‘’Erwin zei dat ik los mocht gaan’’

Sneeuwengel.jpg hoofdartikel

Ja, daar zit je dan, te staren naar je laptop met zo veel gedachtes maar toch ook zo weinig. Ik zal ze gewoon eens met jullie delen, dan hebben mijn kamerplanten ook even rust. Erwin zei dat ik los mocht gaan...

hoofdartikel.JPGWe ervaren de corona-tijd allemaal anders. Ik denk dat velen met mij in het begin het relaxte er wel van in konden zien, om even vanuit huis te werken of studeren. Lekker in je pyjama, scheelt je weer reistijd of je lunchpakketje moeten maken in de vroege ochtend. ‘Even’ werd al snel weken, maanden en inmiddels al bijna één jaar. Ik wil toch wel even mijn bewondering uiten naar alle mensen die hiervoor ook al vanuit huis werkten. Hoe doen jullie dat toch!? Want, man man man, wat vind ik het lastig om mijzelf te blijven motiveren als ‘thuis-student’.

Gelukkig leven we in een tijd dat er online een heleboel mogelijk is! Zoom-calls met buitenlandse vrienden, Houseparty met de surf-crew verspreid over Nederland, Google-Meet met mijn UNICEF-team en MS Teams met mijn medestudenten. Oh en laten we natuurlijk niet de YouTube livestream vergeten voor de gezellige online Achilles Pub-quiz laatst! Velen hebben voorkeur voor een andere app, maar dat maakt niet uit, als je de ander maar even live op je scherm kunt zien en horen. Met de onlineversie van 30-seconds en een doos Eiber bier kan het alsnog een hele gezellige spelletjesavond worden!

Dit stuk is natuurlijk rondom Valentijnsdag geschreven, dus laten we ook zeker de dating-apps niet vergeten! Tinder, Happn, The Inner Circle, Bumble, Facebook Dating... Hou jij het nog bij? Nee, ik ook niet. Het blijkt in ieder geval dat véél meer mensen zich hebben aangemeld dan ooit tevoren. Dus, baalde je zo dat ‘die ene vrijgezel die je wel eens in de stad zag’ er niet tussen stond? Grote kans dat je die nu wel tegen komt op je scherm... Go for it! En voor alle koppels onder ons, is er natuurlijk thuis ook meer dan genoeg te doen om de romantiek er een beetje in te houden rondom Valentijnsdag. Ik zag dus van de week de prijs van een bos bloemen... Die zou ik lekker een maand later voor je partner kopen. Maar misschien is het mijn studenten-portemonnee die nu spreekt.

Kijken jullie ook weer zo uit naar een gezellige avond in de kantine? Laten we hopen dat we volgend jaar Valentijnsdag met z’n allen kunnen vieren, in de vorm van een leuk feest dan. Ik kan jullie overigens echt aanraden om je dansmoves te blijven oefenen tijdens het werken. Vooral nu we zo veel vanuit huis achter de computer zitten, mis je net even dat stukje lopen of fietsen op een dag. Zet bijvoorbeeld een wekker met jouw favoriete nummer, gooi je haar los (ja, ook sommige mannen na al die tijd geen kapper) en doe lekker gek. Ik kan niet beloven dat de mensen die langslopen niet even een aparte blik naar binnen werpen, maar ach, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje! Daarnaast houd je je dansmoves zo een beetje op peil, zodat we deze hopelijk snel weer kunnen bewonderen in de kroeg. Ik ben benieuwd hoe jullie sportief bezig blijven in deze tijd. Ik ga zelf elke dag even wandelen, maar of dit onder sport valt… Ik denk het niet. Soms ga ik ineens hardlopen of doe ik een work-out. Dan ben ik erna enorm trots op mezelf en zeg ik tegen iedereen om mij heen dat ik dit zeker 2x per week ga doen. Ach, 1x per maand is ook al een vooruitgang!

Daarnaast doe ik tegenwoordig ook veel aan yoga en meditatie, lekker zweverig, houd ik van. Klinkt enigszins een beetje sarcastisch zo, maar ik kan dit oprecht iedereen wel aanraden! Tijdens het mediteren probeer je jouw aandacht even naar binnen te keren. Vaak is dit in het begin heel lastig en dwalen je gedachtes continu af, maar na een tijdje zal dit steeds iets makkelijker worden. Tijdens het mediteren kun je geestelijk even heerlijk ontspannen, wat velen in deze tijden best wel zouden kunnen gebruiken. Daarnaast schijnt het ook nog eens goed te zijn voor je immuunsysteem, gratis en voor niets, helemaal handig zou je zeggen! Dus, als je inmiddels nog niet bent afgehaakt; download een app of luister een podcast, doe je ogen dicht en probeer het gewoon een paar keer.

Ik ga ervan uit dat jullie vorige week allemaal uit je raam hebben gekeken, of op je social media tijdlijn… Want het heeft gesneeuwd! Zo ver ik in mijn omgeving zie, zijn er dus 2 type mensen. De ‘’ik blijf binnen en wil warme chocomelk’’ types en de ‘’trek je skikleding aan, sneeuwballengevecht!’’ types. Ik was als een kind zo gelukkig toen ik later in de avond de eerste sneeuwvlokjes zag vallen. De volgende ochtend, nog voordat mijn verse ham-kaas croissants uit de oven kwamen, was ik al druk bezig met een mooie sneeuwengel maken. Ik heb ook nog de ‘face-challenge’ uitgeprobeerd; dat je je gezicht in de sneeuw drukt en dan je eigen gezicht zou moeten herkennen… Dat werkte dus niet, maar ik was wel meteen wakker.

Ach, wat was ik dit jaar graag op wintersport gegaan… Op wintersport is het dus áltijd gezellig. Er is geen ‘moet-gevoel’, iedereen die je tegenkomt is gelukkig en het is letterlijk elke dag feest. Ook dat gevoel wanneer je in de ochtend de eerste lift pakt, de zon net boven de bergen op ziet komen en je als eerste een spoor mag maken op de vers geprepareerde piste… Ja, dat wil ik!

Mijn kamerplanten zijn nog niet helemaal bijgekomen… Dus laten we samen nog één onderwerp behandelen. Bellen. Oh, wat heb ik een hekel aan bellen… Met mensen die dichtbij je staan is het natuurlijk helemaal leuk, maar bijvoorbeeld bellen met een klant, docent of bedrijf, gaat mijn hartslag direct naar 120. Vraag me niet waarom, maar dit heet blijkbaar telefoonangst en er zijn een heleboel mensen die hier last van hebben. Of misschien is dit laatste mij alleen verteld zodat ik minder vreemd lijk. Helaas voor alle anti-bellers met mij, is dit nu nog belangrijker geworden in deze onlinetijden. Je bespreekt nu namelijk veel meer via de telefoon, in plaats van dat je even langs zou gaan. Er zijn een aantal redenen waarom ik bellen zo afschuwelijk vind en ik denk dat sommigen deze situaties wel herkennen: Wanneer je bijvoorbeeld steeds door elkaar heen praat en dan ongemakkelijk grinnikt en zegt ‘oh nee ga jij maar eerst’. Of nog erger, wanneer de ander maar niet stopt met praten en je er niet tussendoor komt… Je zult diegene dan toch moeten onderbreken, want met je gezichtsuitdrukking kun je het niet uiten.

Ja, of je doet alsof je door een tunnel rijdt, werkt ook. Oh ja, of dat moment dat diegene niet opneemt en je ineens een voicemail in moet spreken… Zo belde ik een tijd geleden iemand met maar een korte voicemail waardoor ik niet veel tijd had om te schakelen en zei vervolgens na de piep ‘oh k*t’, ja, daar maak je echt een goede indruk mee! En natuurlijk niet te vergeten, al die keren dat je een naam niet hebt verstaan en je dit pas realiseert wanneer je diegene erna nog een mail wilt sturen… Een aantal telefoongesprekken later is het allemaal een stuk makkelijker. Dus voor de mensen met bel-angst die zich hierin herkennen, geen zorgen, ooit zal je echt als normaal mens functioneren wanneer je iemand belt. Als je het maar wel blijft proberen, dat geldt tenslotte voor het meeste wel in het leven!

Nou, het was me een genoegen lieve mensen, moeten we vaker doen! Of niet… Hoe dan ook, ik hoop dat het met jullie allemaal naar omstandigheden goed gaat, we snel weer eens een balletje kunnen schieten en biertje kunnen drinken zonder smetvrees! Zoals de oude Hawaiianen altijd zeiden: ‘Je kan de golven niet stoppen, maar je kan wel leren surfen’.

Proost allemaal, blijven lachen en hopelijk tot gauw!

Liefs, Lena van Bijsterveld (uit team bitterbal dat altijd schittert in de 3e helft, Achilles 7)

Datum 16-02-2021 11:00
Tags