Een ongeluk zit in een klein hoekje: de zin van afbellen

Vraag jezelf eens af: bel jij af als je (kind) niet kan trainen? Of kom je gewoon niet opdagen? En trainer, wat doe jij als er iemand niet komt opdagen op de training zonder af te bellen? Na de training een boos berichtje sturen? Zaterdag die speler langs de kant zetten? En waarom dan? Waarom is het belangrijk dat die speler zich afmeldt? Voor je trainingsvoorbereiding? Je ging uit van drietallen, nu kan dat niet meer?

Soms word je geconfronteerd met een situatie die deze vragen weer oproept. Twee weken geleden een training waar een speler ontbreekt: “Jongens, weten jullie waar hij is? Hij heeft niet afgezegd?”
“Hij zou komen, wij weten het ook niet.”
“Ok, laten we maar gewoon beginnen, misschien heeft hij moeite de zaal te vinden, dan zien we hem straks wel.”
De rest van de training en daarna werd er niet meer aan gedacht, totdat er een appje binnenkwam: “Sorry dat ik niet op de training was, ik had een lekke band en ben weer naar huis gelopen.”
Hoe stom kan je je voelen… Waarom heb ik niet even gebeld? Je weet immers maar nooit!
Een week later. Dezelfde speler ontbreekt, wederom zonder bericht. De andere spelers hadden hem zien fietsen. Ik denk aan vorige week en pak mijn telefoon. “Jongens, gaan jullie even schieten, ik ga even bellen waar hij is.”
Ik bellen. Geen gehoor. Ik zijn ouders bellen. Zij: “Hij is al een tijd geleden vertrokken. Wat doen we?”
“Nou hij zal wel moeite hebben de zaal te vinden, als jullie hem nou proberen te bereiken en mij even bellen als je iets weet, dan bel ik als hij de zaal in komt lopen.”
Na vijf minuten word ik gebeld: “Hij neemt niet op, hij is nog niet in de zaal?”
“Nee, hier is hij nog niet.”
Lichte bezorgdheid, maar we gaan uit van het positieve: hij is verdwaald, te trots om te bellen en hoort zijn telefoon niet.
Ik ga door met de training, maar aan het einde van de training heb ik nog niets gehoord. Dat duurt wel erg lang, dus nog maar een telefoontje naar hem: geen gehoor. Zijn ouders: “Hij was onderweg flauwgevallen en was volledig de weg kwijt (figuurlijk), maar hij is terecht. We hebben hem net zolang gebeld tot hij opnam, dat was toen hij net bijkwam. We hebben hem net opgehaald.”
Ik schrik, maar ben ook opgelucht. Niet alleen dat hij terecht is, maar ook dat hij vorige week een lekke band had. Ik was weer op scherp gezet en heb deze week wel gebeld.
Moraal van dit verhaal: Trainers, controleer direct wat er is als een speler zonder af te bellen niet aanwezig is!! En voor iedereen: bel af als je niet kunt, het scheelt onnodige bezorgdheid.

Een trainer

Datum 15-11-2015 21:49