Kerst in 2022

kantinekerst.JPG hoofdartikel

Door Wout Broers - Terwijl er voor het eerst weer eens sprake was van een koude en sneeuwrijke Kerst, wat bij velen tot een gevoel van nostalgie leidde, was Tim hier helemaal niet blij mee. Mooi was het natuurlijk wel. Maar ook erg koud. Die verrekte oostenwind waar zelfs zijn dikke winterjas niet tegen bestand was. De sneeuw die weliswaar het landschap in fraai wit veranderde, maar ook steenkoude voeten veroorzaakte.

Nee voor Tim hoefde het niet. Nog erger werd het omdat hij zojuist een alarm had ontvangen. Dat betekende voor hem dat hij de deur uit moest. En snel ook. Dus hij doofde de Kerstboom en pakte zijn fiets om spoorslags naar het veld te trappen. Hij was sinds een aantal maanden de beheerder van het in het voorjaar verrezen clubgebouw. Een prachtig bouwsel. Smaakvol ingericht door de leden zelf.

Terwijl hij zo hard vooruit probeerde te komen als de sneeuw dat toeliet, had hij ook oog voor de feestelijke in kerstsfeer uitgedoste ramen. Wansmakelijk in normale tijden, maar in deze periode stemmig. Het zette hem ook aan het denken over die moeilijke en vooral ook lange fase die vooraf was gegaan aan wat nu een wonderschoon clubhuis is.

Al in 2009 waren de eerste gesprekken hierover. Maar het zou tot juni 2022 duren aleer het opgeleverd werd. Hij herinnerde zich nog dat in maand december van het verschrikkelijke jaar 2020 de voorzitter verpakt in een kerstachtig verhaal de leden liet weten dat de sloop van de zwaar in verval geraakte kantine op of rond 7 januari zou starten.

Eerst zien en dan geloven was de reactie geweest. Voorstelbaar na zovele jaren van wachten. Zeker omdat hij eraan toegevoegd had “ijs en weder dienende”.

Maar het was wel gelukt, niet precies op die 7e januari, maar wel vlak daarbij. Tim kwam aan op het veld en zag van verre de oorzaak van het alarm. De Achilles kerstboom brandde. Althans de lichtjes waren nog aan. Na het Kerstdiner was de organisatie die vergeten te doven.

Hij liep naar binnen, zette het stille alarm af en doofde de boom, maar niet eerder dan dat zijn blik langs de foto van de opening was gegleden. In juni 2022 was het geweest. Op tijd voor het spetterende jubileum. Terwijl hij de trap afliep mompelde hij nog “Achilles, meer dan een club”

Datum 22-12-2020 11:00
Tags