Beleving

Sint-Beleving.JPG hoofdartikel

Door Leon van Dam - Beleving. Ik hoop dat het voor iedere korfballer een bekend begrip is. Zelf vind ik dat één van de belangrijkste dingen van de sport. Beleving zorgt voor onder andere inzet, de wil om beter te worden en wedstrijdemotie. Het is mooi als een speelster of speler dit heeft, maar het is helemaal mooi als het hele team vol in de beleving zit. Sommigen hebben het van nature, anderen niet. Als trainer, coach of teamlid is het dan zaak om deze, bewust of onbewust, te creëren. De korfbalbeleving ligt helaas even stil, behalve voor de jeugd. Deze kan gelukkig in ieder geval trainen en onderling een potje spelen. Maar de beleving, die is helaas niet hetzelfde als voor het echie.

hoofdartikel.JPG

Wat wél voor het echie is en gaat zijn de komende periode voor de jonge jeugd: Sinterklaas! In een eerder hoofdartikel schreef ik dat jarig zijn niet alleen een feit is, maar vooral ook een gevoel. Dat vind ik dus ook van het Sinterklaasfeest. De hele beleving die gecreëerd wordt door ouders, verzorgers, opa’s, oma’s, leraren, enzovoort... Iedereen doet zijn/haar best om de kinderen het ultieme Sinterklaasgevoel te geven. Hier thuis zit het gevoel er al goed in en hebben we drie weken twee stuiterballen rondstuiteren. Natuurlijk zijn we met onze verhalen en verzinsels zelf debet aan het gestuiter, maar vermoeiend is het soms wel.

Gelukkig hebben wij het verhaal ingeprent dat de Pieten nog tot zeven uur ’s ochtends langs kunnen komen, dus de grootste kans dat je wat in je schoen krijgt creëer je door tot in ieder geval 7:00 in bed te blijven liggen. Om 07:01 lopen de muppets naar beneden om te kijken of er wat in hun schoen zit en zo nu en dan is de ontlading boven te horen. Een paar minuten later ligt er inpakpapier in het ouderlijk bed en met een beetje pech zit je om 07:10 op zondag met je slaperige hoofd wat in elkaar te zetten.

Ook dit jaar zal de climax van de Sintbeleving op 5 december zijn. Helaas dit jaar wat anders dan anders, maar creatief zijn is sterk ontwikkeld sinds afgelopen maart. De spanning kan ik nu al proeven en de onbetaalbare blikken vol verwachting en de blijdschap als het paardje ons huisje niet stiletjes voorbij is gereden zal wederom onbetaalbaar zijn.

Een dag later zullen we verder vloeien in het creëren van de volgende beleving: Het Kerstgevoel. Traditioneel zullen we 6 december de boom in huis halen. Dat heb ik altijd al een heerlijk moment gevonden. Voordat we kinderen hadden gingen Quirina en ik samen de boom halen met de auto. Altijd was het een grote boom en in de begin jaren moest deze in een Subaru Mini Jumbo vervoerd worden. Dit betekende de stoelen plat, boom er in en ik in de kofferbak de boom vasthouden en de achterklep enigszins dicht houden. Later ging het met de Opel Corsa iets soepeler, maar nog steeds was het een hele onderneming. Het laatste jaar in ons oude huis ging ik met Brandon met de Peugot 206 Station de boom halen. Genoeg ruimte zou je zeggen. Echter, de mannen vonden het leuk om de grootste boom te vragen die ze hadden en deze was ook groot. Met pijn en moeite (lees een half geplette Brandon) kwam de boom heelhuids thuis aan. Daar kwamen we erachter dat de boom behalve (te) groot ook erg breed was. Alsof de aanbouw niet vol genoeg stond met de boom en de rest van de versiering besloten we er dat jaar nog een schepje boven op te doen. Om zo lang mogelijk de Kerstdagen te beleven sleepten we de matrassen naar de kamer en hebben we een week naast en half onder de boom geslapen en vanuit ‘bed’ Kerstfilms gekeken.

Dit jaar zal 6 december niet anders worden dan anders en wie weet wordt het halen van de boom ook weer een avontuur. Wat ook niet anders dan anders wordt, is het uitgebreid versieren en de Kerstbeleving stimuleren met een selectie uit het aanbod Kerstfilms. Ik moet bekennen dat ik het, naast de classics zoals Elf en The Santa Clause, stiekem ook wel heerlijk vind om van die Cheesy Kerstfilms te kijken. Uiteraard is de beleving ook niet compleet zonder de foute Kerstfilms. Dit jaar heeft Netflix een heuse Kerstmusical van en met niemand minder dan Dolly Parton; een grote kanshebber voor de foutste. Hoe de rest van het creëren van deze beleving gaat verlopen is nog koffiedik kijken, maar dat we er hoe dan ook weer iets moois van maken staat wel vast.

Tot slot toch nog even de belevingsmaand afmaken. Na Kerst is het aftellen naar het einde van het jaar. Voor ons betekent dat in eerste instantie muziek, want de Top 2000 zal ons ook dit jaar naar het einde begeleiden. Dit jaar kan ik helaas niet genieten van de beelden van het befaamde Top 2000 café. De beelden van overdreven dansende aandachtszoekers, beelden van Jan Modaal die met het gezin naar het café gaat en de ogen van de er met tegenzin zijnde pubers doen rollen wanneer hij in zijn Rolling Stones shirt zijn duim naar beneden doet voor de camera als The Beatles gedraaid worden. De beelden van de langharigen die door de DJ’s gestimuleerd worden om lucht gitaar te spelen alsof hun leven er vanaf hangt.

Gelukkig wel de beelden in mijn hoofd als er weer een nummer langs komt waar een herinnering aan vast hangt. Gelukkig wel de beelden die vastgelegd worden als Guinevere los gaat op de oude Rock & Roll nummers of Brandon die met zijn moeder door de kamer stuitert op Wonderfull Days van Charley Lownoise en Mental Theo.

Hoe de rest verloopt merk ik wel. Ondanks het verbod zal er vast en zeker vuurwerk zijn om van te genieten. Het kindervuurwerk staat hier al klaar, dus de kids kunnen hoe dan ook vol spanning met papa knetterballen, fonteintjes en grondbloemen afsteken.

Behalve bovenstaande ‘vastigheden’ is er ontzettend veel tijd om de rest van het jaar met mooie belevingen op te vullen en dat ben ik zeker ook van plan. Ik hoop jullie ook.

Leon

Datum 24-11-2020 11:00
Tags