Lanterfanteren

1BA5B28A-B804-44BD-8457-46A93213C941.jpeg hoofdartikel

Een van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal is toch wel het woord lanterfanter. Ben je weer aan het lanterfanteren? Vaak wordt het geroepen als iemand juist niet aan het lanterfanteren is. Met de tv aan op wie is de mol, iPad op schoot om de voetbalsamenvattingen te kijken en mobiel in je hand zodat je door instagram kan scrollen is geen lanterfanteraar. Dan probeer je net teveel tegelijk ter ‘ontspanning’. Zoveel zelfs, dat je een uur later niet kan zeggen wat je gezien hebt.

hoofdartikel.JPGLanterfanteren is iets waar ik echt naar uit kan kijken. Het is zo’n moment zonder plan. Een moment dat je niet in de agenda kan zetten, zodat je tijd voor jezelf hebt gereserveerd. Nee, dat werkt niet zo. Het is een ogenblik in de tijd dat er is wanneer je er niet om vraagt. Als je het hebt gevonden moet je er optimaal gebruik van maken zonder tijd in ogenschouw te nemen. Ongelofelijk moeilijk voor velen en daardoor kan je lanterfanteren ook wel als een kunst beschouwen. Het aan het toeval overlaten is geen optie, maar je kan er ook niet voor werken. Gelukkig is dat laatste iets wat ik niet schuw, maar wat ik ook niet graag op zoek.

In een andere periode in de tijd was werken verboden voor sommigen. In het historisch nieuwsblad stond dat in 1956 dankzij een motie van Corry Tendeloo (PvdA) een einde kwam aan het ambtenarenreglement dat voorschreef dat vrouwen in overheidsdienst op de dag van hun huwelijk gedwongen werden ontslagen. Dit is nog niet zo heel lang geleden.

Het is wel verschrikkelijk lang geleden dat ik iedereen gezien heb. We zijn nu toch veelal aan huis gekluisterd. Het plezier is er daardoor toch een beetje vanaf. Ik hoop dat de lente en de nieuwe kantine nieuwe leven inblaast op het moment dat het daar is. De foto’s zagen er in ieder geval veelbelovend uit!

Over foto’s gesproken... De laatste tijd hoor je veel over natuurfoto’s, maar niks over de mooiste van 2021. Toen stond de zwarte specht erop. Het waren er zelfs twee en ze werden vastgelegd in de hagel. Prachtig!

Voor wie Lanterfanteren geen optie is, neem dan een kijkje bij de KNKV. Het KNKV is namelijk op zoek naar leden voor de Tuchtcommissie. De Tuchtcommissie is een onafhankelijk orgaan dat mede verantwoordelijk is voor de tuchtrechtspraak binnen het KNKV. De commissie behandelt zaken waarin een tuchtzaak aanhangig is gemaakt vanwege overtreding van het tuchtreglement van het KNKV. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen tuchtzaken tegen personen en zaken tegen ploegen.

Meld je aan!

Tom Hoogendijk

 

Datum 15-02-2022 11:00
Tags