Creativiteit ontstaat niet achter je scherm

Traktatie2.jpeg hoofdartikel

Ik doe niet zoveel meer. Nou ja... ik loop een rondje en haal de benodigde boodschappen. Afgelopen vrijdagavond kon ik vanaf de bank meeluisteren wat er op de JAV werd gemeld. De prachtige antwoorden van Jeanette over haar passies en toegevoegde waarde binnen de KC. Harold die een tweetal leuke feitjes ertussendoor prikte. Een paar leden die in een andere JAV vergadering zaten. En dat was het dan.

Waar een tijdje terug uren over Gulpener kon worden vergaderd, was het deze keer binnen dertien minuten (waarvan tien minuten wachten op leden) afgesloten. Het was niet het klapstuk van de week. Mijn hoogtepunt van de week was het plaatsen van de piek op de kerstboom. Voor sommige is de piek een taboe, maar niet voor mij. Lekker shinen daar bovenaan!

Tussen alle activiteiten door werk ik een beetje. Vanuit huis. Geregeld zit ik aan de keukentafel, maar vaak achter een bureau en soms relaxed op de bank. Het werken op afstand heeft zo zijn voordelen, en het bracht relatieve rust in de drukke periode die we net hebben meegemaakt. Onze zoon Finn werd geboren op 29 september 2020 en wij zijn uit de Vlierboomstraat verhuisd. Waarheen? Vroondaal! Zoals de meeste Vruchtenbuurtjes. Het was een drukke en tegelijk een rustige periode.

Maar, ik mis net als zovelen iets. Zowel in het leven als op het werk heeft iedereen behoefte om andere mensen te ontmoeten. Sinds een paar maanden kunnen miljoenen werknemers alleen online verbinding maken met hun collega’s. Welke gevolgen zal deze fysieke afstand zal hebben?

Ik denk niet dat werk kan zonder de fysieke aanwezigheid. Ten eerste, omdat we beter werken als we niet alleen in een hoek staan. Op kantoor hangt een energie, kennis en ervaringen worden tijdens de koffie spontaan gedeeld en de roddels over andere collega’s helpen je op weg om die vervelende taken af te maken.

We merken een blik op het gezicht van een collega waarop we reageren, we voelen ons vrij om iemands aandacht te trekken of stilletjes om hulp te vragen. We kunnen ook onenigheid of kritische afstandelijkheid uiten. Hoe voeg je bijvoorbeeld een vleugje humor of ironie toe in een online webinar? We moeten elke keer dat we een grapje willen maken op een knop drukken. ‘’Halloo, ben ik te verstaan? Kunnen jullie mij zien? Hoe deel je ook alweer je scherm?‘’ Tegenwoordig niet meer ongewoon.

Ten tweede hebben creativiteit en innovatie een beetje "wrijving" en spontaniteit nodig om te gedijen. Het proces moet tot stilstand komen: dit betekent aarzelen, luieren, improviserende oplossingen, dingen fout doen, achterlopen op schema... Verloren tijd is winst voor later. Maar bij werken op afstand volgt de ene taak de andere naadloos op, zonder te worden onderbroken, ondervraagd of uitgedaagd.

Wat we nu doormaken, herinnert ons eraan dat werk niet simpelweg synoniem kan staan voor productiviteit, om voor de hand liggende (klimaat) redenen, aangezien we niet langer kunnen negeren dat dit 'productivisme' zowel natuurlijke hulpbronnen als onszelf uitput. Maar ook om existentiële en politieke redenen, aangezien werk één van de plaatsen is waar gezelligheid, solidariteit en "het gewone leven" groeien.

Bij de koffieautomaat of de cafetaria worden banden gesmeed, de vergaderingen van gisteren belicht, persoonlijke kwesties worden aan de orde gesteld en soms wordt er gestreden. Deze relaties, die essentieel zijn, breiden zich uit en verdwijnen met digitaal werk, vooral wanneer het op afstand wordt gedaan.

Sporten is naast werk een essentieel onderdeel van het leven. Ik hoop dat korfbal op het veld snel weer van start kan gaan om een beetje mens te blijven. Ik verwacht jullie ook in januari te zien. Schrijven jullie je ook in voor de Achilles Pubquiz! Blok alvast 16 januari 2021 in je lege agenda! Voorgaande jaren was het altijd vol, maar daar hebben wij de ideale oplossing voor gevonden. Online.

 

Datum 15-12-2020 11:00
Tags