Houseworker: Scan die (muzikale) QR-code!

QR code Shes a Rainbow van de Rolling Stones.png hoofdartikel

Een nieuw jaar is aangebroken, vol goede moed gaan we aan het nieuwe hoofdstuk beginnen. Waar er nieuws begint, is het oude afgesloten. Deze wijsheid is het bruggetje naar wat voor mij, en vele anderen geloof ik, de afsluiting van een jaar is: De Top 2000. Deze lijst bevat nummers die een bepaalde emotionele waarde hebben voor mensen, nummers met een verhaal achter het nummer, nummers die gewoon lekker klinken, enzovoort. De lijst bevat ook nummers die je bij het luisteren (her)ontdekt. Zo heb ik bij het luisteren ook twee nummers herontdekt. Het bijzondere is dat deze twee nummers behoorlijke tegenpolen zijn qua verhalen.

Het eerste nummer is She’s a Rainbow van de Rolling Stones. In dit nummer wordt de liefde voor een vrouw beschreven als zijnde zij een regenboog is en overal waar zij verschijnt zijn kleuren.
2716CA83-94CE-492F-BBD6-248B4C17AC67.png
“She comes in colours everywhere, She combs her hair, She's like a rainbow, Combing, colours in the air, Oh, everywhere, She comes in colours”

De tekst van het nummer zou zomaar de basis kunnen zijn voor de eenhoorns en magische regenbogen. Het is niet de tekst wat de moeite van het vermelden is, maar de muziek. Het nummer begint met een heerlijk vrolijk piano riff welke gedurende het nummer een aantal keer herhaald wordt. De muziek is opgebouwd als een muziekdoosje: het stopt en dan komt de herhaling van de piano riff weer. Het is een nummer dat bijna totaal ondansbaar is, maar o zo heerlijk om naar te luisteren. Scan de QR code of klik op de link (https://youtu.be/6c1BThu95d8) en geniet van deze, ook wel een beetje psychedelische, vrolijkheid!

 

QR-code-Iron%20Sky%20van%20Paolo%20Nutini.png

Daar tegenover een lied uit 2014 met een boze, zwartgallige blik, maar volgens sommige een vrij accurate weerspiegeling van de huidige staat van de wereld. Ongetwijfeld speelt de huidige pandemie een rol in waarom dit nummer de afgelopen editie zo hoog stond.

Ik heb het over het nummer Iron Sky van Paolo Nutini. Het nummer begint boos en de Paolo Nutini was ook boos toen hij het schreef en zong. Deze boosheid en passie zorgt voor een indringende zang.

But no one,
No nobody
Can give you the power
To rise over love
And over hate
Through this iron sky
That's fast becoming our minds
Over fear and into freedom
Oh, that's life
Left dripping down the walls
Of a dream that cannot breathe
In this harsh reality
Mass confusion spoon fed to the blind
Serves now to define our cold society

Halverwege het nummer is er, ingeleid door een herhaalde ‘You just got to hold on!’, een motiverende speech uit The Great Dictator van Charlie Chaplin en daarna eindigt het lied strijdbaar.

And we'll rise over love
And over hate
Through this iron sky
That's fast becoming our minds
Over fear
And into freedom
Into freedom!

De muziek bij de tekst vind ik persoonlijk er perfect bij passen, helemaal met de blazers erbij. Scan de QR code of klik op de link (https://youtu.be/ELKbtFljucQ) en wie weet raak je ook onder de indruk.

Bij de volgende stemronde neem ik bovenstaande nummer denk ik mee vanwege bovenstaande redenen. Welke nummers er dan in mijn lijst gaan sneuvelen weet ik niet, maar welke twee er zeker in blijven weet ik wel zeker. Het zijn nummers die voor mij persoonlijk een verhaal hebben en daardoor ook een emotionele waarde.

QR%20code%20Sweet%20Child%20OMine%20van%20%20Guns%20NRoses%20.png

Het eerste nummer in deze context is een nummer met één van de mooiste intro’s ooit. Fan van de band werd ik en dit nummer zat bij mijn favorieten van deze band. Het was pas na 25 augustus 2017 dat dit nummer een grotere, specialere lading kreeg.

Het betreft het nummer Sweet Child O’Mine van Guns N’ Roses en de dame waar ik dit nummer mee associeer is uiteraard mijn dochter Guinevere. De omschrijving hoe mooi ze is, wat ze met je doet en de onwetendheid hoe we vanaf een ieder moment met elkaar in tijd verder gaan in het leven... Het is raak. Vooral het volgende stuk in het nummer doet mij steeds naar haar dromen:

 

 

She's got eyes of the bluest skies
As if they thought of rain
I'd hate to look into those eyes and see an ounce of pain
Her hair reminds me of a warm safe place
Where as a child I'd hide
And pray for the thunder and the rain to quietly pass me by

De muziek erbij vind ik goud, heerlijke rock met mooie solo’s van Slash. Ook nu zeg ik: Scan de QR code of klik op de link (https://youtu.be/1w7OgIMMRc4) en geniet.

QR%20code%20Radar%20Love%20van%20Golden%20Earring.pngHet laatste nummer wat ik onder de aandacht wil brengen is een nummer waarvan ik denk dat iedereen die dit stuk leest het kent. Dat is ook de reden dat de QR code links niet de link is naar het nummer, maar naar een ander filmpje wat er mee te maken heeft op een persoonlijke manier. Het nummer waar het over gaat is Radar Love van Golden Earring.

Toen mijn vrouw Quirina zwanger was van Brandon draaide zij dit nummer bijna altijd in de auto (want het stond op één van de weinige CD’s die we in de auto hadden liggen) en zij trommelde mee op haar steeds dikker wordende buik. Toen Brandon geboren was en wij dit nummer opzetten dachten we een herkenning te zien. Toevallig of niet, en ik denk van niet, bleek dit nummer één van zijn favoriete nummers te zijn. Meezingen deed hij al vrij jong, maar vooral mee drummen! Cesar Zuiderwijk werd zijn favoriete bandlid en zodra hij mee drumde op Kaderock was Brandon er en na ieder nummer riep hij om Radar Love. Na een drumsolo gooit Cesar Zuiderwijk altijd zijn drumstokjes het publiek in, dus wij moesten altijd wegduiken als Brandon thuis klaar was met zijn drumsolo. Brandon is in het bezit van drumstokjes van Cesar, maar niet de stokjes die hij het publiek in gooide. De stokjes kwamen in zijn bezit na een workshop drummen bij Cesar. Brandon was eigenlijk nét iets te jong voor deze ervaring, maar het is er wel één om te koesteren.

En waar linkt de QR nou naar? Dat zal ik jullie vertellen. In 2020 was al snel duidelijk dat Kaderock niet door zou gaan en dus ook dat Brandon zijn drumheld niet live kon zien. Na de workshop had ik een soort van contactgegevens van Cesar Zuiderwijk en vlak voor Brandon zijn verjaardag besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en hem hopelijk via via te contacten voor een felicitatie voor zijn kleinste grote fan. Hoe het afliep? Scan de QR code of klik op de link (https://youtu.be/hgiIT-anrDU) en bekijk het filmpje op Brandon zijn kanaal. En o ja, als je dan toch op zijn kanaal bent, abonneer dat meteen ;-) .

Leon van Dam

Datum 11-01-2022 11:00
Tags