Motoriek

Clinic.JPG hoofdartikel

Door Leon van Dam - Het nieuwe schema voor de hoofdartikelen werd vorige week door hoofdredacteur Erwin in de whatsapp groep gegooid. Bovenaan de lijst pronkte mijn naam. Het is alweer enkele weken geleden dat ik aan de beurt was om te schrijven en oud-normaal blik ik terug wat er de afgelopen weken gebeurd is op korfbalgebied en wat we op dat gebied meegemaakt hebben. Om ervoor te zorgen dat het geen extreem kort hoofdartikel wordt, zal ik het ook over andere dingen gaan hebben, net zoals Rinus vorige week. Hij vertelde over de avonturen van zijn naar de Duitse zangeres vernoemde puppy Nena. Ik ben benieuwd hoe vaak Rinus zich al versproken heeft met deze naam. Maar goed, korfbal.

hoofdartikel.JPG

Afgelopen weken heb ik op korfbalgebied toch nog iets meegemaakt wat ik waard vind om te delen. Eind januari waren er voor de jeugd clinics met als thema Athletic Skills Model (ASM). Onze jeugdsportcoördinatoren Tymen en André verzorgden deze clinics en als één van coaches van de F had ik gevraagd of ik er bij kon zijn toen ze de F-side onder handen namen. De oefeningen die de mannen deden met de F-side stonden bol van de variatie en in mijn ogen dragen ze bij aan een goede ontwikkeling van de motoriek van de kids. Dat de F-side een uur lang alles meedeed en lol hadden zegt ook genoeg over de kwaliteit van de clinic.

Een aantal weken later werd de motoriek wederom op de proef gesteld, ditmaal met dank aan Koning Winter. Na de grote sneeuwbui van zaterdagnacht ging de familie Van Dam vroeg op pad met twee sleeën. Vanuit huis lopen naar het Zuiderpark, om daar van een heuvel naar beneden te sleeën. De weg daarheen was niet zozeer uitdagend voor de kids, want deze zaten lekker in de slee, maar vooral voor papa. De moeder des huizes was de avond ervoor door haar rug gegaan en na een stukje slee trekken trok ze het niet meer. Omdat we geen van de twee kids voor wilden trekken, knoopten we de sleeën aan elkaar en trok papa de zelf gefabriceerde duo-slee voort. Ondanks de lage temperatuur en de af en toe snijdende wind liep ik het laatste stuk zonder handschoenen, muts, sjaal en met open jas. De barre tocht was het waard, want er werd genoten van het van de heuvel af sjezen. Koud en moe maar voldaan wilden de kids naar huis. Koud en moe kon papa warm en nog moeier worden op te terugweg.

Een week lang kon ik bijkomen van de spierpijn in mijn liezen en armen. Toen was het tijd voor de volgende fase van motorische (her-) ontwikkeling, wederom met dank aan Koning Winter: schaatsen.

Het ijs op de sloot bij ons achter had helaas niet genoeg dikte om op te schaatsen, maar de slootjes verderop waren prima beschaatsbaar. Zaterdagmiddag begaven we ons daar naartoe. Guinevere stond voor het eerst op schaatsen en Brandon voor de tweede keer. Mama ging met ze het ijs op, want papa is niet zo’n held op schaatsen. Na een ietwat onwennig begin ging het hartstikke goed op hun schaatsen! Helaas zaten de schaatsen niet lekker bij mama en aangezien papa en mama ongeveer dezelfde maat hebben, besloot ik de stoute schaatsen aan te trekken en te zien of ik echt zo slecht was of dat het wel meeviel. Na een onwennig begin ging het ook bij mij hartstikke goed! Al snel zat ik qua schaatsmotoriek op hetzelfde niveau als onze kinderen!

Behalve het ontwikkelen van motoriek is er de afgelopen weken ook een duidelijk voorbeeld geweest van afbouwende motoriek. De ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose, beter bekend als ALS, zorgt daar helaas voor. Dit kleine woord zorgt voor groot leed. De eerste drie zinnen van een lied welke deze grote Haagse meneer ooit schreef wil ik even uit de context van het lied halen en aan hem voorleggen.

Here comes the night
A veil over the light
In the distance some shadows of the clouds in the sky

Voelt het nu ook zo George? Voelt het als een naderende nacht? Als een sluier over het licht wat muziek maken heet? Zag je de schaduwen van de donkere wolken aankomen? Alleen jij weet het antwoord. Ik heb in ieder geval genoten van jullie optredens en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Dat de Golden Earring niet meer is, is klein leed vergeleken met de jouwe.

Wij doen in ieder geval mee met het eerbetoon op 11 maart. Om 17:15 knalt hier Radar Love uit de boxen, bij jullie ook?

Leon

Datum 02-03-2021 11:00
Tags