No Lowlands, op pad met de caravan

no-lowlands-erwin-camping.jpeg hoofdartikel

Door Erwin de Laleijne - Afgelopen weekend had de zestiende keer moeten worden: Lowlands. Toen ik na de laatste werkdag voor de zomervakantie naar huis fietste, stond er een beetje wind, weliswaar tegen, maar niet te hard, was er wel een dreiging van regen maar bleef het droog, warm genoeg voor de korte broek, maar voor het comfort toch een trui aangetrokken. Echt lekker festivalweer. Ik verlangde eigenlijk al naar de laatste week van de vakantie.

hoofdartikel.JPG

Sinds 2004 heb ik één editie moeten missen wegens een trip door Indonesië, op zoek naar voorouderlijke bewijsstukken aldaar, dus vooruit, aardig excuus vond ik zelf destijds, maar doorgaans staat het derde weekend van augustus standaard aangekruisd als 'bezet' in de agenda. Vakanties worden er omheen gepland. Het familieweekend van schoonfamiliezijde is 'heilig' maar als het eens in de zoveel jaar samenvalt met het festival in Biddinghuizen, dan heb ik daar wel een ruzietje met m'n schoonmoeder voor over. Sinds 2013 is voor de zekerheid de oppas dan ook in februari vlak na de start van de voorverkoop al geregeld (breng er maar eens drie onder voor vier dagen). Siem en Tibbe hebben in de baarmoeder al een editie meegemaakt.

Vooraan bij Faithless een knipoog van Sister Bliss krijgen, modderduiken bij de Arctic Monkeys, privé-optreden van Blaudzun, The Editors door zien breken op geleende instrumenten in één van de kleinere tenten, het eerbetoon van De Staat aan Keith Flint van The Prodigy, alle optredens van LCD Soundsystem, pfff. En dat zijn alleen maar wat muzikale hoogtepunten.

Ik heb Aukje leren kennen op Sziget (soort van Lowlands maar dan in Boedapest), maar het meisje dat ons daar gekoppeld heeft, heeft afgelopen week haar tweede kindje gekregen met 'Boom Boom du Terre' die we in 2010 de X-ray op z'n kop zagen zetten. Ik heb 'Sexy Shela' van hem nog wel eens op een Achillesfeestje gedraaid. Check nog maar eens op Spotify. Hilarisch nummer. Zit vol met qoutes van Steve Irwin. Er zijn ook veel Achillianen te vinden in Biddinghuizen en dat is natuurlijk ook heel gezellig! Als je aan Lowlandsgangers vraagt waarom ze Lowlands verkiezen boven andere festivals dan is dat vaker voor de beleving dan puur voor de muziek. Je leeft met 50.000 mensen 3-4 dagen in je eigen bubbel waarin je min of meer hetzelfde doel hebt en hetzelfde beleeft en de normen zo verschoven zijn dat alles kan en alles mag. Als je zin hebt om in je Teletubbie onesie de horlepiep te dansen, dan is dat geen probleem. Sterker nog, je zult genoeg mensen vinden die een robbertje met je meedoen. Ik vind dat idee van vrijheid erg fijn en helemaal als daar ook nog eens een goede soundtrack onder zit.

2020 had een verhitte editie moeten worden. Disclosure met een nieuw album. Oi. Die hebben geen hittegolf nodig om een tent tot het kookpunt te doen stijgen. Johnny Depp dames. Johnny Depp zou komen (konden de heren tegelijkertijd even gluren bij Chromatics). Hij zou z'n gitaar meenemen. Of dat nou zo'n goed idee is… maar ondersteund door Alice Cooper en Joe Perry van Aerosmith dan was het wellicht de moeite waard geweest. Kippenvel bij London Grammar, de beuk erin bij Pendulum, feestje bij The Opposites en diep in de nacht de voetjes van de vloer bij Caribou. Stelde ik me zo voor.

En nu, met dank aan corona en m'n schoonmoeder, zitten we met het hele gezin op… de Sprookjescamping in het Overijsselse Rheeze. We mochten de caravan lenen van m'n schoonouders omdat de vakantie naar Italië gecanceld was. Aukje wil graag een caravan. "Dit is een mooie gelegenheid voor jou om te kijken of je het wat vindt," zegt ze. Wij hebben dus binnenkort een caravan. Tibbe wil de hele dag het muziekje van het Carnavalfestival in de Efteling horen, want die denkt met z'n twee jaar dat we in het Sprookjesbos kamperen. Er lopen hier ook een Hannah de Heldhaftige en een Droesem de Draak rond. Lodewijk de Kikkerprins zit alle jonge moedertjes romdom het zwembad achterna. Vorige week bij aankomst werden we aan de poort door de hele sprookjesbende welkom geheten. 'Doei-ouwe-koei!' is de meest gebezigde term. Er is een stickerboek van de Sprookjescamping. Je kunt à la Panini plaatjes verzamelen van je favoriete sprookjesfiguren. Je krijgt stickers als je iets koopt in het campingwinkeltje. Je zult begrijpen dat producten daar drie keer zo duur zijn in vergelijking met de lokale grootgrutter. Onder druk van het kroost doen we daar dan toch af en toe maar een boodschap. Goed omkoopmateriaal overigens ("Als jullie papa en mama een half uurtje met rust laten, dan krijgen jullie alledrie een sticker"). Tegen Siem hebben we voor de grap gezegd dat we naar huis gaan als-ie z'n boek vol heeft, dus hij wacht nog angstvallig met het vragen van de handtekening aan Tati De Toverheks. Als je naar het wc/douche-gebouw gaat (dat doe je hier bij 'De Toverwaterval', I kid you not), dan word je boodschap klein of groot begeleid door de muziek uit de theatervoorstellingen die hier iedere dag gegeven worden. Elin zong na twee dagen alle liedjes uit volle borst mee. Na afloop van de dagelijkse voorstellingen kun je even knuffelen met Hannah, of Droesem, of Lodewijk.

Wat ik eigenlijk met dit stuk wil zeggen: het kan verkeren. Na de intelligente lockdown leek het even of we een beetje richting 'normaal' konden gaan, maar voor je het weet zit je alsnog in de caravan van je schoonmoeder op de Sprookjescamping. Hopelijk kunnen we het komende seizoen korfballen en de competitie afmaken, elkaar treffen op de Vlonder en staat in de derde week van augustus 2021 onze nieuwe caravan gewoon op Lowlands! Tot snel

Erwin de Laleijne

P.S.

Ook het komende seizoen wordt u weer getrakteerd op de schrijfsels van verschillende mensen die de hoofdartikelen voor hun rekening zullen nemen. Wil je je ook eens aan een hoofdartikel wagen, laat het weten aan Erwin.

Datum 18-08-2020 11:00
Tags