De videocamera van Achilles

Video-Archief-Hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Door Frits Boers - Het was halverwege de jaren ‘80 dat we voor 2000 gulden een videocamera bij Achilles aanschaften. Daarmee liepen we voor op veel clubs om ons heen. We bezochten met het eerste uitwedstrijden van concurrenten en namen daar beelden van op. De camera had de afmetingen die vergelijkbaar zijn met waar nu professionele filmploegen mee rond lopen, zoals Daan Alkema wel eens bij Achilles doet.

hoofdartikel.JPG

Er moest dan ook een heuse VHS videoband in en de batterij was ongeveer net zo groot als een Prisma woordenboek. Ik herinner me dat ik als trainer van de P1 –de lichting die uiteindelijk in 1992 in Ahoy Nederlands kampioen werd- het hele team in mijn ouderlijk huis naar beelden van hun wedstrijd liet kijken. Ik deed dat per vak, de concentratie was anders te moeilijk vast te houden. Ik liet ze eerst tien minuten lekker naar zichzelf kijken zonder verder commentaar, want het kwam in die tijd weinig voor dat je jezelf op beelden terug zag. Daarna gaf ik wat tips en aanwijzingen hoe het de volgende keer beter kon. In de loop van de jaren werd videoanalyse steeds belangrijker binnen de korfbalsport en volgden de ontwikkelingen elkaar snel op tot complete analyses met diverse statistieken en spelsituaties.

Toen ik 10 jaar geleden ging voetballen merkte ik dat er bij HBS –dat op dat moment op het hoogste amateurvoetbal speelde- niks met videoanalyse werd gedaan. In de amateurvoetbalsport was dat een blinde vlek. Want toen ik vijf jaar geleden voor het eerste van HBS de videoanalyses ging doen waren er bijna geen tegenstander die er mee werkte. Inmiddels zie je dat er ook in de amateurvoetbalsport steeds meer mee gewerkt wordt en beschikken veel clubs over camera’s en systemen. Opmerkelijk dat een relatief kleine sport als korfbal, waar ook nog eens veel minder geld in omgaat dan amateurvoetbal, zo’n voorsprong had op het gebied van videoanalyse. Ik vond het daarom leuk om te zien dat Achilles, toen bekend werd dat er in verband met Corona geen publiek meer bij wedstrijden mocht zijn, razendsnel anticipeerde en daags erna de leden al op een livestream van de thuiswedstrijd tegen Die Haghe trakteerde. Mooi werk!

Een mooie bijvangst van onze videocamera was dat we na jaren nu eens niet naar een ‘stomme’ kampfilm hoefden te kijken maar naar beeld èn geluid. Voor de uitslovers onder ons natuurlijk een extra reden om tijdens deze kampen eens flink wat teksten richting de camera te roepen. Maar ook om de goedgelovige inwoners uit de provincie even op de hak te nemen, geïnspireerd door onze grote voorbeelden Theo en Thea en Frans Bromet. Hans Bins heeft daar een mooie compilatie van gemaakt en deze is nog steeds te zien op Youtube. Er komt een klein beetje bloot in voor maar dat was heel gewoon in de jaren tachtig. Een stukje kostelijke kampgeschiedenis: https://www.youtube.com/watch?v=4KgQ-DWDjEs

Datum 06-10-2020 11:00
Tags