Een vaccin tegen somberheid

pup nena van Rinus.jpeg hoofdartikel

Ik ben het zo langzamerhand wel een beetje zat aan het worden. Niets is meer zoals het was, en ondanks alle goede en leuke initiatieven die ons even afleiden zijn we toch vooral toe aan wat normaals. De coronamaatregelen hebben het leven niet bepaald leuker gemaakt, en het weer leuk maken van de dagelijkse sleur wordt steeds uitdagender.

Hier is onlangs een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Zo hebben wij sinds twee weken een bundeltje energie en geluk in huis gehaald. Onze pup, genaamd Nena, is inmiddels 10 weken jong. Hoewel ik mezelf al vaak heb afgevraagd waar ik in hemelsnaam aan begonnen ben, brengt ze ons wel een stukje dichter terug bij het oude normaal.

Het begint al in de vroege ochtend wanneer we Nena uit de bench halen. We worden elke dag begroet met een lading onbeheersbaar enthousiasme. Iets waar ik de laatste tijd zelf wat moeite mee heb gehad. Want weer een dag thuiswerken, je moet zelf wat van maken maar inmiddels is de inspiratie ver te zoeken. In het verleden was het wel eens saai thuis maar Nena heeft daar korte metten mee gemaakt. We zijn de hele dag in de weer om er voor te zorgen dat er wordt geslapen, gegeten, gespeeld en dat Nena vooral niet haar behoefte in huis doet. Dat laatste gaat nog wel eens mis…

Dat kunnen we gelukkig voorkomen door op tijd naar buiten te gaan. Dat is ook altijd weer een feest voor een pup, al sta ik soms te vloeken wanneer ik Nena weer eens onder een auto vandaan mag halen. Wat me opvalt is dat mensen met een hond ineens heel toegankelijk zijn voor andere mensen (ook als die zelf geen hond hebben). De mensen op straat vinden het leuk om van alles te vragen over je hondje. En dan sta je ineens een praatje te maken. Soms zit je daar niet echt op te wachten als je snel naar huis wilt voor de volgende teams vergadering. Het doet me denken aan de praatjes langs de lijn wanneer je juist op weg bent naar de bar voor een frisse versnapering.

Die praatjes op straat zijn soms wat onwennig maar ze doen je wel beseffen hoe belangrijk sociaal contact is. Voorlopig moeten we het even met de huidige situatie doen. De komende tijd hebben we weer een vast uitje op de planning staan, want Nena gaat deze week voor het eerst op puppycursus. Daar gaat ze onder andere leren socialiseren. Ik denk dat dat ook een leuk thema is voor de eerste training na Corona. Het zal toch even wennen zijn om dicht op elkaar in een vak heen en weer te rennen en duels aan te gaan. Al zijn sommige er altijd al een ster in geweest om de anderhalve meter te handhaven tijdens het verdedigen. Ik kijk er hoe dan ook naar uit om weer samen aan de bar te hangen als we allemaal weer veilig kunnen resocialiseren. In de tussentijd heb ik mijn eigen geneesmiddel tegen somberheid in huis gehaald om het tot die dag (nog even?) vol te kunnen houden.

Rinus Cost

Datum 23-02-2021 11:00
Tags