Verslagen Achilles 1: Achilles delft onderspit in derby’s

Na winst in de eerste drie competitiewedstrijden stonden er de afgelopen week twee derby’s op het programma. Door de maatregelen rondom het coronavirus vonden deze plaats zonder publiek en daarmee in een geheel andere ambiance dan de affiches verdienden. Dit bleek nadelig voor Achilles. Op donderdagavond trof Achilles thuis Die Haghe (13-15). De ploeg van Glenn de Vries verloor zaterdag ook op bezoek bij HKV/Ons Eibernest (18-13).

“Twee derby's en nul punten, dat is enorm balen!” vatte De Vries de afgelopen week samen. Donderdag stond de inhaalwedstrijd tegen Die Haghe gepland. In herfstachtige omstandigheden ging Achilles in het eerste bedrijf nog aan de leiding (via 4-1 naar een 7-5 ruststand), maar nam Die Haghe in de tweede helft het heft in handen en kwam na 8-5 terug tot 8-8. Daarna werd om en om gescoord totdat bij een 10-10 stand de ‘gele kanaries’ een serie van vijf treffers produceerde waar de thuisploeg te laat en te weinig tegenover stelde. Eindstand: 13-15.

Dertien treffers bleek ook in de uitwedstrijd tegen de Eibers te weinig. De zwart-wit-groene brigade liep in de tweede derby in drie dagen voor het grootste gedeelte van de wedstrijd achter de feiten aan. Na een gelijkopgaand begin liep HKV/Ons Eibernest uit van 2-2 naar 6-2. Vanaf 7-4 kwam Achilles nog goed terug tot 7-7. Met een minieme voorsprong van 9-8 in het voordeel van de Eibers zochten de ploegen de kleedkamers op. Toen Achilles geen antwoord had op de goals die de thuisploeg maakte van 12-11 tot 16-11, was het pleit beslecht. Eindstand: 18-13.

“Achteraf hoef ik er niet zoveel woorden aan vuil te maken,” beschouwt Achillescoach De Vries na. “Na alle emotie te hebben verwerkt moet ik concluderen dat een aantal spelers niet voldoende met de eisen van extreme omstandigheden kon omgaan." Achilles heeft een technische ploeg die met veel beweging de juiste kans zoekt. In de eerste wedstrijden van de competitie toonde Achilles aan over acht schijven te kunnen scoren en over een hoog schotpercentage te beschikken. “Bij mooi weer! Echter, bij verslechterde weersomstandigheden moet je bikkelen, keihard de strijd aangaan en juist gebruik maken van die omstandigheden. Daarin zijn wij nog onvolwassen”.

Volgens De Vries is zijn ploeg nog niet in staat om zich daaraan aan te passen. “Dan kun je wijzen op de veranderingen die nodig zijn, maar zodra het startsignaal klinkt, gaat het kennelijk anders in de koppies." Als gevolg hiervan presteerden een aantal spelers onder hun niveau. “Het kost tijd om van de ervaringen te leren, ze op te slaan en uiteindelijk te herkennen." Hier ziet De Vries ook uitdaging in voor zijn ploeg: “Het vervelende, of juist leerzame eigenlijk, is wel dat meteen de gebruikelijke valkuilen worden blootgelegd: te snel de kans nemen, te weinig beweging, op cruciale momenten niet de juiste keuzes maken. Voeg daarbij dat bij de tegenstanders bepaalde spelers het volkomen onverwacht op de heupen kregen en het hele verhaal is verteld." De Vries heeft nog het één en ander te analyseren met zijn staf voor het zaterdag om 15:40 thuis Maassluis treft.

Datum 05-10-2020 12:15
Tags