De Korfballeague en de opmars van ons 1e

KL-Logo.jpg hoofdartikel

Het rondreizende circus de Korfballeague staat weer op het punt zijn deuren te openen voor de editie seizoen 2015/2016. Nieuwe ronde, zelfde prijzen (toegang € 5). Komt dat zien! Zoals dat ook de laatste 2 jaar te doen gebruikelijk was wil ik jullie enthousiasmeren voor het beste wat onze mooie sport te bieden heeft. Dit is en blijft het podium waar elke ambitieuze korfballer van droomt en waar je als toeschouwer het beste te zien krijgt dat korfbal te bieden heeft. Toch hoef je tegenwoordig niet eens zo ver om een (ex) Korfballeague topper in actie te zien. Gerald van Dijk in het zwart-wit van Achilles, wie had dat nu gedacht …….

Wees en voel je welkom Gerald! 

Eerst even de Korfballeague voor het aankomend seizoen met jullie doornemen. PKC won dit voorjaar de Ahoy finale in de “dying seconds” van TOP en KVS en OVVO moesten het veld ruimen. De nieuwkomers voor editie 2015/16 zijn DOS’46 en AW/DTV.    

Laat ik beginnen met de nieuwkomers. DOS’46 verloor het rechtstreekse duel voor promotie van AW/DTV, maar in de herkansing dwongen ze OVVO op de knieën en zo zijn de Drenten na 3 seizoenen weer terug op het hoogste niveau met een piepjonge ploeg. Dan moet je wel over veel talent beschikken en dat heeft DOS’46 zeker in huis. De broertjes Jonker (Swen is reus van 2.02 mtr.) en talent Loes Blaquiere zijn dragende spelers, maar het is zeker een compleet team. Vraag is alleen of dit jonge team de hardheid van de League al aan kan?

Ik heb goede hoop dat DOS’46 rechtstreeks behoud gaat afdwingen. Plaats 7 a 8 voor DOS’46. is mijn inschatting.  

Die andere promovendus is dus AW/DTV. Allen Weerbaar zal de 45+ers onder ons nog wel wat zeggen. In de dagen dat ook Ons Eibernest de top van Nederland was speelde Allen Weerbaar ook op dat niveau. Nu zo’n 35 jaar later dus AW/DTV terug op het hoogste podium met een mix van routine en talent. Veel scorend vermogen en spelers met League ervaring, zoals Stefan Pang (vroeger Blauw Wit) en de van Dalto overgekomen Leanne Schimmel. Die je er zeker bij kunt hebben. Maar de vedette van AW/DTV is natuurlijk good, maar nog niet old, Ilona van den Berg. Schrijf haar maar op voor 5 a 7 goals per wedstrijd. Elke vrije bal is zo goed als zeker een goal. Maar we gaan ook horen van schutters Jim Snel (de oudere broer van Mick Snel -TOP S), Maarten van Brenk en Stijn Hoekstra. AW/DTV heeft genoeg ervaring om een zachte landing in de League te maken. Plaats 6 of 7 is mijn inschatting, dus ook rechtstreeks behoud voor de Amsterdammers. 

Wie gaan er dan uit dit jaar? Ik vrees dat Dalto en DVO moeten vrezen als DOS’46 en AW/DTV mijn voorspelling gaan waarmaken.    

Dalto is een ploeg die bijna helemaal opnieuw moet worden opgebouwd. Dalto verloor haar beste 3 dames (Barbara Brouwer naar TOP, Loraine Vissers naar Blauw-Wit en Leanne Schimmel naar AW/DTV) en bij de opgave voor de teams zie ik ook de naam van Jelle Steenbeek niet staan. Jelle was een dragende speler met veel fysiek en talent. Dalto gaat in de lengte en breedte tekort komen en moet vrezen voor rechtstreekse degradatie. Plaats 9 of 10. 

Ook bij DVO zullen ze met enige angst naar aankomend seizoen kijken. Topper Jos Roseboom (gestopt) en schutter Momo Stavenuiter (naar Blauw Wit) zijn niet meer van de partij en de druk komt nu op de jonge schouders van talent Marijn van den Goorbergh. Ook al is hij topper in wording, ik voorzie dat hij DVO niet uit de gevarenzone kan houden. Plaats 9 of 10 voor DVO denk ik. 

Een lastig te voorspellen middenmoot dus dit jaar? Ja, ik verwacht dat het druk gaat worden in het midden.  

Op basis van langjarige resultaten moet je Fortuna, KZ en Blauw Wit natuurlijk toch opschrijven voor de plaatsen 3 t/m 5. 

Ik denk dat Blauw Wit ondanks het grote verlies van Gerald van Dijk en Kim Cocu toch boven komt drijven. Gerald en Marc Broere waren daar traditioneel de targetmannen die het moesten doen en dat meestal ook konden waarmaken. Toch was dat mijn inziens ook altijd de Achilleshiel van Blauw Wit en is het tot frustratie van Gerald en Marc Broere voor hen nooit tot een Ahoy finale gekomen. Als 1 van de 2 zijn dag niet had dan kon BW het vaak niet anders organiseren en dan werd het alsnog pompen. Alles op Gerald en Marc en dan hadden ze er samen aan het eind toch wel een stuk of 15 tot 20 totaal. Nog wat bijvangst van de rest en zo won BW vaak zijn wedstrijden. Simpel en effectief, maar ik denk dat ze daar niet al te lang moeten treuren. Gerald is bij ons in goede handen en ze houden daar in Amsterdam West heus een leuk team over. Vaak zie je dat er dan spelers uit de schaduw stappen en zonder echte toppers kan het geheel over meer schijven gaan scoren. Met Momo Stavenuiter (die niet zo zuiver meer is als 2-3 jaar geleden) en de snelle Loraine Vissers als vervangers voor Gerald en Kim Cocu, zou BW als team toch wel eens aardig in balans kunnen komen.

Stiekem toch plaats 3 of 4 voor BW dit jaar. 

Bij Koog Zaandijk lijkt het allemaal bij het oude te blijven qua line-up. De zelfde grote namen (o.a. Tim Bakker / Rick Voorneveld / Andre Kuipers) bij de heren en toppers Marjolijn Kroon en Rosemarie Roozenbeek bij de dames. Natuurlijk elk jaar League extra is nog meer ervaring, maar dit team is toch echt op leeftijd aan het raken om mee te doen voor de hoofdprijs. Toch, als ze fit blijven kunnen ze zelfs van Top en PKC winnen. Ik voorzie een zelfde soort seizoen als vorig jaar. Kleine finale, dus plek 3 of 4. 

Bij onze buren in Delft is het natuurlijk wachten tot Joren en Sanne zich op het hoogste podium gaan melden, want uit beeld is niet uit het Achilles hart natuurlijk. Maar goed, dat kan nog even duren en dat los van de vraag of ze het gaan halen. Het zou ook kunnen dat de leeuw van Achilles over een jaar of 2 harder brult dan ooit tevoren. We gaan het meemaken.

Voor seizoen 2015/2016 zie ik niet veel mutaties in de hoofdmacht t.o.v. de vorige editie. Waarschijnlijk kan Fortuna zich dus ook wederom niet meten met Top en PKC. Maar toch, Fortuna blijft een vaste waarde in de League en als ze daar de enkels en knieën nu een heel weten te houden, dan is de selectie breed genoeg om te spelen voor plek 3 tot 5.  

Dan blijft er precies één ploeg over die je dan op stek 5 a 6 moet inschatten en dat is LDO/DK. Met nu 3 jaar League ervaring op zak zou je voorzichtig aan verbetering t.o.v. voorgaand seizoen mogen denken. Ze hebben wel laten zien dat ze lastige wedstrijden naar zich toe kunnen trekken, maar het is meestal heel close. Lastig te voorspellen dus. Het kan met eer de 5e plek woorden, maar ook een hakken over de sloot paniekverhaal worden. LDO/DK gaat dus behouden.  

Rest ons dan weer de zelfde finale PKC tegen TOP? Ja, ik denk het wel. Dit zijn op dit moment simpelweg de 2 beste teams uit de korfballeague en dat zal nog wel even zo blijven.

Bij landskampioen PKC geen grote verschuivingen. Mady Tims vond het mooi geweest en kan terugkijken op een geweldige korfbal carrière. Dat gemis gaat PKC heel soepel opvangen. Mabel Havelaar is vorig seizoen doorgebroken en heeft het uitstekend gedaan. Mabel is een lange dame met een goed schot, leergierig en beschikt over een goede wedstrijdmentaliteit. Daarnaast zal topper Nadhie den Dunnen hopelijk na een lange blessure weer aan de start staan. Bij de heren de gebruikelijke artiesten. Allrounder en motivator Laurens Leeuwenhoek, alleskunner Richard Kunst, showman Danny den Dunnen en de oerdegelijke Johannes Schot. Omdat High Potential Olav van Wijngaarden zich waarschijnlijk niet zomaar gaat neerleggen bij een plaats op de reservebank gaat het nog lastig worden voor de gevestigde orde bij het herenkwartet. Waarschijnlijk gaan ze de speeltijd verdelen of wie de vorm heeft start. PKC gaat spelen voor de finale, dus plek 1 of 2.

Anders dan vorig seizoen denk ik dat Top de titel gaat terugpakken. Ze hadden al een geweldig 8- tal, maar ook hier gaan ze voor het ultieme. De minste dame van Top vorig seizoen zal haar plek gaan verliezen aan topper Barbara Brouwer die van Dalto overkwam. Barbara is een veel scorende dame. Bij Top is ze echter in goed gezelschap, want de andere TOP dames kunnen er ook wat van. Rianne Echten kan soms enorm uithalen, Celeste Split is meestal wel goed voor rond de 4 goals en de explosieve Jet Hendriks blijft al maar beter worden.

Dus alle ballen op de dames? Zou echt geen gek idee zijn. Maar ook bij de mannen staat daar een zeer competitief 5- tal. Ik neem aan dat schutter Jemin de Vries (vorig seizoen KVS) in de basis gaat starten en dat Good old Daniel Harmzen de rol van super sub zal  krijgen. Ook hier geen gebrek aan concurrentie. Probleem bij Top is wel dat werkelijk iedereen hier de bal door de mand kan gooien en dus het potentiële rendement van elke speler in het gedrang komt door vakgenoten met vergelijkbare kwaliteiten. Soort voorhoede Barcelona vraagstuk. Wie laten we vandaag de goals eens maken? Leuk voor trainers die van puzzelen houden.

Plek 1 of 2 dit jaar voor TOP.

 En Achilles dan?

Hoe gaan we het doen in de eerste klasse en met Gerald erbij kan je toch zomaar ineens kampioen worden? Het zingt rond. Hoe langer ik er over nadenk, hoe duidelijker het me is geworden dat de eindnotering van ons keurteam nog lastiger te voorspellen is dan de Korfballeague. Het enthousiasme wat ik om me heen zie is overigens fijn en aanstekelijk. Het zag behoorlijk Zwart-Wit in Delft afgelopen zaterdag. Zelden kon ons 1e rekenen op zoveel steun in een uitwedstrijd.

Op basis van de show die we zaterdag hebben gegeven is naar boven kijken zeker legitiem, maar of ze zo maar even voor de eerste plek kunnen meedoen is de grote vraag.

Hoe volwassen zijn we al? Tegen Des heb ik met bewondering gekeken hoe makkelijk het ging. 1-10 na 20 minuten is gewoon goed en wat Des aan het doen was weet ik niet. Gevalletje van onderschatting denk ik, want ze hadden ons immers de week daarvoor verslagen tijdens de Haagse Korfbaldagen. Na die wat onwerkelijke 1-10 in ons voordeel konden we de voet niet op het gas houden en kwam Des terug tot 7-11, maar na rust zorgde een nieuwe demarrage voor 7-15, 11-20 en uit eindelijk lieten we de teugels wat vieren en werd het 17-23. Smetje op de wedstrijd was het uitvallen van Desiree met een enkelblessure. Sterkte en we hopen allemaal dat het meevalt en we je snel weer in het veld gaan zien. Speler van de wedstrijd was wat mij betreft Dylan die zeer goed stond af te ronden. 

Maar goed wat het gaat het worden met ons 1e? Het linkerrijtje durf ik wel aan, maar meer niet voor nu. Ik weet zeker dat het niet elke wedstrijd zo makkelijk zal gaan. Dat we met name bij de heren over veel scorend vermogen beschikken wisten we al en ik zie veel spelers goede progressie maken. Maar er komen ook wedstrijden dat onze dames hun aandeel moeten gaan pakken, want anders wordt het eenzijdig.

Het onderstaande vond ik op de site van Excelsior. Zie: LAATSTE NIEUWSBERICHTEN / Drieluik: wat staat ons te wachten het komende seizoen? (3/3).

Een goed stuk over de tegenstanders die Excelsior (jarenlang Overgangsklasser geweest en nu wat hun betreft per abuis in het verkeerde schema terecht gekomen) in de 1e klasse gaat treffen. Dit schrijven ze over Achilles; 

We beginnen onze ronde in Den Haag in sporthal Ockenburgh, de thuisbasis van HKV Achilles. De Haagse Korfbal Vereniging Achilles is opgericht in 1938 en speelt in een prachtig wit-zwart-wit shirt met een zwarte broek. Sinds het einde van het vorige seizoen is KV Ready uit Den Haag opgeheven en verder gegaan als deel van Achilles. Dit heeft ervoor gezorgd dat Achilles een grote sprong heeft gemaakt qua leden.

Achilles, voor sommigen een bekende naam omdat het dé club van oud Excelsior trainer Ton van der Laaken is, staat de laatste jaren vooral bekend door de goede prestaties binnen de jeugdafdeling. De laatste jaren doet Achilles goed mee met diverse jeugdteams in de Hoofdklasse en weet het een aantal keren door te dringen tot een Nederlands Kampioenschap. Verder kwam Achilles recentelijk nog in het nieuws door het aantrekken van oud-international en ervaren Korfballeague speler Gerald van Dijk. Gerald van Dijk, ook wel bekend als “de Zwarte Parel” is goed voor 21 interlands, twee veldtitels, eenmaal Europees Kampioen en eenmaal Wereld Kampioen en heeft in totaal 163 Leaguewedstrijden gespeeld en daarin 979 goals gemaakt.

In het zaalseizoen 2003 – 2004 speelden Excelsior en het andere zwart-wit nog tegen elkaar in de Overgangsklasse. Excelsior was toen twee keer te sterk voor Achilles. Daarna is Achilles afgezakt van de Overgangklasse naar de Tweede Klasse in het seizoen 2005 – 2006. Na een kort verblijf in de Eerste Klasse voor twee seizoenen degradeerden “de Leeuwen” zelfs naar de Derde Klasse door in het seizoen 2010 – 2011 te degraderen.

Na het kampioenschap in de Derde Klasse wist Achilles zich, gesterkt door de groeiende jeugd en de doorstroom van talenten op te werken naar de top van de Tweede Klasse met het kampioenschap vorig seizoen als gevolg. Hiermee is een belangrijke doelstelling van Achilles behaald, namelijk een stabiele Eerste-Klasser worden die bovenin mee kan spelen. Mocht het Achilles ook lukken om op het veld kampioen te worden in de Tweede Klasse, zetten ze een goede stap in de richting. Achilles is een groeiende club die Excelsior goed in de gaten zal moeten houden. Een club in opkomst die graag een stapje omhoog wilt zetten.  

Waarvan acte, leuk en goed dat ons positieve verhaal de ronde doet. Grappig ook dat andere clubs klaarblijkelijk menen te weten wat onze doelstelling is. Jullie zijn het toch met me eens dat we vast kunnen verklappen dat die doelstelling toch echt hoger ligt dan een stabiele Eersteklasser worden?

Aanstaande zaterdag ontvangen we Roda uit het Westzaanse. Roda moest er thuis lelijk vanaf tegen Futura (12-20), dus een uitgelezen kans deze ploeg vast op 4 punten achterstand te zetten. Overigens de hele zaterdag topwedstrijden in onze eigen circustent Ockenburgh die tot de nok vol zal zitten. De entree is gratis. Komt dat zien!     

Gr

Peter Frauenfelder  

Datum 10-11-2015 18:47
Tags