenst elkaar succes en het start schot gaat.  De kilometers verdwijnen onder je schoenen en na 8 kilometer afzien passeer je de alles verlossende lijn. Fysiek en emotioneel moet ik eerst alles even onder controle krijgen"

Voor de toeschouwers is het ook nog topsport. Margot:
“Na het startsignaal komen al snel onze Achilles-Run4Iris-kanjers voorbij. We moedigen ze luid joelend aan, onder regie van de herkenbare stem van Ed Arbouw met de Achilles vlag. De geluiden om mij heen: 'snel, snel, want anders missen we de finish van Ivo, want die loopt altijd zo hard.' Dus we zitten spoedig onder het afdak van het Olympisch stadion te wachten tot Ivo voorbij komt sprinten. Wat de Run4Iris voor mij zo speciaal maakt, is de liefde van de familie Rog. Elke Semmy deelnemer wordt onder hard gejuich onthaald, maar als Ivo over de finish springt, krijg ik een brok in mijn keel. Iris zit in ieders Achilles hart, ook al heb je haar niet gekend, dan heb je vast verhalen gehoord. Als ik Pepijn vraag waarom hij eigenlijk meeloopt, antwoordt hij: 'ik loop natuurlijk voor die kinderen en voor Iris, dat er maar veel geld wordt opgehaald.' ”

Léonne, moeder van Stef van den Brand, loopt voor het eerst mee.  Ze schrijft: "Ik was onder de indruk van de saamhorigheid en de resultaten die geboekt zijn.  Maar besef ook de inspanning die nodig is om dit initiatief vol te houden. Deze sponsorloop maakt dat diverse initiatieven uit het land kunnen laten zien waar ze mee bezig zijn opdat ze elkaar kunnen enthousiasmeren. Het geeft ook een gezicht aan de stichting."

Ivo heeft veel  respect voor een ieder die heeft meegelopen. "We zouden hier niet gestaan hebben zonder Iris en helaas zoals mijn vader al zei hadden we hier natuurlijk liever helemaal niet gestaan. Maar zoals Achilles zich vandaag heeft getoond geeft mij alleen maar trots. We laten met zijn allen zien dat Iris en zeker haar verhaal nooit vergeten gaat worden. Ik ben trots om mezelf een Achilliaan te noemen en hoop jullie allemaal en mogelijk nog meer volgend jaar te zien."

Kent u familie Rog niet ? Maak kennis met hen in het filmpje van Hart van Nederland .

Dit was een dag waarin duidelijk werd dat Achilles meer is dan een club en dat je met elkaar een verschil kunt maken.

Léonne Zwaal

Datum 20-10-2015 10:46
Tags