Gemor over de monitor

onderzoek.jpg hoofdartikel

Afgelopen week hebben alle clubsecretarissen vanuit het KNKV een uitnodiging ontvangen voor de verenigingsmonitor. Met deze tool krijgen bestuurders inzicht in hoe hun vereniging ervoor staat. De monitor brengt situaties van verenigingen in kaart op basis van een vragenlijst. Dit resulteert in een Benchmark Dashboard waarin bestuurders hun vereniging kunnen vergelijken met andere verenigingen.

hoofdartikel.JPG

Het kan bestuurders inspireren en op (nieuwe) ideeën brengen, omdat de monitor concrete vragen en best practices bevat. Door de vereniging in het Benchmark Dashboard vervolgens op specifieke onderdelen te vergelijken met andere verenigingen zien bestuurders op welke terreinen het goed gaat, waarin verbeteringen doorgevoerd kunnen worden en waar kansen liggen.

Vooruitstrevende ontwikkelingen met hernieuwde inzichten? Of is dit het zoveelste lijstje met doldwaze statistieken gevuld met spannende grafieken en realistische flowcharts dat we voorgeschoteld krijgen?

Hierbij een tweetal voorbeelden uit de resultaten van een soortgelijk onderzoek (Verenigingsmonitor 2019, uitgever Mulier Instituut).

  • ‘’Verenigingsbestuurders zijn positief over de sfeer en sociale veiligheid in hun eigen vereniging.’’

Wat weten we nu precies? Een slager die zijn eigen vlees keurt? Let op dat je jezelf nooit een 10 geeft, maar slechts een 9. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering..

  • ‘’Bij 34% van de verenigingen vormt onwenselijk gedrag van leden en/of kader nauwelijks een probleem volgens bestuurders.’’

Ik kon het nauwelijks geloven. Bij 34% van de verenigingen vindt in geringe mate onwenselijk gedrag plaats. Zou duidelijk zijn wat nauwelijks is? Hoe gering was dat? Betrof het een incident of heeft het structurele aard?

Wat is eigenlijk onwenselijk? Pesten, uitsluiting en/of agressie? Of begint het al bij stiekem een snoepje uit een van de snoeppotten pakken bij het afsluiten van de kantine? Foute appjes in whatsappgroepen? Een glazen deur na een klassiek AC-feestje moeten vervangen? Vozen in de kleedkamer?

Ervan uitgaande dat niet het sociaal wenselijke antwoord is gegeven en men weet wat er speelt binnen de vereniging. De onderzoeksvragen noch de methodologie zijn mij niet bekend dus er is vast en zeker over nagedacht.

Al in al is het natuurlijk een prachtige aanvulling voor de ingekomen stukken op de JAV. Interessant om te zien waar we staan op de Korfbalmonitor. Het kan diverse voordelen brengen. Ik heb ze niet allemaal op een rij, maar ik dacht er onmiddellijk aan twee.

Aan de ene kant brengt het mogelijk interessante inzichten en kunnen we verbetertrajecten starten vanuit een ander perspectief. Dat kunnen we dan weer mooi meenemen in de monitor!

Aan de andere kant kunnen worden wij uiteraard het boegbeeld in de monitor en leveren wij de meest geliefde best practices. Immers zijn wij meer dan een club.

Mogelijkheden genoeg, maar laten we kritisch de resultaten analyseren en samen bepalen wat we ermee willen doen.

 

Datum 27-04-2021 11:00
Tags