Coronalijer

hoofdartikel.JPG hoofdartikel

Door Erwin de Laleijne - Ik zit hier in ‘de studeerkamer’ met een halve liter wortel-amandelmelk smoothie. Appeltje erbij voor een zoetje, limoentje voor een zuurtje, komkommer voor een frisje. Dat is vandaag mijn ontbijt. ‘Gebruik je dat voor je plezier?’ De mensen met wie ik in de CR heb gezeten lezen dit met gefronste wenkbrauwen, want die weten wie als eerste de snacks in de frituur gooide om ‘te vieren’ dat er een geslaagd feest was geweest wat nog even onder het genot van een bitterballetje of vlammetje moest worden nabesproken.

hoofdartikel.JPG

Studeerkamer doet de ruimte overigens tekort. Er staat hier wel een boekenkast gevuld met studiemateriaal, heel veel Asimov, Clarke, fotoboeken en de wat minder beluisterde elpees (Marlena Shaw weer snel draaien). Op de plank boven het bureau waar de kinderen nét niet bij kunnen, staat een arsenaal aan Star Wars lego waar lijfstraffen op staan als iemand buiten de pater familias ze aanraakt. Normaal gesproken is het bureau met naaimachine én lockmachine wel vol. Het schetste dan ook wel enerzijds de verbazing en schiep anderzijds blijdschap dat zich achter deze waar een iMac bevond waardoor het typen van dit stukje mogelijk bleek (laatste zoekopdracht op google: hoe typ je speciale tekens op mac).

Er ligt hier ook veel stof. Niet in de zin van: er wordt hier in deze ruimte niet meer gestudeerd, dus ook niet gestofzuigd, maar als voer voor de naaimachine. Voor degenen die de Viva lezen: Aukje, mijn eega, is nogal fanatiek met textiel. Er staat achter me bijvoorbeeld een paspop met een cocktailjurk gemaakt van waslabels. Toen de Viva een item deed over home-made mondkapjes kon ze daar ook niet in ontbreken! En ja, ook ik moest daarin lezen dat ‘ze er meer dan 100 genaaid heeft’ (als je hem toevallig hebt: week 37, p.45, die griet met dat groene jurkje, hulde voor de quote).

Dat zitten in de studeerkamer dat is nu al een ruime week aan de gang en duurt vermoedelijk nog een paar dagen. Ik ben namelijk positief getest op corona.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (aldus de GGD Haaglanden) ben ik besmet geraakt op ‘t werk. We zijn een kleine school met maar 24 leerlingen, maar als een handvol leerlingen en collega’s besmet is geraakt, dan is dat al gauw een behoorlijk percentage van de aanwezigen en een contact is dan snel gemaakt. Afstand houden is met onze verstandelijk beperkte jongens en meisjes van middelbare schoolleeftijd nagenoeg onmogelijk.

In de wetenschap dat er al wat besmettingen waren in mijn werkomgeving, heb ik bij de de eerste de beste hoestbui een test aangevraagd.

Ik heb een paar dagen het gevoel gehad alsof ik teveel van de rook van een kampvuur heb ingeademd. Dat het de volgende dag net lijkt of er een laagje houtskool briketten over je longen is gelegd. Af en aan was er keelpijn die sinds het vorige weekend is ingeruild voor een snotneus en een hoestje. Maar ik heb het idee dat tegen de tijd dat dit gepubliceerd wordt, ik alweer virusvrij verklaard kan worden. Hoezee! En dan kom ik er vrij genadig vanaf dacht ik zo.

Intussen worden er op de begane grond kleine oorlogjes gevoerd. Als je coronalijer bent, ben je niet de enige in je huishouden die daaronder lijdt. Vanaf het slechtnieuws-telefoontje van de GGD mag iedereen in het gezin (de nauwe contacten) tien dagen achter slot en grendel. Als je toevallig ook zo stom als ik was om Frans in je eindpakket (verplicht Sartre) op de middelbare school op te nemen dan weet je waarschijnlijk dat ‘L’enfer, c’est les autres’, de hel, dat zijn de anderen, betekent. Bij tijd en wijlen is dat op zeker waar en ben ik blij dat ik met m’n kuchje niet een etage lager de loopgraven in hoef om ‘huiswerk maken’ af te dwingen of moet blauwhelmen om de iPad/wie wat wanneer mag kiezen op Netflix/de laatste donut (Picnic komt maandag pas). Dan kun je bloemen en chocola bestellen via Topbloemen, maar Aukje verdient inmiddels de Nobelprijs voor de vrede.

Een ander voordeel van corona was dat ik ongestoord, en droog, kon genieten van de wedstrijden van de selectie tegen Maassluis via YouTube (groetjes terug, Bart). Dat pleziertje ging afgelopen zaterdag helaas aan onze neuzen voorbij dankzij lockdown deel 2. Dus als ik over een paar dagen uit m’n bubbel stap kan door alle restricties de pret nog steeds niet beginnen (alles voor de goede zaak uiteraard #staysafe). Dat betekent dat we hier maar gaan vervallen tot de oplossingen uit lockdown 1 om het thuis weer een beetje gezellig te maken. Dat begint natuurlijk met een bezoekje aan de webshop van Eiber bier en dan drinken we er eentje op ieders gezondheid en het doorkomen van deze periode!

Datum 20-10-2020 11:00
Tags